avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare imobil

As dori sa vand unul dintre imobilele detinute in proprietate impreuna cu sotia;

intrucat aceasta este bolnava de scleroza multipla are nevoie de un tratament costisitor.
Intrebare:
-este legal sa vand acest imobil avand in vedere acordul(notarial)al sotiei in conditiile discernamantului scazut al acesteia,?
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 15:40, 14 Noiembrie 2013
Buna ziua,

acordul notarial ar trebui sa fie o procura in care se prevede expres acordul acesteia ca dvs sa o reprezentati in cazul unei vanzari. Daca aveti asa ceva, veti putea face vanzarea, cata vreme nu va mai verifica nimeni starea sotiei, nefiind de fata la vanzare. Problemele pot aparea daca exista persoane interesate sa desfiinteze actul, caz in care daca sotia dvs nu are discernamant vor putea sa o faca.
In acest din urma caz, cumparatorul v-ar putea acuza de inselaciune.
In concluzie, operatiunea nu este lipsita de rsicuri dar daca pretul este corect iar motivul este efectuarea unui tratament....atunci faceti actul.

Costi Boncu

Nu inteleg. Daca la vanzare sotia nu e prezenta ca sotul are procura si deci nu i se poate verifica starea, cand da procura sotului nu e prezenta nici atunci?
E aceeasi situatie.

Cred ca trebuie sa ne explicati ce inseamna discernamant scazut.
Ar fi necesar un examen IML si, in functie de rezultat, un curator special pentru tranzactie.

De ce l-ar acuza cumparatorul de inselaciune atata timp cat el are discernamantul de a cumpara sau nu la pretul oferit? Chiar nu vad legatura. Daca e de buna credinta actul ramane in picioare, deci nu e nicio inselaciune; daca e de rea-credinta actul se desfiinteaza din culpa lui, a cumparatorului, deci iar nu e inselaciune?!...
@AVLIL

va explic cu placere daca nu intelegeti...
userul vorbeste despre un acord notarial; se pare ca il are deja; eu i-am spus ca daca il are, atunci poate sa faca vanzarea, cu riscurile de rigoare; prin urmare, daca are deja procura, la vanzare lucrurile pot merge, pentru ca sotia nu mai este de fata;

in cazul in care s-ar desfiinta vanzarea, tertul cumparator ar putea sustine ca daca i s-ar fi adus la cunostinta despre situatia sotiei, nu ar fi cumparat....adica a fost inselat; buna credinta a cumparatorului, s-ar putea sa nu fie suficienta pentru pastrarea actului si chiar daca actul s-ar pastra, fapta de inselaciune ramane.

Costi Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura data in timpul procedurii de divort mihai09 mihai09 Buna ziua doresc sa cumpar un teren cumparat ca bun comun iar vanzatorul are procura de la fosta sotie data in timpul procedurii de divort pentru ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament. sulta zatara zatara Situatia : sotul si sotia au divortat; in urma partajului apartamentul a revenit sotiei care trebuie sa plateasca o sulta sotului; au convenit sa vanda ... (vezi toată discuția)