avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Certificarea declaratiei 101 incepand cu 2014
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Certificarea declaratiei 101 incepand cu 2014

Ramane valabila prevederea articolului 83 al 5 din codul de procedura fiscala referitoare la certificarea declaratiei fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice?
Cel mai recent răspuns: Manuela Franciuc , Consultant fiscal 14:54, 15 Noiembrie 2013
sursa: [ link extern ]
" Răspunsul Consiliului superior al Camerei Consultanților Fiscali la scrisoarea adresată de un grup de consultanți fiscali cu privire la perspectiva certificării declarațiilor fiscale

Camera Consultanţilor Fiscali este o organizaţie profesională de utilitate publică, persoană juridică fără scop lucrativ, fiind autoritatea competentă care organizează, coordonează şi autorizează activitatea de consultanţă fiscală în România, asigură accesul la profesia de Consultant Fiscal şi apără interesele profesionale ale tuturor membrilor săi, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Astfel, încă de la înfiinţare, Camera Consultanţilor Fiscali s-a preocupat continuu de menţinerea standardelor profesiei de Consultant Fiscal la cel mai înalt nivel, prin organizarea, atât a cursurilor de pregătire profesională, cât şi a unor seminarii şi conferinţe interne şi internaţionale pe teme diverse şi de actualitate.

Întreaga activitate a Consiliului Superior, a Comitetului Fiscal şi a Comitetului pentru probleme profesionale (cele două comitete fiind organizate la nivelul Camerei Consultanţilor Fiscali în anul 2009 şi respectiv în anul 2012), s-a materializat prin acţiuni menite a obţine pentru consultanţii fiscali cele mai bune condiţii de practicare a profesiei lor.

Introducerea prevederilor art. 83 din Codul de procedură fiscală s-a făcut la iniţiativa organului legislativ, respectiv Ministerul Finanţelor Publice, tocmai ca o recunoaştere a standardelor ridicate ale profesiei de Consultant Fiscal.

Continua percepţie a mediului de afaceri cu privire la „costul suplimentar” generat de o astfel de certificare a declaraţiilor fiscale, fără a avea în vedere şi obligativitatea stabilirii în mod corect a situaţiei de fapt fiscale, au generat amânarea în Parlamentul României a aplicării prevederilor respectivului articol.

În prezent, având în vedere intenţia deja materializată a Ministerului Finanţelor Publice, de rescriere a Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală, Camera Consultanţilor Fiscali, prin reprezentanţii săi, în calitate de coordonatori ai grupurilor de lucru, a continuat acţiunea de promovare a intereselor profesiei de Consultant Fiscal, susţinând în mod continuu prevederea referitoare la certificarea declaraţiilor fiscale.

În prezent, prevederea privind certificarea declaraţiilor fiscale este din nou în atenţia Ministerului Finanţelor Publice, iar în scurt timp proiectul de rescriere a Codului de Procedură Fiscală urmează a fi lansat în dezbatere publică şi ulterior trimis spre aprobare Parlamentului României.

Vă asigurăm totodată de faptul că, obiectivul principal al Camerei Consultanţilor Fiscali din România rămâne, atât menţinerea standardelor profesiei de Consultant Fiscal la cel mai înalt nivel, cât şi apărarea şi promovarea intereselor profesionale ale tuturor membrilor săi, precum şi obţinerea celor mai bune condiţii de practicare a profesiei de Consultant Fiscal, atât în România, cât şi în străinătate.


Preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali,

Ion-Toni Teau"
Multumesc
Stiam de raspunsul celor de la Camera Consultantilor, insa eram curioasa daca a aparut vreo reglementare care sa suspende pentru inca un an aceasta prevedere :) ( asa cum legea 162 din 4 octombrie 2012 a suspendat pana in 01 ianuarie 2014 ). Mai au inca timp avand in vedere ca ieri a aparut o alta modificare a codului fiscal...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratiile fiscale anuale – formularul 101 – vor fi certificate obligatoriu? ContSters74561 ContSters74561 Declaratiile fiscale anuale – Formularul 101 – vor trebuie certificate obligatoriu, de la 1 ianuarie 2010, de catre un consultant fiscal, conform ... (vezi toată discuția)
Vizarea decl. 101 de catre consultantul fiscal? ati ati la contribuabili mici si mijlocii , este obligatorie viza consultantului fiscal pentru del. 101?:\"> (vezi toată discuția)
Certificare declaratii Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Dragi colegi ce parere aveti? 2014-02-22 | Comunicat de presă-Ministerul de Finante \\"Începând cu data de 1 ianuarie 2014, ca urmare a încetarii ... (vezi toată discuția)