avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Recuperare cheltuieli dupa tratament gresit la o ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Recuperare cheltuieli dupa tratament gresit la o clinica de estetica

Buna ziua.
Am facut,la o clinica din Bucuresti, clinica care se ocupa cu tratamente estetice, o interventie denumita "micropigmentarea scalpului".
Mai exact, ptr cei cu par rar/chelie aceasta tehnica presupune tatuarea unor puncte pe pielea capului, care sa imite intr-un fel firul de par(evident, restul de par il tii tuns foarte scurt sau ras).
Clinica la care am faut aceasta interventie a facut reclama puternica acestei tehnici, chiar pe posturi TV, in emisiuni de maxima audienta.

S-au laudat ca e ceva revolutionar, etc.
Nu ma intrebati de ce, dar am facut si eu o interventie de asta la ei, in crestetul capului, unde am parul mai rar. Mai exact, trebuiau tatuate acolo niste punctulete subtiri, de culoare neagra astfel incat sa imite parul ras.
Problema e ca, ce au facut ei, a iesit un dezastru. Punctuletele "mici", cum trebuiau sa fie teoretic, cum arata si ei poze pe site la ei , sunt de fapt ditamai bulinoaiele de 3 mm diametru, s-au intins formand o pata, si, cel mai rau, au devenit de culoare albastra in loc de neagra. Asa incat acum am in crestet o pata mare albastra, nasoala, incat nu prea imi mai vine sa ies din casa fara o sapca, ceva pe cap.
Bineinteles ca am cautat solutii, ei au zis ca ma ajuta, dar s-au facut ca ploua, in momentul de fata refuza sa mai raspunda la telefoane, e-mail-uri, orice. Refuza sa-mi returneze banii .
Deci nu m-au ajutat deloc sa repar prostia facuta de ei, incat am stat eu si cercetat zile si nopti si pana la urma am gasit solutia, pe forum-uri din strainatate: punctele acelea pot fi eliminate cu laser.
Am gasit o clinica in Bucuresti care are laserul potrivit, dar problema este ca acest tratament cui laser dureaza: trebuie 4-5 sedinte la interval de 2 luni intre ele. Deci dureaza pana scap de problema.

Ce vreau eu acum:
-banii inapoi pe tratamentul initial facut de ei
-banii pe sedintele de laser(e 100 de euro sedinta)
-de asemenea eu nu sunt din Bucuresti, la mine in oras nu exista laserul care trebuie, deci ma mai costa si transportul, 200 de lei un drum, doresc de la ei si banii ptr transport.
Aceste cerinte mi se par de bun-simt. Adica, mi-au provocat problema, sa suporte cheltuielile cu indepartarea ei, mai ales ca eu am gasit solutia pe cont propriu, ei m-au luat la misto, au zis ca, sa ies sa stau la soare, ca dispar punctele tatuate. Asta era "solutia" lor.

De asemenea, ma gandesc sa cer si ceva despagubiri "morale", ptr deranjul provocat, mai ales din cauza ca dureaza 6 luni de zile pana scap de problema, si mai ales ptr modul in care m-au tratat, refuzand sa mai raspunda la telefoane, etc.
Nu stiu cate sanse am sa obtin despagubiri in plus, dar nici nu ma gandesc sa nu-mi fie returnati banii dati pe tratament+cheltuielile cu indepartarea cu laser. As fi multumit sa recupereze cea-m cheltuit, dar eu vreau sa cer, macar asa, si despagubiri in plus.

Va rog sa-mi spuneti daca ma incadrez cu acest caz la "cererea cu valoare redusa"
(suma pe care vreau sa o recuperez e de circa 4000 de lei) sau trebuie neaparat mers pe drept comun, si cam cat m-ar costa avocatul.(banuiesc ca la sfarsit ar trebui sa-mi recuperez cheltuielile de judecata).

Trebuie sa contactez un avocat si el sa depuna cererea de chemare in judecata, sau pot sa o fac si singur??
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: M115 , utilizator 13:28, 6 Martie 2017
Desigur ca puteti si singur daca aveti cunostintele necesare si stiti sa va aparati.
Din cele descrise de dvs ne aflam in situatia de malpraxis medical.

Malpraxisul este defintit de Legea nr.95 ca fiind:
b) malpraxisul este eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.

Puteti trimite o plangere in atentia Comisiei de de monitorizare şi competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis, urmand ca sa asteptati un raspuns in cel mult 3 luni de la data sesizarii. Daca solicitati prejudiciul in instanta, tot va trebui sa aduceti ca si proba o expertiza din care sa reiasa situatia medicala de fapt, intrucat judecatorii nu au cunostinte medicale asa ca trebuie sa judece doar in baza probelor
Nu este suficient doar sa prezentati si sa aratati scalpul, ca si dovada.

O alta varianta, avand in vedere evidenta culpa, ar fi sa incercati o mediere. Probabil ca respectiva clinica nu doreste publicitate negativa si odata cu acest demers ar fi impulsionata sa vina la masa negocierii cu dvs.. La fel de bine poate refuza medierea gandindu-se ca nu o sa mergeti mai departe cu sesizarea Comisiei si apoi a Instantei de judecata.

Intrucat malpraxis-ul are "tipicurile" lui, nu va recomand sa intreprindeti nimic pe cont propriu ci sa va angajati un avocat, ori sa apelati la un mediator...depinde ce cale doriti sa alegeti.
Multumesc!
Sunteti sigura ca e vorba de malpraxis medical, deoarece nu a fost o interventie medicala propriu-zisa, ci una de estetica, iar cel care a facut-o nu era medic, ci se ocupa cu tatuaje cosmetice.
Intrucat este vorba de o clinica de estetica medicala, (cred ca va referiti la cea care a lansat acest tratament pe piata), toate procedurile trebuiesc efectuate de personal medical autorizat si din acest motiv am afirmat ca este vorba de malpraxis.
Faptul ca tratamentul (asa este incadrat procedeul de micropigmentare) a fost efectuat de un artist in tatuaje nu inseamna ca respectiva clinica nu trebuie sa aiba licenta si aprobarile necesare pentru a putea oferii aceasta procedura. Estetica medicala este o ramura interdisciplinara care aplica tratamente si proceduri specifice care firesc ca trebuie supuse autorizarii medicale.
Nu ati mentionat daca inainte de procedura ati facut si analize pentru a sti daca nu sunteti alergic la vreuna din substantele care urmau a fi injectate.
Din cate cunosc, pana si epilarile definitive efectuate in clinicile de medicina estetica se fac dupa un consult al dermatologului.

In situatia data cred ca ar trebui sa faceti o plangere la protectia consumatorului si in plus sa trimiteti prin avocat, o notificare catre clinica. In notificare detaliati situatia de fapt si mentionati ce pretentii aveti ca urmare a vatamarii integritatii corporale. In instanta aveti nevoie de inscrisuri asa ca va vor fi de folos si mailurile trimise catre ei.
La cati bani ati aruncat pe vorbe si reclame...cred ca nu va impiedicati de onorariul unui avocat! Mai ales ca daca va adresati unui avocat pe care il duce si mintea , adika nu un avocat vedeta- tabloid, va recuperati chiar si onorariul platit avocatului.
Succes! Merita sa actionati!

Alte discuții în legătură

Malpraxis TudorGhitoc TudorGhitoc Buna ziua, as dori sa cer niste informatii despre procedura de a da un medic in judecata pentru malpraxis. Am avut o interventie chirurgicala estetica in ... (vezi toată discuția)
Caz medical - actionare in instanta viorel1304 viorel1304 Recent am fost operat la o clinica privata in urma careia a aparut o complicatie specifica tipului de interventie dar despre care nu am fost informat si am ... (vezi toată discuția)
Malpraxis la chiuretaj. ce șanse am într-un proces deschis împotriva medicului? Roxana I. Roxana I. Buna ziua numele meu este Roxana . Am facut acum 3 saptamani un chiuretaj din nefericire au apartut complicatii , in sensul ca , cand au incercat sa absoarba ... (vezi toată discuția)