avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri din alte activitati in timpul concediului de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri din alte activitati in timpul concediului de risc maternal

Buna seara,

Ma aflu in concediu de risc maternal din luna a treia de sarcina aproximativ. Dupa ce voi termina concediul de risc voi intra in concediul prenatal, deci nu voi mai reveni la serviciu in acest timp. As dori sa stiu daca pe parcursul concediului de risc maternal pot obtine venituri din alte activitati, venituri ce pot contribui ulterior la calculul indemnizatiei pentru crestera copilului.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 10:01, 16 Noiembrie 2013
In ce calitate doriti sa obtineti veniturile in timpul CONCEDIULUI DE RISC MATERNAL? Sunteti PFA sau veniturile vor fi obtinute dintr-o profesie independenta,libera? (Nu mai exista riscul cand munciti in profesia libera?)
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2013
polloctav, utilizator
Buna seara,
Va multumesc pentru raspuns. Am intrat in concediu de risc maternal lucrand in calitate de reprezentant medical la o companie farmaceutica, ocupatie ce presupune riscuri prin deplasarile cu masina pe teren si munca in mediu cu risc de contaminare in unitati sanitare, avand in acelasi timp rezultate nefavorabile in urma investigatiilor medicale din timpul sarcinii. In acelasi timp, am activitati ocazionale in calitate de artist liric independent. Nu sunt PFA. Obtin aceste venituri prin contract de drepturi de autor.Se pot lua in calcul pentru indemnizatia de crestere a copilului?
Astept raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc.
Veniturile obtinute in baza unui contract de drepturi de autor se iau in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru CCC.
Ati inteles gresit sintagma "risc maternal", aceasta referindu-se la riscul de a pierde sarcina datorita prestarii unei activitati, unui efort fizic, expunerii la un factor existent la locul de munca. In doctrina se arata ca: "Concediul de risc maternal este determinat de existența unui risc la locul de muncă pe care ar trebui să-l suporte o salariată gravidă, risc care o poate afecta pe aceasta sau chiar direct pe copil".

Dvs. lucrati la o firma privata intr-o anumita functie care presupune deplasari sau exercitarea activitatii sau a unei parti din aceasta, in locuri cu grad de expunere la anumiti factori nocivi, contaminari , radiatii, etc, sau care ar putea pune in pericol sanatatea dvs si a fatului....In acest caz, nu cred ca ar trebui sa prestati activitate de nici un fel, riscul fiind chiar si la deplasare, angajatorul avand dreptul sa va verifice in timpul concediului acordat..... Veniturile din activitatea independenta de artist declarata la fisc, sunt luate in considerare la plata impozitului, astfel ca acestea sunt luate in calcul si la acordarea drepturilor de asigurari sociale si medicale.
polloctav a scris:

Veniturile din activitatea independenta de artist declarata la fisc, sunt luate in considerare la plata impozitului, astfel ca acestea sunt luate in calcul si la acordarea drepturilor de asigurari sociale si medicale.

Total neadevarat.Veniturile respective se iau in calcul doar in cazul in care se plateste contributia de indemnizatii si concedii (acei 0.85%).
Daca esti deja asigurat in sistemul de concedii si indemnizatii pentru un venit, legea e atat de prost formulata, incat nici nu-ti permite sa fii asigurat pentru venturi din mai multe categorii (ex venituri din PFA/drepturi de autor daca ai si venituri salariale)

mihateo a scris:

As dori sa stiu daca pe parcursul concediului de risc maternal pot obtine venituri din alte activitati, venituri ce pot contribui ulterior la calculul indemnizatiei pentru crestera copilului.

Da, puteti sa obtineti venituri din alte activitati, in timpul concediului de risc maternal
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2013
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal pentru pfa consibella consibella Buna seara, sunt pfa din 2012 si sunt la zi cu plata taxelor catre stat. Momentan sunt insarcinata in 5 luni. Intrebarile mele sunt 1. Pot sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Concediu de sarcina si leuzie dupa risc maternal andreea georgiana i andreea georgiana i buna am si eu o problema.am avut probleme cu sarcina si am concediu risc maternal.pe data de 24 fac 7 luni si din cate stiu eu ar trebui ca medicul de familie ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate și contract cesiune drepturi de autor mihaelateodorovici mihaelateodorovici Buna ziua. Sunt în următoarea situație: am un contract de cesiune de drepturi de autor pe perioada determinata, fără a avea alte tipuri de venituri. Firma ... (vezi toată discuția)