Buna ziua!
Dupa terminarea divortului,urmeaza partajul,conf legii 192/2006 act in august,acesta trebuie initiat mai intai la mediator.
Pana aici am inteles,dupa care mediatorul depune cererea in instanta indiferent daca una din parti nu participa la mediere.
Intrebarile sunt:
-care dintre parti are datoria de a prezenta mediatorului doc care dovedesc bunurile comune dobandite in timpul casatoriei,chiar si creditele inca nerambursate?
-la cate sedinte de mediere se poate merge,daca prima este gratuita urmatoarele se platesc,cine suporta cheltuiala?
-mediatorul depune cererea impreuna cu actele sau acestea sunt prezentate in timpul procesului de ambele parti?
-la mediere se poate merge cu avocat?
Multumesc,sunt cam multe intrebari...
daca simtiti ca mediatorul este impartial, inclina in favoarea ceilalte parti, cu toate ca ma indoiesc de acest lucru, mediatorul nu are voie conform statutului sau, probabil este doar o impresie a dvs. puteti cauta un alt mediator pe care sa-l agreati ambele parti, sot/sotie, mai aveti o alternativa, sa fiti asistat(a) de avocat la mediere,ideal ar fi sa va intelegeti amiabil, dar bineinteles, totul depinde de parti. Succes
Daca cealalta parte a solicitat ca intalnirile sa aiba loc separat, atunci mediatorul trebuie sa procedeze in consecinta oricat insistati dvs.
Pentru ca tot pomeniti de faptul ca au fost solicitate copii de pe actele de proprietate pe care le aveti (probabil pentru a nu se omite nimic la partaj) trebuie sa stiti ca mediatorul este obligat sa va inapoieze inscrisurile respective la incheierea procedurii.
Art. 35 din Legea nr.192/2006
Mediatorul este obligat sa restituie inscrisurile ce i-au fost incredintate de parti pe parcursul procedurii de mediere.
Pentru a mai face un pas in negociere, comunicati prin mediator celeilalte parti care sunt doleantele dvs. cu privire a bunurile comune ce urmeaza a fi partajate. Partea cealalta va comunica si ea ce "pretentii" are, urmand ca prin negociere sa ajungeti fiecare la o solutie care va satisface ambele parti.
Daca ajungeti in instanta, nu veti mai putea alege singuri solutia avantajoasa pentru ambii, ci va decide instanta pentru dvs. Cu siguranta ca vor exista nemultumiri, asa ca mai bine va mai acordati o sansa in a negocia, cu sprijinul mediatorului fireste.
Daca cealalta parte nu doreste ca medierea sa aiba loc in prezenta ambelor parti litigante puteti merge la mediator insotita de avocat pentru a va lamuri sub aspect juridic in ce masura ati putea sa va intelegeti.
Avocatul va poate ajuta sa avansati in discutii pe loc intrucat va poate sfatui pe loc fara sa fie nevoie de mai multe amanari.
In acest fel medierea se va finaliza mai rapid.
In privinta prezentarii actelor sunt de parere ca aceasta este ultima problema ca si problematica de rezolvat deoarece chiar nu conteaza.
Important este sa ajungeti sa va intelegeti...
Ceea ce ar trebui sa va mai clarificati dv. insiva este ca exista doua proceduri distincte:
1. "Sedinta de informare privind avantajele medierii" care, intr-adevar, este gratuita, eventualele cheltuieli modice fiind generate doar de demersurile privind invitarea celeilalte parti;
2. "Medierea" propriu-zisa, care presupune incheierea contractului de mediere si plata unui onorariu.
Cu privire la onorariu, se recomanda ca partile sa achite in mod egal, insa nu este o regula; acesta este primul aspect cu privire la care va trebui sa cadeti de comun acord.
In urma intelegerii si incheierii acordului de mediere si in situatia in care nu ati deschis deja actiune in instanta, puteti autentifica acordul de mediere si la notar, acesta devenind titlu executoriu si actiunea de divort fiind astfel incheiata.
Notarul nu autentifica direct acordul de mediere decat daca partile semneaza in fata sa.
Daca se inteleg nu mai e nevoie de mediere ci merg direct la notar.
Medierea este necesara si obligatorie doar pentru judecata .