Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti daca anii de facultate sunt luati in considerare ca vechime pentru pensie si in ce mod, adica daca acea perioada, de cinci ani, se considera ca si contributie la pensie sau e doar perioada de vechime pentru pensionare si nu contribuie la valoarea pensiei (la cati bani voi lua efectiv in mana).
Sunt nascuta in 1967 si cand voi implini 65 de ani voi avea 35 ani vechime pensionare formati din:
-facultate (una din cele 2 absolvite, caci asa am inteles)+ ani de munca + ani de contributie la pensie, fara sa fi fost angajata
Buna dimineata!
Mi s-a spus de la Pensii, ca numarul MAXIM de ani, pentru pensionare este de 35.
In acesti 35 de ani se considera si cei 5 ani de facultate
SAU
doar anii de contributie la pensie plus cei in care am lucrat efectiv?
Mai precis pentru un maxim de ani necesar pentru pensionare (35) e nevoie de 35 de ani PLUS cei 5 de facultate?
Va multumesc anticipat!
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
Stagiul minim este de 15 ani.
Nu exista un numar maxim de ani(35),pentru pensionare.Doar cel minim.
Stagiul asimilat(facultatea)intra in stagiul complet si stagiul minim pentru pensia la limita de varsta.
Nu intra in stagiul stabilit de lege pentru pensia anticipata,sau anticipata partiala.
Cred ca se refereau la stagiu complet (pe care l-au denumit "maxim"), dar nedumerirea era legata de ce anume intra in cei 35 ani.
Am inteles acum ca intra si anii de facultate.
Va multumesc pentru raspuns!
Pentru pensia de limita de varsta,intra.
Pentru pensia anticipata si anticipata partiala nu intra.
Legea 263/2010
ART. 62
3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).
ART. 65
3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).
ART. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.