avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna fizica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna fizica

Fostul sot , solicita autoritatea parinteasca sa fie comuna, solicitand impartirea timpuluicopilului 2 sapt la mine, 2 la el... asta reprezinta custodie comuna fizica nu?... Pentru mine este inadmisibil... mentionez ca a parasit domiciuliul conjugal cand fetita a avut doar 2 luni... acum are 4 ani... vizitand-o in acest timp ocazional .Deasemenea solicita plata pensiei in natura...
Instantele aproba acest gen de program?
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 11:29, 5 Decembrie 2013
Doamna, de cerut poate cere orice, instanta ii da ce crede de cuviinta, depinde de judecator si de probele administrate.
Spuneti odata ca isi vede fata ocazonal, apoi ca ia fetita de 2 ori pe luna: nu-i totuna.Ocazional, daca vine o ora la 2 luni si puteti demonstra asta, este in defavoarea dansului, insa daca fetita îl vede regulat la 2 saptamani si domnul plateste la timp pensia alimentara, va putea primi un program de vizita extins.Sub nici o forma nu va primi ceea ce a cerut.
In Franta se practica acest tip de custodie, dar sa stiti ca este cat se poate de rau pentru copil, spun asta din exeperienta unor prieteni aflaţi in aceasta situatie.
Precizez ca pana la varsta de 3 ani a vizitat-o ocazional , dupa care a solicitat prog de vizita in decursul ultimului an a vizitat-o conform prog de vizitare de 2 ori pe luna 2 week.Fetita are acum 4 ani.In decursul acestui an au fost o multime de neregului.Nu venea si nu oaducea inapoi la ora stab de instanta ... a muscat-o cainele lui de 3 ori...nu a dus-o la medic atunci cand era bolnava desi avea stab programare ...a fecut febra cat era la el .. nu a facut nimic,nici nu mi-a spus , mi-a spus fetita... cand a venit acasa... o tine 2 zile cat sta la el in acleasi haine, nu o schimba..in decursul acestui timp a stat si 2 vazante lael de iarna 7 zile de vara 17 ... el nu a stat cu ea a mers la servici chiar si in perioada dintre craciun si Rev cand toata firma lui era inchisa , doar el a mers...in timpul cat sta la el nu imi permite sa iau leg cu ea , desi este clar precizat in sentinta sa-mi permita sa o vad in perioada vacantelor..nu mi-a permis sa o vad de ziua ei...si acest lucru era clar mentionat...trebuia sa-mi permita....Pensia alim o plateste pt ca are proprire pe salariu... nu pt ca imi da banii el de buna voie si nesilit de nimeni. o alinta cu mai "p.la" a invatat-o sa-mi spuna si mie asa .....si multe altele... el se reprezinta singur e jurist....
Părerea mea, fără a fi de specialitate, este ca instanţa va stabili autoritate părintească comună, program de vizită mai extins, de pildă şi câte o dupăamiaza în timpul săptămânii, zile de luat fetiţa la sărbători şi o lună cel puţin în perioada verii. Va obţine probabil şi anularea pensiei alimentare pentru perioada cât locuieşte la dânsul.
Partea mai proasta cu autoritatea părinteasca comună este ca nu veti mai putea pleca cu fetiţa in excursie peste graniţa fara acordul domnului, suplinirea semnaturii-procedeul prin care instanta înlocuieşte semnatura prin hotărâre judecătoreasca-este foarte greu de obţinut şi necesită timp, bani şi stres.

P.S. Legea prevede că părinţii trebuie să contribuie în mod egal la creşterea şi educaţia copilului. Tot legea prevede ca pentru un copil, pensia alimentară nu poate depăşi 25% din venitul părintelui. Deci este o limită maximă, care admite şi mai puţin .
Cele doua prevederi coroborate, daca se compară cu venitul dvs., poate să convingă instanta să reducă cuantumul pensiei alimentare plătite de tată. Mă refer la ipoteza ca dvs. aveti , sa presupunem 2000 lei venit lunar, 25% reprezintă 500 lei-contribuţia dvs. stabilita de lege daca ati fi plătitoare de pensie alimentară, atunci nici el n-ar trebui să plătească mai mult.
Asta ar fi logica după care s-ar putea reduce contribuţia domnului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013
Martonze, utilizator
Legea prevede că părinţii trebuie să contribuie în mod egal la creşterea şi educaţia copilului.



Sunteti in eroare.. unde ati vazut ca scrie asta, in care lege ?
Parintii contribuie dupa posibilitatea fiecaruia, functie de venit.
Art. 499
(1) Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.
Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.

Art. 530
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.

Modificarea si incetarea pensiei de intretinere Art. 531
(1) Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
(2) Pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.

Poate obtine ca pensia s-o plateasca in natura daca nu va aparati eficient.
Autoritatea parinteasca exercitata in comun nu inseamna ca minorul sa petreaca doua saptamani la tata si doua la mama . Copilul va avea domiciliul/ locuinta la unul din parinti la cel ce locuieste in mod statornic, iar impreuna hotarasc in ce priveste copilul- educatie, religie, timp liber etc. In cazul in care nu se inteleg, hotaraste pt ei instanta de tutela.


Art. 483
(1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.
(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.

Durata autoritatii parintesti Art. 484
Autoritatea parinteasca se exercita pana la data cand copilul dobandeste capacitatea deplina de exercitiu.

Indatorirea de respect Art. 485
Copilul datoreaza respect parintilor sai indiferent de varsta sa.

Neintelegerile dintre parinti Art. 486
Ori de cate ori exista neintelegeri intre parinti cu privire la exercitiul drepturilor sau la indeplinirea indatoririlor parintesti, instanta de tutela, dupa ce ii asculta pe parinti si luand in considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosociala, hotaraste potrivit interesului superior al copilului. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.


Capitolul II - Drepturile si indatoririle parintesti


Continutul autoritatii parintesti Art. 487
Parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, psihica si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, insusirilor si nevoilor copilului; ei sunt datori sa dea copilului orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzatoare a drepturilor pe care legea le recunoaste acestuia.

Indatoririle specifice Art. 488
(1) Parintii au indatorirea de a creste copilul in conditii care sa asigure dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala in mod armonios.
(2) In acest scop, parintii sunt obligati:
a) sa coopereze cu copilul si sa ii respecte viata intima, privata si demnitatea;
b) sa prezinte si sa permita informarea si lamurirea copilului despre toate actele si faptele care l-ar putea afecta si sa ia in considerare opinia acestuia;
c) sa ia toate masurile necesare pentru protejarea si realizarea drepturilor copilului;
d) sa coopereze cu persoanele fizice si persoanele juridice cu atributii in domeniul ingrijirii, educarii si formarii profesionale a copilului.


Religia copilului Art. 491
(1) Parintii indruma copilul, potrivit propriilor convingeri, in alegerea unei religii, in conditiile legii, tinand seama de opinia, varsta si de gradul de maturitate ale acestuia, fara a-l putea obliga sa adere la o anumita religie sau la un anumit cult religios.
(2) Copilul care a implinit varsta de 14 ani are dreptul sa isi aleaga liber confesiunea religioasa.

Supravegherea copilului Art. 493
Parintii au dreptul si indatorirea de supraveghere a copilului minor.

Despre drepturile copilului mai cititi in legea 272/2004 si legea 257/2013 pt modificarea si completarea legii 272/2004.
Ce ziceti aici referitor la comportamentul parintelui fata de copil ar trebui dovedit.
Propuneti dvs un program de vizita asa cum considearati in interesul copilului dvs.
A trebuie sa apelati la un avocat sa va asiste pe perioada procesului.




Art. 499
(1) Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.

De aici.
Aveţi dreptate, art. 529 contrazice art.499.
Oricum, nevoia unui minor, indiferent de vârstă, nu cred că este satisfăcută cu 175 lei sau cu "lipsa relei credinţe" daca părintele nu plăteşte, dar este suprasatisfăcută cu pensii de 400 - mii de euro/lunar.

Alte discuții în legătură

Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Renuntare autoritate parinteasca AncaM78 AncaM78 Buna ziua, Sunt mama unui baietel de 1 an, recunoscut de tatal lui, cetatean american, rezident in Germania. Nu suntem casatoriti. Copilul a fost nascut in ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere 77adrian 77adrian Buna ziua as dori un raspuns de la un specialist daca se poate. Sunt divortat si asupra copilului avem custodie comuna, copilul este incredintat mamei. ... (vezi toată discuția)