avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS pe venit din arenda agricola
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS pe venit din arenda agricola

Buna ziua,
Am 3 intrebari :
1.Daca sunt pensionar si mi se retine CASS din pensie, mi se va mai retine CASS de catre arendas pentru venitul din arenda?
2. Pentru un pensionar caruia nu i se retine CASS din pensie (fiind sub plafon) i se va retine CASS din venitul din arenda?
3.Pentru o persoana care nu are loc de munca si niciun alt venit in afara venitului din arenda agricola se va retine CASS pe acest venit?
Daca se retine CASS ce drepturi are acea persoana privind asistenta medicala ?


Nota: Toate aceste trei situatii se regasesc in familia mea si sunt sigur ca si in cazul multor persoane.
Cel mai recent răspuns: alcaz , utilizator 19:47, 7 Decembrie 2013
Precizarile de pe situl ANAF specifica urmatoarele:



"Contribuţii sociale:

Indiferent de opţiune se datorează doar CASS (sănătate) şi numai dacă acesta este singurul venit realizat.

Baza de calcul a CASS:

- 5,5% asupra venitului net (venit brut - 25% cotă forfetară de cheltuieli), în cazul opţiunii pentru reţinerea impozitului la sursă.

- 5,5% asupra venitului net (venit brut - cheltuieli deductibile) în cazul opţiunii privind conducerea contabilităţii în partidă simplă.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se stabileşte de organul fiscal competent prin decizie de impunere anuală pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, indiferent dacă plata impozitului se face de către arendator sau arendaş.

Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei."
Multumesc
Singura problema nelamurita a ramas cea privind dreptul de asistenta medicala a unei persoane al carei unic venit este cel din arenda agricola si careia- conform precizarilor Dv. - i se va retine atat impozit cat si CASS.
Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2013
george-neagu, moderator
REvin, totusi...
Despre CASS pe veniturile din chirii se spune ca acesta se aplica veniturilor din chirii INDIFERENT DACA EXISTA SI ALT VENIT....
Veniturile din arenda agricola nu urmeaza acelasi "model" cu cele din chirii ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozit pe venit din teren agricol arendat ancarapan ancarapan In ianuarie a.c. am arendat unei persoane fizice din comuna unde este terenul agricol pe baza unui contract de arenda inregistrat la primarie,plata arendei ... (vezi toată discuția)
Contributie cass arendator cyan cyan O persoana care nu are alte venituri dar detine un teren agricol dat in arenda pentru care i se va retine incepand de la 01 ianuarie 2014 contributia ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza venitul din arenda in 2019 ? RicaRamurica RicaRamurica Cum se calculeaza venitul din arenda in 2019? Daca venitul este sub 24960 lei nu se mai plateste contributia de 10 % la sanatate Daca arendasul imi da un ... (vezi toată discuția)