avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mutarea activitatii financiar-contabile a unei firme ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mutarea activitatii financiar-contabile a unei firme din Romania, subsidiara a unui grup din Franta, in cadrul unei alte subsidiare a grupului, din Bulgaria

Speta:
- firma mama din Franta, detine 5 subsidiare in Europa, dintre care doua in Romania si Bulgaria, fiecare dintre ele cu personalitate juridica distincta;
- Directorul Financiar al subsidiarei grupului din Bulgaria este si Directorul Financiar al subsidiarei din Romania si a decis ca toate marea majoritatea a operatiunilor financiar-contabile din Romania sa fie realizate de catre personalul din Bulgaria (inregistrarea facturilor de servicii de la furnizori, minim 200 de facturi pe luna, care se realizeaza in limba engleza la categoria "explicatii"; acestea se trimit scanate din Romania in BG si cu indicarea conturilor corecte si se posteaza in ERP-ul din Romania la care personalul din BG are in prezent acces; vor urma si facturile de achizitie marfa, salariile deja se inregistreaza in Bulgaria din luna aceasta dupa acelasi sistem descris anterior si multe alte operatiuni vor avea acelasi traseu).
-Practic, personalul roman calificat din departament a inceput sa realizeze munca de secretariat, in acelasi timp ramanand treptat fara obiectul muncii; deocamdata verifica corectitudinea datelor postate in sistem de catre personalul din Bulgaria, le ofera explicatii privind modul de lucru in sistem si cel conform regulilor financiar-contabile aplicabile in RO si sunt inca folositi pana colegii din Bulgaria vor obtine toate informatiile.
-Dupa cum am precizat mai sus, toate informatiile pentru operatiunile din Romania apar in limba engleza in sistem, inclusiv in Extrasele de cont, la explicatiile platilor, fiind preluate automat din sistem.
-Mentionez ca CEO-ul si CFO-ul subsidiarei din Bulgaria raspund si de Romania;iar operatiunile de aici sunt conduse alaturi de acesti doi membri ai board-ului de un director adjunct al CEO-ului din Bulgaria,de nationalitate romana, prezent zilnic in cadrul firmei din RO.
- Subsidiara din Romania este auditata 5 ani, inclusiv cu revizii la 9 luni; auditul se realizeaza atat pentru anul francez cat si pentru cel romanesc, acestia fiind diferiti si nu s-a constat nicio neconformitate cu legislatia aplicabila, frauda sau alte riscuri/probleme care sa fie generate de catre departamentul financiar.
- Firma nu are probleme cu ANAF-ul sau datorii la stat, nici macar vreo majorare, ci doar a avut parte pana la preluarea mandatului de catre noul board, prezentat mai sus, in iunie 2013, de o lipsa de management al afacerii, pe parte de dezvoltare a acesteia si cresterea a profitabilitatii sale.
-Toate raportarile catre stat sunt realizate de catre o persoana care detine o pozitie Deputy CFO (o combinatie de atributii aferente pozitiei de Contabil-Sef si CFO), o persoana calificata si toate documentele din acest punct de vedere sunt in foarte corecte si complete, deci nicio problema pe acest segment.
Aceasta persoana a coordonat si auditurile din ultimii 2 ani, pe ambele sisteme, rezultate bune si in graficul stabilit.
Intrebarea este: in afara de Legea contabilitatii in care este prevazut clar ca evidenta contabila se tine in limba romana, ce alte Acte normative sunt incalcate prin actiunile de mai sus, pe parte financiar-contabila si pe dreptul muncii, atat la nivel national cat si la nivel de UE?Cum se pot proteja oamenii (4 la numar) din cadrul departamentului in aceasta situatie?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 9 Decembrie 2013
In domeniul relatiilor de munca, s-ar putea constata o modificare cu privire la continutul fisei postului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda hg nr 69/2012 silvana50 silvana50 Buna seara tuturor si sanatate multa!Rog ajutor de la cei priceputi sau patiti,Un vehicul omologat M.T.M.Autorizata de 11,5 to incarca in BG unde este cantarit ... (vezi toată discuția)
Nu am primit comanda vali cucu vali cucu Am facut comanda de 2 proteze auditive. Am achitat cu cardul. Am primit e-mail precum ca pe 10 nov. 2017 comanda ajunge in tara. Nu am primit nici acum ... (vezi toată discuția)
Federatia filantropia angajeaza manager financiar (ff-mf-004-09/ ff-mf-005-09) gasserane gasserane Federatia Filantropia este o organizatie non-profit, infiintat in 2008 cuprinzand 11 dintre cele mai puternice ONGuri organizate pe langa Biserica Ortodoxa ... (vezi toată discuția)