avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplatit si fara contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplatit si fara contract de munca

Prin inchiderea firmei unde am fost angajat am primit indemnizatia de somaj.Ulterior am fost chemat din nou la munca de angajator cu conditia ca imi vor face contract de munca pe o alta firma.Dupa 5 luni in care am lucrat la noua firma nu mi sa facut nici contract de munca dar nici salariile nu le-am primit.In situatia mea mai sunt cateva persoane(primesc indemnizatia de somaj,dar lucreaza la negru)exceptia este ca si-au primit salariile.
In aceste conditii daca fac o reclamatie la ITM,credeti ca pot avea sanse de castig?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:45, 13 Noiembrie 2013
Sesizati ITM-ul si /sau Inspectia Muncii cu privire la munca la negru si neplata drepturilor salariale.

De asemenea, neplata drepturilor salariale poate face obiectl unei actiuni in instanta sau a unei medieri.

Codul muncii prevede :
Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;

f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
...

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

Art. 264
...
(4) Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.
Cu specificatia ca cei de la ITM va vor intreba de ce ati acceptat in continuare somajul daca v-ati angajat si va vor cere sumele inapoi.
ITM-ul nu are nicio legatura cu indemnizatia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot denunta pe cineva care foloseste munca la negru sarut sarut cum pot denunta o persoana care nu plateste oamenii la munca si se lucra la negru (vezi toată discuția)
Munca la negru JaredNor JaredNor Buna ziua. As dori sa stiu ce penalizari exista pentru un angajat ce munceste la negru mai bine de 2 3 ani ( sau stiu eu.. 10 ? ), el neavand un venit sigur pe ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni munca "la negru" mmihaim mmihaim Buna ziua, Ma intereseaza care sunt sanctiunile cf noului cod al muncii care se aplica: - angajatului care munceste la negru; - angajatorului care ... (vezi toată discuția)