avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ani de facultate, vechime pentru pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ani de facultate, vechime pentru pensie

Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti daca anii de facultate sunt luati in considerare ca vechime pentru pensie si in ce mod, adica daca acea perioada, de cinci ani, se considera ca si contributie la pensie sau e doar perioada de vechime pentru pensionare si nu contribuie la valoarea pensiei (la cati bani voi lua efectiv in mana).
Sunt nascuta in 1967 si cand voi implini 65 de ani voi avea 35 ani vechime pensionare formati din:

-facultate (una din cele 2 absolvite, caci asa am inteles)+ ani de munca + ani de contributie la pensie, fara sa fi fost angajata

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 18:04, 14 Octombrie 2022
Va multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine!
Buna dimineata!
Mi s-a spus de la Pensii, ca numarul MAXIM de ani, pentru pensionare este de 35.
In acesti 35 de ani se considera si cei 5 ani de facultate
SAU
doar anii de contributie la pensie plus cei in care am lucrat efectiv?
Mai precis pentru un maxim de ani necesar pentru pensionare (35) e nevoie de 35 de ani PLUS cei 5 de facultate?
Va multumesc anticipat!
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
Stagiul minim este de 15 ani.
Nu exista un numar maxim de ani(35),pentru pensionare.Doar cel minim.
Stagiul asimilat(facultatea)intra in stagiul complet si stagiul minim pentru pensia la limita de varsta.
Nu intra in stagiul stabilit de lege pentru pensia anticipata,sau anticipata partiala.

Cred ca se refereau la stagiu complet (pe care l-au denumit "maxim"), dar nedumerirea era legata de ce anume intra in cei 35 ani.
Am inteles acum ca intra si anii de facultate.
Va multumesc pentru raspuns!
Pentru pensia de limita de varsta,intra.
Pentru pensia anticipata si anticipata partiala nu intra.
Legea 263/2010

ART. 62

3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 65

3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

Alte discuții în legătură

Calcul punctaj pensie gheorghebosneag gheorghebosneag Va rog sa-mi comunicati cum se calculeaza punctajul (lunar,anual) pentru anii de facultate(la \'\'zi\'\' ) si pentru 6 luni de armata T.R. Multumesc! (vezi toată discuția)
Referitor pensionare beneficiar grupa de munca i danadom38 danadom38 As vrea sa stiu,va rog, daca la reducerea varstei de pensionare de 65 ani barbati,in cazul benefiarului de gr.I (spre ex.13 ani gr.I,respectiv reducere cu ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de invaliditate Marian_1959 Marian_1959 Buna seara, Am urmatoarea situatie: 1) am facut armata ca militar cu termen redus timp de 9 luni (1 oct 1978 - 30 iunie 1979). 2) sunt absolvent al unei ... (vezi toată discuția)