avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada concediu crestere copil

Buna ziua,
Copilul meu este nascut pe 4 februarie 2013, iar eu am optat pentru concediu crestere copil pana la varsta de un an. Cand am depus dosarul, mi s-a spus ca s-a dat o ordonanta de urgenta prin care este obligat si tatal la o luna de concediu crestere copil.
Intrebarea mea este: pentru a beneficia de stimulentul de insertie si in conformitate cu aceasta Ordonanta, eu cand ar trebui sa reiau activitatea?
Sotul nu doreste sa intre in acest concediu. Este obligat?
MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:15, 26 Iunie 2014
1. Intr-adevar, prevederea legala in discutie este aplicabila pentru persoanele ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 01.03.2012.

Perioada de o luna de CCC pe care trebuie sa o ia sotul dvs este facultativa nu obligatorie. In cazul in care sotul nu doresdte sa intre in CCC cel putin o luna daca indeplineste conditiile prevazute de lege, atunci durata CCC pentru dvs. se va reduce cu o luna, adica pana la 04 ianuarie 2013.

2. Mai jos va redau prevederile legale in vigoare :
OUG nr.111/2010:
art.11

Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

Normele de aplicare a OUG nr.111/2010:
Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna


3. Referitor la stimulentl de insertie, acelasi act normativ prevede la art.7 urmatoarele:
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;


b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.


ISR = indicatorul social de referinta care are o valoare de 500 lei, in prezent.

4. Daca solicitarea concediului de cel putin o luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se acorda incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an persoanei indreptatite care a solicitat initial dreptul, daca aceasta realizeaza venituri profesionale, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (1) din OUG nr.111/2010.
Multumesc mult pentru promptitudinea raspunsului dumneavostra si pentru claritatea mesajului!
Eu doresc sa ma intorc la serviciu pe data de 3 ianuarie, insa am aflat ca este liber si in aceasta zi chiar daca se recupreaza. Pot relua activitatea intr-o zi libera? Daca nu, revenind pe 4 ianuarie este ok, tinand cont ca data nasterii copilului este 4 februarie? Sper sa nu fie libera si aceasta zi!
Cu drag,
Loredana
Avand in vedere ca data de 03.01.2014 este zi libera numai pentru bugetari , sectorul privat fiind la latitudinea angajatorului, atunci va trebuie sa ne spuneti si in ce sector lucrati, bugetar sau privat?
Bugetar, sunt profesor!
In acest caz, reluarea efectiva a activitatii se va face in data de 06.01.2014, chiar daca decizia de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii isi va produce efecte de la data de 03.01.2014.

Dvs depuneti cererea de reluare a activitatii incepand cu data de 03.01.2014.

Alte discuții în legătură

Acordare stimulent de insertie hogye lavinia hogye lavinia In cazul acordarii stimulentului de insertie angajata trebuie sa se intoarca la locul de munca inaintea implinirii 1 si 11 luni sau in ziua urmatoare ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie sara-alina sara-alina Buna seara.Fetita mea implineste 2ani pe 02.08.2015,am ales sa stau 2ani CCC, as vrea sa ma intorc la munca mai devreme,si as vrea sa stiu daca se mai acorda ... (vezi toată discuția)
Salariu dublu dupa nastere? crisana crisana Buna seara,va rog frumos sa ma ajutati pentru ca am o nelamurire.Tocmai am aflat ca viitoare mama are dreptul in luna in care naste sa primeasca salar dublu de ... (vezi toată discuția)