avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum proprietate comuna
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum proprietate comuna

Buna ziua,
as dori cateva precizari privind statutul unui teren prorietate comuna (cota indiviza, 7 proprietari) cu destinatia drum/drum de servitute. este posibila construirea pe acest teren de catre unul din proprietari fara acceptul celorlati? precizez ca este vorba despre un gard la strada, construit pe acest drum. Proprietarul in cauza sustine ca din moment ce are drept de proprietate, isi poate alege suprafata cuvenita in fata curtii lui si poate benefia de aceasta suprafata dupa cum considera. Drumul are in acte (cadastru, intabular, contract v-c) o latime de 7 m, care evident ca a fost micsorata prin aceasta constructie, si ingreunand accesul la casele cu iesire la acest drum. La aceasta micsorare a latimii drumului se mai adauga si faptul ca un alt proprietar a folosit pe lungimea gardului sau o parcela cu latime de 50 cm pentru a planta pomi si flori, cu specificatia ca e dreptul lui si ca-si protejeaza gardul. Care sunt demersurile legale in acest caz? Mentionez ca au avut loc numeroase discutii cu cei 2 initiate de restul proprietarilor si de fiecare data au refuzat sa remedieze situatia, invocand dreptul lor la proprietate comuna. din cate stiu eu, este vorba, in astfel de situatii, de un drept de folosinta, si nu neaparat de proprietate fizica asupra terenului. Multumesc mult.
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2013
dheedo, utilizator
Cel mai recent răspuns: dheedo , utilizator 11:48, 14 Noiembrie 2013
Desigur, nu este neaparat vorba de un drept de proprietate, in cazul in care un proprietar a cedat servitute altor proprietari invecinati pentru a le permite accesul la drum.
Important este, ca pe acea suprafata nu se pot inalta constructii, ori alte asemenea fapte, micsorand suprafata cu destinatie de servitute.
Din pacate singura varianta este sa va adresati instantei de judecata, ceea ce poate implica costuri cu taxe de timbru, onorarii mediator si avocat, insa cu posibilitatea recuperarii acestor cheltuieli si eventual a unor daune.
O alta problema in opinia mea este modul de autorizare efectiva a constructiei gardului.
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2013
ContSters305424, utilizator
multumesc pentru raspuns. Nu stiu cum a fost autorizat, cred ca nu exista nici o autorizatie de constructie, din cate stim noi. Bine, este o zona rurala, chiar daca in apropierea orasului, si probabil ca inca se mai accepta lucrurile acestea. toti ceilalti am cumparat casa+imobi+imprejmuire gard, celalalt a cumparat doar terenul. In cazul unei actiuni in instanta, este nevoie de acordul tuturor celorlati proprietari sau se deschide actiune in nume propriu iar ceilalti vin ca martori? multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Drept de servitute vasile1969 vasile1969 Suntem trei proprietari a unui lot de servitute cu latimea de 4m. afert terenurilor cumparate. De comun acord am hotarat sa inchidem drumul de servitute ... (vezi toată discuția)
Acordul vecinului cu drumul de servitute nou constituit e necesar? tractor tractor Mi-am cumparat un teren la munte ca sa construiesc o casa de vacanta. Vecinul de alaturi care avea o curte foarte mare a constituit pe langa proprietatea mea ... (vezi toată discuția)