avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fratele meu poate sa-mi cedeze partea lui de mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fratele meu poate sa-mi cedeze partea lui de mostenire?

Suntem 5 frati si vrem sa dezbatem succesiunea la terenul din camp , un frate nui trbuie si vrea sa-mi dea mie cota lui de mostenire se poate face un act la notar precum ca el cedeaza cota lui mie ,inainte de dezbaterea succesiuni?
Cel mai recent răspuns: Tobita , utilizator 09:23, 12 Decembrie 2013
Succesibil (posibil mostenitor) = cel chemat la o mostenire (datorita legaturii de rudenie cu defunctul, etc) dar care nu si-a exercitat inca dreptul de optiune (mai are timp sa decida daca accepta sau renunta la mostenire)

Succesor (mostenitor) = cel care si-a insusit calitatea de mostenior prin ACCEPTAREA mostenirii.

Succesibilul care RENUNTA este considerat ca nu a fost niciodata mostenitor.

Sunteti 5 frati (5 posibili mostenitori) dar mostenitori (acceptanti) ati putea fi 5, 4,3,2,1, niciunul.

Cel care renunta devine la fel de strain de mostenirea aceea precum sunt si EU.
Si atunci ce anume ar putea sa cedeze din ea? Pai ...cam aceeasi piele a ursului din padure pe care as putea sa v-o dau si eu.

Moartea cheama la mostenire, dar mai trebuie sa existe si VOINTA de a LUA (de a baga in traista) ceea ce defunctul a lasat. Pentru ca NIMENI nu e obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine.

Se poate "ceda" (vinde, dona, etc) cota parte (chiar imediat), dar mai intai trebuie ca fratele sa primeasca /sa accepte ceea ce zice ca transmite mai departe. Daca zice ca renunta (da declaratie de renuntare), mostenirea se va imparti intre cei ramasi (cei care au acceptat)... ca si cand el n-ar fi fost.

Altfel spus ...atentie pe cuvintele sub care se pun semnaturi in biroul notarului.


Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013
romascanu, moderator
Intr-o situatie asemanatoare am fost si eu, dupa moartea tatalui : eu, fratele meu si mama noastra, eram posibili mostenitori sau succesibili (in termeni de specialitate B-)) .
Eu si fratele meu am mers la un notar public si am facut fiecare cate un act notarial prin care am declarat ca renuntam la dreptul de mostenitor si, astfel, mama a devenit legal singura succesoare a mostenirii : munca parintilor, s-o administreze cum vor pana la capat. Cand n-o mai fi mama, ca frati, vedem noi ce facem, cu intelegere =D> si fara :training: (sper!:oops: ).
Fiind vorba de rezultatul muncii altora, ca succesibil n-ar trebui sa faci "un capat de tara" cu pretentii, doar primesti ceva, daca vrei !
Nu incercati sa faceti ceea ce spune ca a facut utilizatorul tobita! (trebuie sa va asigurati ca nu exista succesibili din clase subsecvente)

Renuntarea mostenitorilor din clasa I (clasa descendentilor defunctului) deschide cale venirii la mostenire pentru parintii si/sau fratii defunctului (clasa a II-a) alaturi de sotul supravietuitor.

Si astfel copiii defunctului (renuntatori toti) se pot trezi ca au VRUT sa lase parintelui supravietuitor "munca parintilor" lor (cum zice tobita), dar in realitate au facut o bucurie nesperata fratilor parintelui decedat sau vreo bucurie si mai mare te-miri-carui var primar al mortului de care n-a auzit nici naiba pana atunci, etc.

Iarasi: Atentie ce semnati!
Si, in general, nu va jucati de-a renuntarea pana nu ati inteles exact care sunt consecintele pe care ar putea sa le atraga.

O consultatie de specialitate nu costa o avere, dar LIPSA ei ar putea sa va coste ...averi. Riscati sa platiti "economia" consultatiei cu mosteniri aruncate aiurea!
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013
romascanu, moderator
"Nu incercati sa faceti ceea ce spune ca a facut utilizatorul tobita! ..." fara sa analizati situatia de fapt si de drept din familie, ar fi trebuit spus in completare :)!
Noi suntem o familie normala, si nu una de nebuni-avari :hammer:... oricum, am analizat inainte situatia pe toate fetele si am decis in consecinta. E bine, pentru noi.
LA MULTI ANI ! la toata lumea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare cotă proprietate Ligia Dirnu Ligia Dirnu Suntem 9 frați și în urma decesului părinților am făcut taxa de succesiune. 3 dintre frați nu vor să facem partajul succesoral. Ceilalți vor să ... (vezi toată discuția)
Cum pot mosteni casa bunicilor? ellena ellena Buna ziua. Bunicii paterni au decedat acum 20 respectiv 10 ani. Au ramas 6 frati si surori, copii ai defunctilor ca mostenitori legali. Nu s-a deschis ... (vezi toată discuția)
Succesiune deduanca deduanca Buna ziua. Tata e mort de 10 ani. Mama si fratele (am doar 1 frate),vor sa mi cedeze apartamentul mie. Fratele meu nu trăiește in Romania. Vine rar pt putin ... (vezi toată discuția)