avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Obligativitate pastrare copie rovigneta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Obligativitate pastrare copie rovigneta

Buna ziua ! Exista vreun articol de lege sau din Codul Rutier care mentioneaza ca trebuie sa avem in masina o copie a rovignetei achitate? Sau politistii au obligativitatea verificarii existentei sau valabilitatii rovignetei in sistem? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Angelica Huian , Contabil 16:26, 13 Noiembrie 2013
Norma CNADR obliga proprietarul rovinietei sa pastreze documentul justificativ perioada de 1 an de zile de la emitere
Obligatia este precizata inclusiv pe documentul de achizitie rovinieta
Conform ordonantei 15/2002, art.9 lit. b, reprezentantul autoritatii ,legal poate solicita dovada rovinieta.
In ordonanta se prevede ca
"j)rovinieta - documentul sau înregistrarea în format electronic care atesta achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din România. Modelul, forma, continutul, modul, conditiile si mijloacele de eliberare ale rovinietei se stabilesc prin normele metodologice aprobate prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii;
(1/1)Rovinieta valabila este:
c)rovinieta electronica ce atesta existenta în baza de date a SIEGMCR, denumita
în continuare baza de date, a informatiilor privind achitarea corespunzatoare a
tarifului de utilizare pentru vehiculul în cauza, a carei perioada de valabilitate
cuprinde ziua în care se efectueaza verificarea.
(3/1)Începând cu data de 1 octombrie 2010 nu vor mai fi eliberate roviniete
matca-cupon, tariful de utilizare fiind achitat numai prin intermediul SIEGMCR."

Dovada detinerii de rovinieta se face cu matca si lipiciul pe parbriz dar de la implementarea bazei de date
Se verifica accesand baza de date.
Practic absolva pe sofer de a face dovada (precizeaza doar de pastrat dovada platii pentru eventuale litigii, nu pentru control), sarcina ce revine in sarcina autoritatii de control in trafic

Articolul 35 aliniatul 2 din noul cod rutier 2012:

Art. 35.
(2) Participantii la trafic sunt obligati ca, la cererea politistului rutier, sa Inmaneze acestuia documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de Inmatriculare ori de Inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege.

OG 15/2002 art.9. :
"(1)Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 8 se fac de către:
a) personalul împuternicit din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A.;
b ) personalul împuternicit de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în numele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A.;
c) poliţia rutieră, în situaţia când efectuează controlul existenţei rovinietei valabile, fără personalul menţionat la lit. a) şi b ) ;
d) personalul poliţiei de frontieră care îşi desfăşoară activitatea în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României, împreună cu personalul prevăzut la lit. a)."

Acest drept de control este confirmat si prin ordinul 769 din 01.10.2010 (publicat în M.O. 670 din 1 octombrie 2010), unde la art. 11 si 12 sunt prevazute

Art.11
(11) În situatia în care prin terminalele de interogare nu se poate interoga baza de date a SIEGMCR cu privire la achitarea corespunzatoare a tarifului de utilizare pentru un anumit vehicul, agentul constatator va realiza o fotografie a vehiculului si va întocmi un procesverbal de constatare în care sa se mentioneze locul, data, ora efectuarii controlului, numarul de înmatriculare al vehiculului si imposibilitatea tehnica de interogare a bazei de date, proces-verbal ce va fi semnat si de conducatorul auto al vehiculului.
(12) În cazul prevazut la alin. (11), la reluarea conexiunii cu baza de date, agentul constatator va întocmi un proces-verbal de constatare a contraventiei, în cazul în care vehiculul nu detinea rovinieta valabila la data efectuarii controlului.
Art. 12
(1) Odata cu aplicarea amenzii contraventionale, utilizatorilor care folosesc reteaua de drumuri nationale din România fara a avea rovinieta valabila li se retine certificatul de înmatriculare al vehiculului pâna la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despagubire, agentul constatator facând mentiune despre acest lucru în procesul-verbal de constatare a contraventiei.
(2) Certificatul de înmatriculare este retinut de Politia Rutiera sau de personalul Politiei de Frontiera în cazul controalelor efectuate cu sau fara personalul împuternicit din cadrul CNADNR - S.A. ori personalul ARR."
[ link extern ] >

Mai exista si disp OG 8/2010 prin care se aduce o modificare la denumirea de rovinieta
"documentul sau inregistrarea in format electronic care atesta achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Modelul, forma, continutul, modul, conditiile si mijloacele de eliberare ale rovinietei se stabilesc prin normele metodologice aprobate prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii;".

In aceesi ordonanta se mentioneaza si faptul ca
"Incepand cu data de 1 august 2010 nu vor mai fi eliberate roviniete matca-cupon, tariful de utilizare fiind achitat numai prin intermediul SIEGMCR".


Ordin 769/2010 privind normele cu rovinieta)
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se efectueaza de catre personalul prevazut la art. 9 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002, aprobata cu modificari si
completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu ajutorul mijloacelor tehnice, parte a SIEGMCR
(3) Mijloacele tehnice prevazute la alin. (1) pot fi terminale de interogare a bazei de date a SIEGMCR sau dispozitive omologate amplasate pe reteaua de drumuri nationale din România, care pot fi fixe sau mobile si au rolul de a identifica, în regim static sau dinamic, numarul de înmatriculare al vehiculului în vederea interogarii bazei de date a SIEGMCR cu privire la achitarea corespunzatoare a tarifului de utilizare pentru vehiculul identificat.
(11) În situatia în care prin terminalele de interogare nu se poate interoga baza de date a SIEGMCR cu privire la achitarea corespunzatoare a tarifului de utilizare pentru un anumit vehicul, agentul constatator va realiza o fotografie a vehiculului si va întocmi un procesverbal de constatare în care sa se mentioneze locul, data, ora efectuarii controlului, numarul de înmatriculare al vehiculului si imposibilitatea tehnica de interogare a bazei de date, proces-verbal ce va fi semnat si de conducatorul auto al vehiculului.
(12) În cazul prevazut la alin. (11), la reluarea conexiunii cu baza de date, agentul constatator va întocmi un proces-verbal de constatare a contraventiei, în cazul în care
vehiculul nu detinea rovinieta valabila la data efectuarii controlului.
Pentru completare,studiati si raspunsul politiei

"La scrisoarea dumneavoastră transmisă, în format electronic, prin e-mail la adresa circulatie@politiaromana.ro, referitoare la aplicarea sancţiunilor contravenţionale, de către poliţiştii rutieri, pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.15/2002, privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu modificările şi completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:
În scopul punerii în practică a prevederilor ordonanţei precizate anterior şi a Ordinului nr.769/2010, privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, Direcţia Rutieră a dispus instruirea lucrătorilor de poliţie cu atribuţii în domeniul controlului circulaţiei rutiere cu privire la rovinieta electronică ce atestă existenţa în baza de date a Sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei a informaţiilor privind achitarea tarifului de utilizare în conformitate cu categoria din care face parte vehiculul identificat în trafic.
Astfel, începând cu data de 01.10.2010, poliţiştii rutieri aplică sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.15/2002, privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu modificările şi completările ulterioare."










Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
ynocentta, utilizator
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda ptr lipsa bonului fiscal de la rovinieta mac23 mac23 Am achizitionat rovinieta la 30 dec pe un an de zile.Am pus bonul si ecusonul langa talon si mi-am vazut linistit de drum.Doar ca azi cand m-a oprit politia si ... (vezi toată discuția)
Rovinieta bubby bubby cum se procedeaza in cazul in care am rovinieta pe 1 an si schimb nr masinii , unde trebuie anuntat ? (vezi toată discuția)
Rovinieta. cipriannicolae cipriannicolae Am uitat sa platesc rovinieta si am trecut pe sub o camera de supraveghere, apoi am oprit dupa aceasta si in decurs de maxim 15 min am platit rovinieta ... (vezi toată discuția)