avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program redus salariata gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program redus salariata gravida

Daca o salariata face cerere cu reducerea programului de munca la 6 ore pe zi si alatura scrisoarea medicala data de medicul ginecologic, m-ai are nevoie de la medicul de familie de ceva? ii mai trebuie si concediu medical ? sau va fii pontata 6 ore /zi si la rubrica program redus maternitate vor fi trecute cele 2 ore /zi ? si pot sa folosesc aceasta scrisoare medicala pana la intrarea in concediu de maternitate ea fiind in 3 luni?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:58, 9 Iunie 2015
1. OG nr.96/2003
Art. 13
În baza recomandării medicului de familie,
salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

2. Norme metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă
Art. 6. - (1) Documentul medical eliberat de medicul de familie sau, după caz, de medicul specialist care atestă faptul că o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanţa de urgenţă este fie adeverinţa medicală-tip aprobată de Ministerul Sănătăţii, fie Carnetul gravidei şi Anexa pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei în conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii nr. 12/2004.
(2) Documentul medical menţionat la alin. (1) trebuie să conţină constatarea stării fiziologice de sănătate a salariatei şi recomandări privind protecţia acesteia la locul de muncă.
(3) În cazul salariatei gravide, documentul medical trebuie să conţină data prezumtivă a naşterii, precum şi recomandări privind capacitatea de muncă a acesteia pe timp de zi sau, dacă este cazul, pe timp de noapte, precum şi în condiţii de muncă definite în prezentele norme metodologice ca insalubre sau greu de suportat.
.....
(6) Salariata va prezenta angajatorului, în copie, documentul medical menţionat la alin. (1), în maximum 5 zile lucrătoare de la data eliberării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare ciorasimona ciorasimona O salariata insarcinata poate efectua ore suplimentare? (vezi toată discuția)
Aplicabilitate program de 6 ore gravide ContSters68307 ContSters68307 Buna ziua, Am rugamintea sa imi spuneti daca programul de 6 ore se poate solicita oricand pe durata sarcinii fara a fi conditionat de saptamana 20,10, de ... (vezi toată discuția)
Salariata gravida - reducere program de lucru Arabellla Arabellla OUG nr. 96/2003 prevede la art. 13 ca: [u[i]]\\"In baza recomandarii medicului de familie,[/u][/i] salariata gravida care nu poate indeplini norma de munca ... (vezi toată discuția)