avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Aplicabilitate program de 6 ore gravide
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Aplicabilitate program de 6 ore gravide

Buna ziua,

Am rugamintea sa imi spuneti daca programul de 6 ore se poate solicita oricand pe durata sarcinii fara a fi conditionat de saptamana 20,10, de exemplu?
Este suficienta cererea scrisa a salariatei + recomandarea medicului de familie ?
Se mai elibereaza lunar vreun certificat medical in acest sens de catre medicul de familie pe durata programului de 6 ore?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 17:14, 26 Noiembrie 2013
Conf art 13 OUG 96/2003 in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normală de munca din motive de sănătate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de munca, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Conf art 6 HG 537/2004
(1) Documentul medical eliberat de medicul de familie sau, după caz, de medicul specialist care atestă faptul că o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanţa de urgenţă este fie adeverinţa medicală-tip aprobată de Ministerul Sănătăţii, fie Carnetul gravidei şi Anexa pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei în conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii nr. 12/2004.
(2) Documentul medical menţionat la alin. (1) trebuie să conţină constatarea stării fiziologice de sănătate a salariatei şi recomandări privind protecţia acesteia la locul de muncă.
(3) În cazul salariatei gravide, documentul medical trebuie să conţină data prezumtivă a naşterii, precum şi recomandări privind capacitatea de muncă a acesteia pe timp de zi sau, dacă este cazul, pe timp de noapte, precum şi în condiţii de muncă definite în prezentele norme metodologice ca insalubre sau greu de suportat.

In baza adresei (cererii) salariatei si a copiei dupa documentul medical, angajatorul este obligat sa reduca programul de lucru cu 1/4.
Daca starea fiziologica se modifica, angajatul este obligat sa instiinteze angajatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program redus salariata gravida vmkriss vmkriss Daca o salariata face cerere cu reducerea programului de munca la 6 ore pe zi si alatura scrisoarea medicala data de medicul ginecologic, m-ai are nevoie de la ... (vezi toată discuția)
Buna seara. sunt însărcinată în 24 de saptamani si am solicitat ... Eu_ Elena Eu_ Elena Buna seara. Sunt însărcinată în 24 de saptamani si am solicitat la locul de munca reducerea programului de la 8 la 6 ore. Am prezentat o adeverință, un ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare ciorasimona ciorasimona O salariata insarcinata poate efectua ore suplimentare? (vezi toată discuția)