avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Locuinta familiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Locuinta familiei

Buna ziua,
Cum pot declara locuinta familiei, in apartamentul sotului, daca acesta nu este de acord? Sotul a dobandit ap. de la tatal sau prin donatie cu uzufruct viager. Nu am acces la actele apartamentului, cunosc doar adresa. Insa este locul unde locuim de cand ne-am casatorit si avem si un copil minor. Eu detin o garsoniera cumparata inainte de casatorie si acolo am declarat domiciliul meu si al copilului, pt. ca sotul refuza sa ma ia in spatiu.
Pot afla de la OCPI, nr cadastral daca cunosc doar adresa si pot declara ca acolo este locuinta familiei, chiar daca sotul este impotriva?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:30, 21 Noiembrie 2013
Nu conteaza ca sotul nu e de acord, ati fi putut inscrie ca locuinta a familiei, insa nu puteti fara acordul socrului. Fara acordul socrului nu va faceti nici buletin la adresa. Deci si pt una su pt alta, pe socru trebuie sa il convingeti. Intai va schimbati domiciliul in acte.

Dar de ce vroiati asta ?
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
pt ca am investit si eu bani in acest apartament si vreau sa ma protejez impotriva problemelor conjugale.
In cazul in care divortez, voi fi data afara din apartament? Ce se intampla cu copilul?
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
sanda-popovici, utilizator
Pai nu asa va protejati. In cazul in care divortati, oricum puteati fi data afara din apartament (lega, cu ordin de evacuare obtinut in instanta). Chiar daca ati fi notat ca si locuinta a familiei, familie suteti nedivortati , nu si apoi.
Daca ati investit bani in apartament, pastrati dovezile, aveti un drept de creanta pt aceste investitii, important e sa cereti timp de 3 ani de cand va despartiti ( in fapt !).
Cum adica ce se intampla cu copilul ? Ambii veti exercita autoritatea parinteasca, va avea locuint ala un parinte la dvs daca vreti si dovediti ca aveti conditii bune de locuit sau la tata daca asa va intelegeti. Celalalt parinte va plati pensie.
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
din pacate eu nu am dovezi ca am investit. toate actele sunt ascunse de catre sotul meu acasa la mama lui.Mai mult chiar nu exista acte pt toate ch. Zugravii, instalatorul nu au eliberat facturi. Cand ne-am mutat in apartament nu era amenajat deloc. L-am amenajat din banii comuni, avand in vedere ca eram casatoriti. In plus eu consider ca si intretinerea socrului, ca obligatie contractuala rezultata din actul de donatie, s-a facut tot din banii comuni. Contractul de donatie s-a incheiat intre socrul meu si sotul meu cu o luna inainte de casatorie. Sa inteleg ca nu am nici o sansa sa-mi recuperez cota parte, daca divortez?
2. Nu vreau sa-i las custodia copilului, dar avand in vedere ca am in proprietate o garsoniera, nu ar putea fi considerat un impediment acest lucru si sotul sa-mi ia custodia invocand interesele copilului? e clar ca este in avantajul lui d.a.p.d.v.
Pana la urma e o donatie sau un contract de intretinere ?
Copiii pot creste bine si frumos si in garsoniere, nu de asta trebuie sa va ingrijorati. Cati ani are copilul ?
Puneti pe hartie ce bani ati bagat si in ce si cautati martori / inscrisuri pt fiecare.

Alte discuții în legătură

Partaj la divort, recuperare cheltuieli amenajari apartament, custodie minor sanda-popovici sanda-popovici Buna ziua, Urmeaza sa divortez si as dori sa aflu cateva informatii in legatura cu partajul. Locuiesc din septembrie 2009 in casa sotului meu pe care a ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu sau fara clauza? Simona-Florentina Simona-Florentina Socri mei doresc sa treaca apartamentul pe care il detin pe numele nostru. Ei mai detin o casa la tara unde se vor muta peste cateva luni. Am cazut de comun ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cu rezerva uzufructului viager nicolwilly nicolwilly ce trebuie sa fac dupa divort, fara copii, ca sa pot beneficia de pe urma unui imobil pe care l-am cumparat de la parintii sotului in 2011, pe baza de contract ... (vezi toată discuția)