avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot demisiona fara daune?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot demisiona fara daune?

Buna ziua,

sunt profesoara la o scoala particulare. In luna septembrie 2012 am semnat un contract de munca pe perioada nedeterminata si un act aditional la acest contract care stipula ca daca coi pleca in timpul anului scolar ma oblig sa platesc daune companiei in cuantumul a 12 salarii.

Anul acesta 2013 nu am mai semnat un astfel de act aditional si acum as vrea sa imi dau preavizul intrucat eu credeam ca actul aditional de anul trecut este valabil si aplicabil doar pentru anul scolar 2012-2013. Angajatorul insa mi-a spus ca ma da in judecata intrucat actul aditional este pe perioada nedeterminata la fel ca si contractul. Au dreptate? Daca plec, ma oblig sa platesc daune?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:12, 28 Noiembrie 2013
Daca in actul aditional mentionat nu este prevazuta o limita de valabilitate a acestuia, atunci acesta este valabil pana la incetarea activitatii, sau pana la intocmirea unui alt aditional care sa modifice prevederea de care faceti vorbire.
Codul Muncii prevede:
Art. 3
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

Încalca libertatea muncii, fiind prin urmare lovita de nulitate, clauza din contractul individual de munca prin care se interzice salariatului sa paraseasca unitatea o anumita perioada de timp, fara a exista premisa pregatirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 din Codul muncii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca jackal85 jackal85 Buna ziua, Trebuie sa semnez un contract de munca pe o perioada nedeterminata, dar spre surprinderea mea va trebui sa semnez un contract aditional prin care ... (vezi toată discuția)
Problema cu act aditional si contract de prelungire a locului de munca dupa data semnarii actului aditional mihaela30sim mihaela30sim In 26.11.2013, firma la care lucrez mi-a adus un act aditional de semnat prin care imi marea salariul , dar in acelasi timp ma obliga sa stau un an la ei cu ... (vezi toată discuția)
Probleme demisie paundaniel paundaniel sunt pilot maritim .am un act adizional la contractul individual de munca in care ma oblig sa platesc o suma de bani,daca plec in termen de 5ani din ... (vezi toată discuția)