avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cele 10 zile de CO consecutive
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cele 10 zile de CO consecutive

Buna ziua,

Sotia mea nu a luat cele 10 zile de CO consecutive in anul 2014. Numai 7zile cosecutive .
Acum a primit din partea RU o instiintare ca este obligat sa-si ia 10 zile de CO consecutive din concediul pe anul 2015 pana in data de 31.03.2015.
Ea si-a luat toate zillele de CO din anul 2014.
Intrebare :
Poate fi obligat salariatul la asa ceva , adica OK ca trebuie sa respecti cele 10 zile , bun : nu s-a respectat , nimeni nu a atentionat anul trecut si acum sa-si ea 10 zile intr-o perioada cand nu doreste CO ?

Multumesc anticipat ,
Attila
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:43, 2 Iulie 2018
1. Codul muncii spune:

Art. 148
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.

(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.

(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.

(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.


2. - Daca angajatorul nu a facut din 2014 programarea individuala a concediilor de odihna pe anul 2015 nu poate sa oblige pe un salariat sa plece in concediu de odihna fara sa se consulte si cu salariatul respectiv.
- Sa faca o sesizare la ITM pentru faptul ca angajatorul nu respecta prevederile Codului muncii in privinta programarii concediilor de odihna.
@ rozi88

1. CO se efectueaza in perioada programata.

2. Lipsa unei programari la nivel de unitate nu este sanctionata de Codul Muncii , si , implicit, nici de catre ITM.

3. Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea , este un abuz in serviciu.
Buna ziua,
Ma puteti lamuri, va rog: as putea lua cele 10 zile consecutive din 5 zile de CO si 5 zile de concediu de drept pentru casatorie?

Multumesc,
O zi buna.
Cel 5 zile pentru casatorie nu fac parte din zilele de CO ... prin urmare, nu este indeplinita conditia cumularii celor 10 zile consecutive de CO.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada concediului de odihna cris2d2 cris2d2 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca un angajat, care mai are dreptul la 11 zile de concediu de odihna pe anul 2013 (10 au fost deja acordate in septembrie ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna corinapintea corinapintea Am un anumit numar de zile de concediu de odihna neefectuate, din anul 2014. Inainte de a reusi sa ma bucur de acestea in acest an am intrat intr-un concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna jo_8715 jo_8715 O intrebare am si eu. :) Firma la care lucrez imi ofera 21 de zile lucratoare concediu de odihna, insa sunt angajata recent si am doar 18 zile pentru anul ... (vezi toată discuția)