avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie de somaj

Sunt angajata cu contract de munca din 10.1989 si mai am un contract de munca part-time :2ore/zi din 05.2005 (venitul din acest contract este mai mic decit salariul minim pe economie ).Incepand cu 29.04 2009 se desfiinteaza postul in care activez si intru in somaj.Se cumuleaza vechimea si venitul din cele doua contracte la calculul indemnizatiei de somaj?
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 15:54, 2 Aprilie 2009
Cred ca este vorba o confuzie la mijloc.

Legea 76/2002:

Art.37
"(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au platit contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte."
..........
Art.39
1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. "

Coroborat si cu art.16 din Codul Muncii eu cred in continuare ca se cumuleaza. Ideea este ca aceasta cota se aplica, asa cum reiese din textul legii, la media salariului de baza lunar brut din ultimele 12 luni.(adica doar la media veniturilor rezultate in urma contractului de 8 ore).

Hm, n-ar fi prima data cand ma confuzeaza un text de lege :-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor indemnizatie somaj molimpia17 molimpia17 Cand am depus dosarul pt. somaj mi s-a comunicat verbal un calcul al indemnizatiei care cred ca nu a fost facut corect. Mai exact doamna de la somaj mi-a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj 2015 truscamonika truscamonika Buna ziua , As dori sa va intreb cat reprezinta indemnizatia de somaj pe anul 2015 , pentru ca pe anumite site-uri scrie 75% din salariul minim pe economie + ... (vezi toată discuția)
Care este suma neagu georgeta neagu georgeta cat iau somaj daca salariul anainte de crestere copil era de 945 ron iar dup aceia 2 ani 6mil plus alocatia 2 mil total 8.cat voi lua somaj.multumesc (vezi toată discuția)