avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Dreptul International: recunoasterea dreptului de ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Dreptul International: recunoasterea dreptului de proprietate al unei familii istorice

Buna seara,va abordez cu o problema cred eu mai delicata fata de ceea ce probabil sunteti obisnuiti deja si anume:
Sunt descendentul unei familii ce a detinut sub proprietate (conform actului de vanzare-cumparare semnat prin 1854) un intreg judet in RM. Judetul a fost pierdut dupa cel de-al 2-lea razboi mondial conform evenimentelor istorice pe care probabil le cunoasteti,ulterior familia fiind deportata in lagare iar care au scapat au ajuns in Romania si Europa.
Dupa cum stiti,statul roman a avut o "actiune" de despagubire a fostilor proprietari de bunuri mobile si imobile pierdute dupa razboi dar familia mea nu a putut depune actele la timp deoarece accesul la arhive era restrictionat...probabil subintelegeti de ce iar in polemici nu gasesc motivul sa intru.
Dupa multi ani de la "actiunea" statului roman,usor/incet dar sigur am reusit sa adun destule dovezi legate de familia mea si respectiva proprietate (mosie) dar deja am pierdut termenul de a mai depune dosarul pentru o amarat despagubire.
Luand in calcul cele de mai sus,am incercat sa aflu informatii de la "Europa Direct" privind Conventia de la Montevideo (pentru cunoscatori) iar raspunsul unor simplii angajati romani ai UE (precizez ca nu Forum) a fost ca problema mea intra in sfera dreptului international... I-am sunat si i-am intrebat ce inseamna pentru ei dreptul international dar nu am primit niciun raspuns pentru ca ei (cel putin romanasii nostri de acolo) nu au voie/dreptul sa dea informatii ! Interesant.
Iata ca am ajuns pe acest site/forum intrebandu-va:
-ce este dreptul international
-la cine te adresezi pentru dreptul international
-cine trebuie sa recunoasca Conventia de la Montevideo? Desi noul stat nu trebuie sa fie recunoscut din start (ciudat nu?)
-cine trebuie sa recunoasca dreptul meu asupra unei proprietati care atat in trecut cat si in prezent are populatie,industrie,scoli,biserici etc
Precizez ca nu am apelat la instante pana acum,e pierdere de timp si bani (vorbind de instante din Romania sau RM)
Mai precizez ca proprietatea in cauza are act de vanzare-cumparare cat si familia este atestata istoric ! Deci nu se umbla cu gainarii cum probabil cunoasteti...
Va multumesc !

Observ ca subiectul meu a fost mutat in "Legislatia Europeana" desi cititorul postarii mele care m-a mutat aici nu a fost atent la faptul ca Europa (ca tot intreg) zic eu,se dezice de vreo obligativitate de a-mi reprezenta drepturile:) deci nu stiu daca chiar mai intra in "Legislatia Europena", "CEDO" etc... Asta fiind si motivul postarii in sectiunea "dreptul proprietatii" :)
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
montecristo, utilizator
Eu stiu ca ulterior primului razboi mondial in Romania au avut loc niste reforme agrare care limitau suprafata maxima a mosiilor iar din diferenta s-au improprietarit taranii; ma indoiesc sincer ca in 1940 (cand s-a facut cedarea) si ulterior in 1944 (dupa pierderea razboiului) familia Dumneavoastra mai detinea un judet intreg, chiar daca in secolul XIX da.
Va multumesc pentru raspuns si dezbatere.
Am sa incerc sa va raspund cat pot din putinele informatii pastrate in familie dar prin numeroasele informatii gasite ulterior oricarei legi:
Dinastia familiei mele a primit dupa reforma agrara 100 hectare teren dupa razboi DAR respectivele hectare au fost gajate la o banca din Romania (din acea vreme) din cauza atitudinii regimului sovietic (comunismul inca nici nu se instalase prin activitate) motiv pentru care nu mai exista piata de desfacere si nici pamant roditor (zona de conflict intens,foamete,canibalism etc).
Dreptul la proprietate... Pai din 1854 conform actului de vanzare cumparare,familia mea a detinut judetul pana aproape de reforma agrara. Cum? Familia prin puterea locala avea si putere in duma se stat deci nu-si faceau probleme de "independenta" ceea ce insemna: independent ok dar cum te auto-sustii din punct de vedere agrar,militar,forte civile locale (judecatorie,politie,primarie etc) motiv pentru care familia a construit: biserica,judecatorie,primarie,scoala,mori de grau,a solicitat in mod expre recunoastere "catunului" a oras si impunerea expresa ca orasul sa aiba drept de comert deschis (piata) in anumite zile ale saptamanii. (Afirmatii sustinute istoric,documente,relatari).
De asemenea familia primise drept de purtare ordinul regelui Greciei,ordinul tarului Nicolai etc si deci independenta la momentul respectiv nu era atat de acerba DAR familia intretinea din cate cititi relatii internationale stranse la nivel inalt cu cele mai mari onoruri (nu stiu daca are rost sa spun si denumirea onorului).
Din ce am relatat pana acum se poate constata ca: s-a cumparat o mosie pentru care ulterior s-a luptat (diplomatic) pentru a fi redenumita oras iar apoi s-au facut investitii imense pentru cetatenii zonei si nu in ultimul rand pentru dezvoltare (rar vedem asa ceva acum,dupa 200 de ani aproape).
De asemenea cum o mosie cu populatie? Conform documentelor acelor vremuri,orasul avea un numar de 4000-5000 locuitori,numar ce iar conform documentatiei a crescut simtitor (cu miile). Oare pentru ca era bine sau pentru ca erau sclavi sub jug?
Deci intr-un astfel de context (ceea ce ati citit pana acum) ar fi fost slabe sanse spre zero barat ca un procuror sa valorifice proprietatea unui fost conte si ma rog la ce valoare o putea valorifica: 2 tractoare,o vaca si o odaie si nu palat cu 42 de camere? Pana si samsarii cu care am discutat la rece au spus ca valorea se ridica la zeci si chiar sute de miliarde de euro..cu dobanda. Proprietate intr-o continua dezvoltare profunda ! Plus ca in anii 2000 astfel de acte,relatari,dovezi,documente etc nu se gaseau ! Vedeti diferenta intre 2 martori "mincinosi" si dovezi istorice?
Acum,dupa atata timp si exil nedeclarat dar impus de sovietici,am inceput sa adun dovezi si slava domnului ca internetului nu-i inchide nimeni usa in nas sa ca nu-mi inhide mie usa in nas. De asemenea tot pe internet am gasit Monitorul Oficial din acea perioada in care membrii dinastiei apar clar cum primesc onoruri,cum castiga (legal) mosii (executare silita imprumut banesc) dar care Monitor Oficial NU mai exista in arhiva Monitorului Oficial sau/si al Arhivelor Nationale deoarece terte persoane le-au furat (conform unei discutii oficiale telefonice).
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
montecristo, utilizator
Mai punctez faptul ca atrocitatile comunismului cat si Razboiul Rece care inca pastra din atitudinea de inalta tradare suferita de catre Romania fata de tarile vestice plus membrii familiei fiind executati cu titlul exemplar...aceste fapte ne-au pus pe ganduri in a spune cine suntem desi bunica a vut cetatenia franceza in perioada comunista. Nu suna perfect?
Constransi de situati am tacut pana in prezent.
Voi ce ati fi facut ? :)

Punctez cateva onoruri:
Crucea de Aur a Mantuitorului oferit de catre Regele Greciei [ link extern ]
Medalie in onoarea domnirii lui Alexandru al-II-lea
In 1910 familia a fost innobilata pe viata
Proprietarul mosiei (orasului) a fost deputat roman,primar al orasului,deputat in Duma a-II-a de stat sub rusi , presedintele Comitetului Zemstivei etc
Proprietate cumparata de la sotia guvernatorului Basarabiei.
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
montecristo, utilizator
Nu cred ca aveti vreo sansa de a recupera un intreg judet. Sigur, este dreptul dvs. sa porniti un proces pe tema asta, chiar daca altii va spun ca din start nu aveti sanse. La urma urmelor sunteti stapan pe banii dvs. si daca vreti sa-i aruncati pe avocati si proceduri inutile nu va poate opri nimeni. Macar stiti in care tara vreti sa porniti procesul? Ca Republica Moldova si Ucraina nu fac parte din UE iar instantele judecatoresti din Romania nu va pot retroceda pamanturi din alta tara.

[Intrebarea este Voi ce ati fi facut, nu Voi ce ati facut. Ati inteles gresit]
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2013
Admin, administrator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Crimeea - viitor tinut rusesc ? POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Ucraina, planul secret al lui Putin de Edward Luttwak Anunţat de mult, planul rus pentru împărţirea Ucrainei merită un răspuns mai serios decât ... (vezi toată discuția)
Monarhia nu poate sa revina in romania! cine au fost monarhii din romania si ce s-a intamplat in fapt. rodica_post rodica_post Regele Mihai aşteaptă să i se pună tronul în braţe. Mai are de aşteptat,pentru că ,se pare ca nici acum nu şi-a dat seama de ce monarhia a ieşit ... (vezi toată discuția)
Cetatenie romana Oleg Popescu Oleg Popescu Intrebare: Poate oare Statul Roman sa retraga unui cetatean roman cetatenia romana, care el a dobandit-o prin nastere? Merge vorba despre bunicul meu, Popescu ... (vezi toată discuția)