avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Locuinta de serviciu pentru angajat in invatamant
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Locuinta de serviciu pentru angajat in invatamant

Instructiunea nr. 2 din 17 februarie 2011-
ART. 1
Personalului didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se poate oferi o locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, din localitatea de reşedinţă la locul de muncă şi de la locul de muncă înlocalitatea de reşedinţă.
Un cadru didactic nu poate efectua naveta,dar in localitate(pe piata libera) exista locuinte corespunzatoare . Este legal ca unitatea de invatamant/autoritatile locale sa inchirieze( din fonduri proprii) de pe piata libera o locuinta si sa o ofere cadrului diadctic ca locuinta de serviciu?
Pe avocatnet. ro am gasit Locuinte inchiriate de agentul economic –pot fi:
1. este declarat sediu secundar (punct de lucru)-in acest caz nu mai poate fi considerat locuinta
2. avantaj in natura – in cazul in care locuinta este folosita de catre salariati-in scop personal
3. cheltuiala deductibila in cazul in care este folosita de catre salariati in scopul societatii – dovedit cu documentatia pentru deplasare in alta localitate decat sediul principal sau secundar unde lucreaza salariatul.
4. cheltuiala nedeductibila - in cazul in care este folosita de alte persoane decat salariatii –permanent (nu accidental);
5. cheltuiala de protocol – in cazul in care este folosita in mod accidental de alte persoane decat salariatii care au legatura cu societatea.

Cel mai recent răspuns: Radamante , utilizator 18:51, 17 Noiembrie 2013
O locuinta pentru a fi locuinta de serviciu trebuie sa fie in patrimoniul unitatii/autoritatilor locale.Prin inchiriere de pe piata libera o locuinta este considerata ca facand parte din patrimoniul societatii?
Prin inchiere o locuinta nu intra in patrimoniul celui care o inchiriaza, ea ramane in proprietatea celui de la care este inchiriata.

'Citez" tot dintr-un articol de pe avocatnet.ro
Astfel, vom clasifica locuintele in:
-locuinte aflate in proprietatea agentului economic
-locuinte inchiriate de agentul economic

....................................................
Locuinte inchiriate de agentul economic –pot fi:
2. avantaj in natura – in cazul in care locuinta este folosita de catre salariati-in scop personal
3. cheltuiala deductibila in cazul in care este folosita de catre salariati in scopul societatii – dovedit cu documentatia pentru deplasare in alta localitate decat sediul principal sau secundar unde lucreaza salariatul.

ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
(3) Avantajele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la:
b) cazare(...).
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
c) contravaloarea folosinţei locuinţei de serviciu(...).
Dreptul de inchiriere al unei locuinte de pe piata libera se "naste" din art. 55-(3)b si (4) c?
Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2013
Radamante, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuinta de serviciu, ajutor! Radamante Radamante 1. Legea114/1996-Art.2 lit d) precizeaza ca :\"locuinta destinata functionarilor publici, angajatilor unor institutii sau agenti economici, acordata in ... (vezi toată discuția)
Situatie juridica de drept,situatie juridica de fapt... Radamante Radamante Instructiunea MECTS nr. 2/2011 privind decontarea navetei cadrelor didactice ART. 1 Personalului didactic din unitatile de invatamant de stat, care ... (vezi toată discuția)
Viza flotant allysandia allysandia Buna ziua. Mi-am facut recent viza de flotant deoarece mi-am mutat domiciliul la viitorul sot intr-o alta localitate. Intrebarea mea este: mi se poate deconta ... (vezi toată discuția)