avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art. 65 c.m.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art. 65 c.m.

Buna ziua
In data de 20-12-2013 am fost dat afara din societatea unde lucram.
In data de 23-12-2013 mi sa dat preavizul retroactiv(27-11-2013/27-12-2013) si decizia de desfacere a c.m.i.in baza art.65 alin.1 c.m.
Pe data de 03-01-2014,a aparut in ziar anunt din partea firmei,in care cauta sa angajeze o persoana exact pe acelasi post.
Ce pot face eu? ma pot adresa instantei? astept un sfat.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:17, 13 Ianuarie 2014
Buna ziua,

Va puteti adresa instantei cu o contestatie impotriva deciziei de concediere in termen de 45 de zile de la momentul comunicarii deciziei. Actiunea este scutita de taxa de timbru.
Intr-adevar, daca reusiti sa dovediti ca desfiintarea postului nu a fost efectiva si ca pe postul dvs a fost angajata alta persoana, angajatorul poate fi obligat sa va reintegreze si sa va plateasca despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate de la data concedierii si pana la momentul reintegrarii.
Din experienta proprie, pot sa va spun ca am avut castig de cauza in astfel de situatii.
@ ioandobinciuc

1. Preavizul nu-si poate produce efecte retroactiv.

2. Nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post. (Hotararea nr. 865 din data 2009-06-16 pronuntata de Curtea de Apel Suceava).

3. De la data primirii deciziei de concediere, aveti la dispozitie un termen de 45 de zile pentru a o contesta la Tribunalul in raza caruia aveti locul de munca sau domiciliu.
Mesaj reeditat
@ ioandobinciuc
Data post: Miercuri, 8 Ianuarie 2014, 11:33
Forum Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu si altele
Subiect art. 65 c.m.


Am uitat sa mentionez,ca in data de 27-11-2013 data de incepere a preavizului eram in concediu de odihna

===

Pe perioada preavizului se poate lua concediu de odihna.
se poate lua c.o.,dar in perioada c.o. pot primi preaviz?(eu am primit preaviz retro iar in data inceperii preavizului,eram in c.o.)
daca ajung in instanta as putea cere plata orelor lucrate in plus?
in contract sunt trecute 40 ore pe saptamina,deci in jur de 168 ore pe luna,iar eu am lucrat timp de 2ani si 4 luni program de 12/24 fara nici o zi libera. media era in jur de 245 ore si evident nu aveam voie sa comentez,ca asa voia patronul.
In perioada de CO se poate primi instiintarea de preaviz.

Preavizul, in general, isi produce efecte de la data comunicarii si nu retroactiv.
Plata muncii suplimentare se poate solicita printr-o actiune in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj cristinasova cristinasova Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti cum pot proceda cu 2 salariati ai caror posturi se vor desfiinta, specific ca ei intra in concediu de odihna din data de 01.07 ... (vezi toată discuția)
Munca Palelisabeta Palelisabeta Buna ziua.Va rog să-mi spuneti ce drepturi am: am primit preaviz de desfacere a contractului de munca cf.Art.65 din CM in data de 28 oct.2011,care a expirat ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva elenusav elenusav Buna ziua, Am nevoie de un sfat. Ma simt nedreptatita si doresc sa aflu o opinie profesionista si obiectiva. Am contract pe perioada ... (vezi toată discuția)