avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda ptr lipsa bonului fiscal de la rovinieta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda ptr lipsa bonului fiscal de la rovinieta

Am achizitionat rovinieta la 30 dec pe un an de zile.Am pus bonul si ecusonul langa talon si mi-am vazut linistit de drum.Doar ca azi cand m-a oprit politia si mi-a cerut rovinieta eu am descoperit cu stupoare ca cineva "m-a rezolvat" in sensul ca bonul a disparut.Mai pot face contestatie , adica este prevazut undeva obligativitatea prezentariibonului? Iar din moment ce eu am platit taxa pe un an de zile, nu apar nicaieri in evidenta? Rovinieta am luat-o de la Petrom din Sibiu, fiind rovinieta formata din matca si cupon.Pe ea scrie clar ca este valabila doar impreuna cu cuponul - deci mai este nevoie de chitanta? ce spune legea concret, ca eu desi am citit-o nu prea m-am lamurit.multumesc anticipat celor care imi raspund.
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
mac23, utilizator
Cel mai recent răspuns: mac23 , utilizator 14:12, 9 Martie 2010
In baza de date a Petrom figurati cu ridicare serie rovinieta
Contestatie puteti face dar nu se justifica ,daca la momentul controlului nu a-ti putut prezenta documentele solicitate de agentul constatator
Pai si cum pot face dovada existentei in baza de date a petromului? Ma ajuta cu ceva, sau pana la urma trebuie sa iau o alta rovinieta? Apropo, mie nu mi-a luat talonul.
Iata ce spune legea 61/2009 care modifica ordonanta 15/2002:
"3. La articolul I punctul 5, litera b) a alineatului (11) al articolului 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) rovinieta matca-cupon, aplicata in partea stanga-jos a parbrizului vehiculului, a carei perioada de valabilitate cuprinde ziua in care se efectueaza verificarea, care asigura, prin tarifele platite, dreptul de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, avand inscris numarul de inmatriculare al vehiculului. In cazul deteriorarii rovinietei matca-cupon, dovada achitarii tarifului de utilizare se face potrivit prevederilor lit. a) pct. (i) si (ii)."
Iata vechiul paragraf din legea 15/2002:
"(1^1) Rovinieta valabilă este:
a) *** Abrogat
(i) pentru utilizatorii persoane fizice - documentul care atestă plata integrală a tarifului de utilizare, în original sau în copie legalizată;
(ii) pentru utilizatorii persoane juridice - documentul care atestă plata integrală a tarifului de utilizare, în original, sau o copie a acestuia ştampilată şi semnată în original de către conducătorul unităţii, cu înscrisul "Conform cu originalul";
b) rovinieta matcă-cupon, alcătuită din matca aplicată în partea stânga-jos a parbrizului vehiculului şi a cărei perioadă de valabilitate cuprinde ziua în care se efectuează verificarea, care asigură, prin tarifele plătite, dreptul de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România şi care este însoţită, la bordul vehiculului, de cuponul cu aceeaşi serie având înscris numărul de înmatriculare al vehiculului, cupon care va fi prezentat în mod obligatoriu de către conducătorii auto, la cerere, organelor de control abilitate."
Pai daca articolul a este abrogat, inseamna ca se aplica doar articolul b, nu? Alineatele de la art.a nu dispar si ele?
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
mac23, utilizator
Solicitati la unitatea de la care a-ti achizitionat rovinieta copie dupa cupon plata.
Dupa verificarea in baza de date a unitatii,a datei de eliberare rovinieta ,urmeaza ca serviciul contabilitate sa va elibereze dovada inlocuitoare.
Perioada de verificare si eliberarea dovada inlocuitoare,este conditionata de interesul compartimentului contabilitate,si nu se realizeaza pe loc
Daca nu aveti timp faptic ,pentru a preintampina situatii similare,se impune sa achizitionati alta rovinieta
Am primit raspuns de la roviniete.ro ca ptr tipul meu de rovinieta (mataca-cupon) eu am obligativitatea sa am lipita pe parbriz matca iar cuponul trebuie prezentat organelor de control. Doar la rovinietele tip ecuson este obligatorie prezentarea bonului, intrucat pe aceste roviniete nu este inscrisa data de la care este valabila.
Multumesc pentru raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rovinieta ispasdina ispasdina Am primit un proces verbal de constatare a contraventiei pentru ca in momentul acela nu aveam rovinieta. Acest PVCC mai are si o instiintare de plata care zice ... (vezi toată discuția)
Obligativitate pastrare copie rovigneta Angelica Huian Angelica Huian Buna ziua ! Exista vreun articol de lege sau din Codul Rutier care mentioneaza ca trebuie sa avem in masina o copie a rovignetei achitate? Sau politistii au ... (vezi toată discuția)
Contestatie rovinieta persoana fizica leorot leorot Ieri conduceam auto proprietate personala dinspre Slatina spre Bucuresti. Exact la intrarea pe autostrada astepta pasnic un echipaj al politiei rutiere. si ... (vezi toată discuția)