avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Factura achizitii intracomunitare Decl.300 si 390.
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Factura achizitii intracomunitare Decl.300 si 390.

Firma platitoare de TVA,din Romania,inregistrata in ROI,face o achizitie intracomunitara-masina folosita-(nu intra in categoria second-hand)din Olanda,dela o firma platitoare de TVA,inregistrata in ROI-cod valid-Factura furnizorului din Olanda cuprinde,pe langa valoarea masinii si:onorariu pentru licitatie si costurile specifice tarii !Factura este emisa fara TVA si exigibila in luna nov.2013!Rog sa-mi spuneti daca factura se raportateaza in Decl.300 si Decl.390,in totalitate ca o achizitie de bunuri sau separat pentru achizitia de bunuri(masina) si separat pentru prestari de servicii(daca onorariul pentru licitatie si costurile tarii din factura se considera prestari de servicii!)si la care pozitii se inregistreaza corect in Decl.300 si Dec.390.Va multumesc mult!
Contribuabilii, persoane impozabile, înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, care au efectuat:-achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile, au obligația lunară de a completa şi depune la organele fiscale competente „Declaraţiei recapitulative privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare”, formular 390 VIES
IMPORTANT:
Declaraţia recapitulativă se depune numai pentru lunile calendaristice în care ia naştere exigibilitatea taxei.

Nedepunerea la termenele legale sau depunerea cu sume incorecte ori incomplete se sancţionează cu amendă:
Multumesc mult pentru raspuns!Cunosc cele spuse de Dvs.,dar nedumerirea mea este, modul de raportare,intrucat in factura,asa cum am aratat mai sus,pe langa masina care constituie achizitie de bunuri,mai sunt facturate:onorariu pentru licitatie si costurile specifice tarii.Daca acestea din urma pot fi asociate cu prestari de servicii,avem doua situatii,care duce la doua raportatari diferite in cele doua declaratii 300 si 390.si anume:
1.Daca valoarea intregii facturi(masina+onorariu licitatie+costuri specifice tarii) este considerata achizitie intracomunitara de bunuri,atunci ea se raporteaza in Decont.300 la pozitia 5, 5.1.respectiv 18, 18.1.iar in Decl.390 la tipul de operatiuni A- achizitii intracomunitare de bunuri!
2.Daca onorariu pentru licitatie si costurile specifice tarii,se considera o achizitie intracomunitara de servicii,atunci raportarea este alta:in Decont 300,masina care constituie achizitie de bunuri,se raporteaza la poz.5, 5.1.,respectiv 18, 18.1.iar pentru servicii intracomunitare la pozitia 7, 7.1.,respectiv 20, 20.1.iar in Decl.390,factura se defalca in doua:la tipul operatiunii A -achiz.intracomunitare de bunuri,pentru masina si la S-achizitii intracomunitare de servicii,pentru servicii,care evident trebuie,in ambele situatii sa corespunda cu cele raportate in Decont 300.Va rog,cu respect,sa imi spuneti care din cele doua situatii este corecta,precum si temeiul legal!Va multumesc !Respectele mele!
Recomand sa puneti toate cheltuielile in costul masinii. Pana la urma sunt cheltuieli necesare si obligatorii. Deci toata factura o achizitie .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitionez pentru prima data marfa din exterior marymary marymary -sunt srl platitor de tva, inregistrat in ROI -achizitionez pentru prima data marfa din exterior, din ungaria(cartuse de toner) de la un furnizor care isi ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 din 2010 ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog sa ma indrumati si pe mine in urmatoarele: Sunt societate de import-export in regim de lohn.( platitor de tva in Romania) achizitionez ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 marcelacret marcelacret In timpul unei delegatii in UE,masina cu care s-a facut deplasarea a avut probleme tehnice si angajatul a intrat la un service auto.In urma reparatiei ... (vezi toată discuția)