avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical la reincadrare in munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical la reincadrare in munca

Buna ziua,

revin cu o intrebare referitoare la sotia mea care este insarcinata in luna 3 si in 25 noiembrie trebuie sa-si reia activitatea, intrebarea mea este urmatoarea:
- daca legea permite ca la data reanceaperi activitatii sa mearga in concediu medical si ramana in concediu medical pana in luna a 7 cand intra in prenatal?
V-am adresat aceasta intrebara pe motivul ca cei de la personal mi-au spus ca trebuie sa-si reanceapa activitatea de minim cateva zile, deci sa-si faca acele analize de la medicina muncii pentru reanceperea activitatii, este nevoie sau nu?

Va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: DanutSimonca , utilizator 14:06, 21 Noiembrie 2013
Ati mai primit un raspuns avizat la problema dvs.
Concediul medical este acordat de medicul curant, dupa cum considera acesta ca exista riscuri pentru sarcina sotiei..

Referitor la efectuarea analizelor medicale inainte de reluarea activitatii, raspunsul este da, sunt obligatorii.

Codul muncii:
ART. 28
Certificatul medical este obligatoriu şi în următoarele situaţii:
a) la reînceperea activităţii după o întrerupere mai mare de 6 luni, pentru locurile de muncă având expunere la factori nocivi profesionali, şi de un an, în celelalte situaţii;
b) în cazul detaşării sau trecerii în alt loc de muncă ori în altă activitate, dacă se schimbă condiţiile de muncă;
c) la începerea misiunii, în cazul salariaţilor încadraţi cu contract de muncă temporară;
d) în cazul ucenicilor, practicanţilor, elevilor şi studenţilor, în situaţia în care urmează să fie instruiţi pe meserii şi profesii, precum şi în situaţia schimbării meseriei pe parcursul instruirii;
e) periodic, în cazul celor care lucrează în condiţii de expunere la factori nocivi profesionali, potrivit reglementărilor Ministerului Sănătăţii;
f) periodic, în cazul celor care desfăşoară activităţi cu risc de transmitere a unor boli şi care lucrează în sectorul alimentar, zootehnic, la instalaţiile de aprovizionare cu apă potabilă, în colectivităţi de copii, în unităţi sanitare, potrivit reglementărilor Ministerului Sănătăţii;
g) periodic, în cazul celor care lucrează în unităţi fără factori de risc, prin examene medicale diferenţiate în funcţie de vârstă, sex şi stare de sănătate, potrivit reglementărilor din contractele colective de muncă.
1. Legea nu interzice ca incepand cu 25 noiembrie, cand reia activitatea, sa prezinte un certificat medical cu aceeasi data.

2. Angajatorul ii va inceta suspendarea contractului individual de munca, ii va primi certificatul medical, ii va calcula indemnizatia si o va plati.

3. Vizia medicala si analizele le va face cand va incepe efectiv activitatea (daca se va intampla aceasta pana va solicita concediu crestere copil).

4. Conditia pusa de cei de la Personal este, in acest caz, un exces de zel.
Va multumesc pentru ajutorul acordat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Analize medicale la revenirea din concediu medical bogddana bogddana Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca la revenirea dupa un concediu medical de 9 lunim (nu CIC, concediu medical de boala ) un angajat trebuie sa faca ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea la servici dupa concediu medical anasimo anasimo daca ai concediu medical timp de un an de zile cu un diagnostic destul de grav si cand te intorci la servici se poate sa iti faca angajarea din nou? nu ... (vezi toată discuția)
Angajare, certificat medical marianconta marianconta Buna ziua. Am doua situatii pe care vreau sa le discut cu dumneavoastra, si anume: 1) am o persoana care initial a fost angajata ca muncitor necalificat, iar ... (vezi toată discuția)