avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

Buna seara. Va prezint pe scurt cazul meu: beneficiam de stimulentul de insertie si am fost concediat din cauza desfiintarii postului pe care il ocupam. Mai aveam 7 luni pina la implinirea celor 2 ani de stimulent. Ce este de facut? Mi-au spus ca fiind somer nu mai beneficiez de plata stimulentului. Cei de la ITM mi-au zis ca nu e de competenta lor. Cei de la somaj,la fel. Am cautat pe net si se pare ca singura solutie e sa dau in judecata firma unde am lucrat pentru ca ,zice legea,nu aveau voie sa ma dea afara in perioada in care eu beneficiam de stimulentul de insertie. Dumneavoastra ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:22, 8 Decembrie 2013
Stimulentul de insertie este acea suma de bani pe care statul o acorda parintilor care, desi aflati in concediul de crestere a copilului, se hotarasc sa se intoarca la serviciu inainte de incheierea concediului.
Mai exact, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, actul normativ care reglementeaza regimul juridic de acordare a stimulentului de insertie, suma se acorda "persoanelor care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului". Este vorba de acele impozite prevazute de Codul Fiscal, adica venituri rezultate din salarii, din activitati independente sau din activitati agricole.

OUG nr. 111/2010 stabileste, totodata, ca de stimulent beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, persoanele care au adoptat copilul, cele carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore.

Un aspect important stabilit de actul normativ este ca angajatorul NU poate concedia salariatul care se afla in plata stimulentului de insertie.
Mai mult chiar, conform normelor, aceasta interdictie se poate extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
Actul normativ cel mai recent este - Legea nr. 166/2012 - modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala






Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2013
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
OUG nr.111/2010:

ART. 25
...
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

ART. 26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi concediata? ank1307 ank1307 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: pot fi concediata pe perioada cat beneficiez de stimulentul de insertie de 500 lei? Mentionez ca m-am intors la ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie Daiana89 Daiana89 Buna seara, As dori sa stiu in cazul in care mama nu a avut dreptul la ccc iar tatal a optat odata cu incetarea concediului maternal pentru stimulentul de ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din cic ctinescucristina ctinescucristina Daca am optat pentru a sta in CIC 1 an pana in mai 2013, la intoarcerea in societate aceasta mai este obligata sa ma tina cele 6 luni? Care este baza legala? ... (vezi toată discuția)