avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda ITM conf art. 23(1) l 108/1999
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda ITM conf art. 23(1) l 108/1999

buna seara,sunt directorul unei societati comerciale,am fost amendat de itm cu suma de 5000 lei,pt netransmiterea prin fax a anexei 3 cu raspunsul la masurile cerute.se poate considera pv nul daca inspectorul constatator nu ma lasat sa semnez procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor,mentionand ca mi-l trimite prin posta,iar asa la rubrica alte mentiuni nu am putut trece nimic?am semnat doar procesul verbal de control.mentionez ca am prezentat o procura notariala de reprezentare a societatii precum si o delegatie,eu nefiind administrator ci doar angajat.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 3 Decembrie 2013
Potrivit art.17 din OG nr.2/2001, lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.

Alinetatul (7)al articolului 16 din acelasi act normativ prevede ca, in momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.

Jurisprudenta a statuat ca : "Examinand procesul verbal de contraventie prin prisma exceptiei nulitatii absolute invocate, potrivit dispozitiilor art. 137 C.pr.civ., instanta constata ca potrivit art. 19 alin. 1 din OG nr. 2/2001, fiind un inscris autentic actul constatator trebuie sa poarte alaturi de semnatura agentului constatator si semnatura contravenientului.
......
Cum dispozitiile art. 19 din OG nr. 2/2001 sunt imperative, iar agentul constatator nu le-a respecat, urmeaza ca instanta sa admita exceptia nulitatii absolute a procesului verbal de contraventie invocata din oficiu de instanta, sa admita plangerea si sa constate nulitatea absoluta a procesului verbal de contraventie."
Multumesc,ce a fost mai interesant pt mine este ca doamna inspectoare a zis ca nu am calitatea de a semna pv de amenda ci doar pv de control, si ca e mai bine sa mi-l trimita prin posta,desi eu am prezentat o procura notariala generala
Daca in procura era mentionat si acest aspect , puteati sa semnati si procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor încheiat de ITM.
da,este o procura speciala de administrare,o singura intrebare: stiti cumva in ce lege se prevede obligativitatea transmiteri prin fax a raspunsului la masurile de control?
Nu exista niciun text de lege care sa prevada asa ceva.
In general, practica uzitata, este de a comunica indeplinirea masurilor trasate de catre un organ de control prin urmatoarele modalitati:
- trimitere prin posta cu confirmare de primire
- depunere la registratura institutiei
- fax.
- email - semnatura electronica.

Alte discuții în legătură

Pasi de urmat in cazul unui control itm Roland Mindrila Roland Mindrila Nu impiedicati organul de control al ITM . Impiedicarea, in orice mod, de catre un angajator - persoana fizica sau juridica - a inspectorilor de munca in a-si ... (vezi toată discuția)
Amenda itm - ssm balanescu_rodica balanescu_rodica buna ziua, nu stiu daca postey unde trebuie, dar sunt foarte nelinistita şi va rog, poate se gaseste cineva pe acest forum cu un sfat, o idee problema sta ... (vezi toată discuția)
Contestare proces verbal itm Ersin Dervis Ersin Dervis Buna ziua! As avea o intrebare si daca se poate un raspuns urgent pentru a sti cum sa formulez calea de atac : Am avut control de la ITM la un sediu secundar ... (vezi toată discuția)