avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM nul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM nul?

daca la angajare , nu mi-a fost prezentat certificat medical si nici ulterior, dar toti salariatii sunt "Verificati " de catre medicul de medicina muncii, contractul mai este considerat nul? daca da, pot sa cer acum sa mi se prezinte adeverintele?
Cel mai recent răspuns: denisa_eu , utilizator 20:40, 29 Iunie 2009
1. Este vina angajatorului ca a incheiat CIM fara a avea avizul medicului de medicina muncii.
2. Salariatul a beneficita de prevederile CIM (a primit salariul si celelalte drepturi banesti) asa ca nu poate acum sa invoce nulitatea CIM. Daca spune ca CIM este nul inseamna ca va da inapoi banii pe care i-a luat?
3. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 57. - (1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
(4) In situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.
(5) Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
(6) Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.
(7) Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.

4. Nu mai poate sa stea 15 zile calendaristice? Atunci sa dea in judecata firma si sa stea mai mult.
5. De regula, eu sunt de partea salariatului in lupta cu angajatorul dar de data asta salariatul a depasit masura!
foarte bine ce spune dl tudorvaleriu ! :bow:
Am omis sa ma mai uit si la acest articol si ma bucur ca ati intervenit cu el. Este mult mai la obiect si in baza acestuia trebuie rezolvate problemele expuse de cei doi useri!
Problema este ca eu sunt nu doar noua ci si pe un post nou infiintat. Nu exista nimic de genul acesta la firma: medicina muncii, fisa de aptitudini iar multe dosare nu au nici macar hartiuta aceea de la medicul de familie. Una din atributiile mele e sa le pun toate in ordine.

Angajatul si-a facut clar temele si stie clar ca
-Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
-Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
iar angajatorul nu i-a solicitat vreodata sa mearga la medic. Am nimerit in mijlocul unui "razboi" si angajatorul imi cere o solutie. A inceput sa "distribuie" fluturasi prin care dispune act de la medic dar a ales sa o faca.... cate doi-trei/saptamana. Angajatului respectiv nu i-a ajuns inca la "ureche" nicio solicitare de genul asta. E drept ca e mai bine pt firma daca pleaca acest angajat dar avem nevoie de el sa il instruiasca pe cel nou, ca de aer!

Sa inteleg ca nu va avea de ales decat "ori cale amiabila ori tribunal"? Iar daca angajatorul nu vrea tribunal (si are motive sa nu vrea) va trebui sa fie de acord cu angajatul? :(

Of! :)

denisa_eu a scris:

Buna seara,
un angalat vrea sa isi dea demisia fara a-si "indeplini" si preavizul, sustiand ca este nul contractul lui de munca pentru ca nu are niciun fel de hartie medicala la dosar si nici nu i s-a cerut acest lucru de catre angajator. Este valabil?

Multumesc

De ce nu incetati c.i.m. in baza art.79 alin.7 C.mun.? ... Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
Dispoziţiile art. 27 din Codul muncii nu instituie condiţia certificatului medical pentru valabilitatea contractului individual de muncă, ci condiţia ca persoana angajată să fie aptă pentru prestarea muncii ce face obiectul contractului.
denisa_eu a scris:

Angajatul si-a facut clar temele
iar angajatorul nu i-a solicitat vreodata sa mearga la medic
E drept ca e mai bine pt firma daca pleaca acest angajat dar avem nevoie de el sa il instruiasca pe cel nou, ca de aer!

Din pacate angajatorul nu si-a facut temele, asa ca nu prea stiu ce solutie sa-i dati ca sa-l mai tineti un timp la sercici pentru instruirea altuia...
Va trebui sa gasiti o solutie care sa fie si in interesul angajatului.
Daca angajatul este atat de important prin cunostintele sale nu puteti decat sa rezolvati amiabil, eventual cu o prima substantiala, sau sa-i propuneti sa mai stea in preaviz si sa-i desfaceti contrctul prin concediere individuala care o sa-i dea dreptul la somaj. Este un avamntaj pentru el, chiar daca are deaj in vedere alt contract de munca deja, inscriindu-se intai la somaj va mai primi de la somaj dupa incadrarea in noul loc de munca o suma egala cu 30% din valoarea indemnizatiei la somaj la care are dreptu (iar daca a avut salariu peste medie si ceva vechime in munca, e posibil sa ia ceva banuti care nu sunt chiar de lasat, de la somaj )
Poate fi o varianta de abordare, nu?

Alte discuții în legătură

Probleme contract de munca miha859 miha859 Buna seara, am mai multe intrebari legate de contractul meu de munca, care nu cred ca este tocmai legal... 1. Nu am fisa de post, desi am inteles ca este ... (vezi toată discuția)
Certificatul de medicina muncii suciu_diana suciu_diana Buna ziua, in Codul Muncii spune ca certificatul de medicina muncii, care arata daca angajatul este apt sau nu pentru a desfasura munca respectiva, se ... (vezi toată discuția)
Nulitate cim ramy84 ramy84 Buna ziua, As dori sa aflu pareri privitoare la urmatoarea situatie: O societate comerciala a incheiat un contract individual de munca fara ca in ... (vezi toată discuția)