avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

mediere

A mediat cineva o disputa pana acum?
Sau a participat cineva in caliatate de parte la o procedura de mediere?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:56, 13 Iulie 2009
Multi avocati considera concilierea o etapa obligatorie in calea lor spre proces si , ca atare , nici nu fac mai mult decat formalitatile necesare pentru a indeplini aceasta procedura . De aceea o conciliere formala , la care de cele mai multe ori nici nu se prezinta partile , ci doar se depun la dosarul cauzei confirmarile de citare , nu poate fi comparata cu o mediere in adevartul sens al cuvantului , unde sunt prezente ambele parti , asistate de mediator si unde isi expun problemele cautand solutii. Medierea propune o solutie de tipul castig-castig , in timp ce concilierea este o metoda care ofera solutii de tipul castig-pierdere.
Oare de ce pleaca legiuitorii nostri de la premisa ca, in genere, comerciatii lui sunt niste tampiti care n-ar fi in stare sa se inteleaga si fara o obligatorie procedura a concilierii directe?

Cand un comerciant ajunge la concluzia ca trebuie sa-l cheme in judecata pe un altul (pana mai ieri partener de afaceri, iar pe viitor ...aleluia), sa fiti convinsi ca deja a dat "jdămii" de faxuri si tot atatea telefoane in care - pe limba lui si fara formalitati - l-a rugat cu ceru' si pamantu' sa-i plateasca naibi factura aia. El stie bine ca din clipa in care a trimis invitatia la conciliere - dupa toate regulile procedurale - nu prea mai asteapta nimic de la ea.

Dar trebuie sa o faca pentru ca legiuitorul nostru l-a obligat totusi - inspirat fiind din Decretul 81/1985 cu privire la imbunatatirea activitatii de solutionare a litigiilor dintre unitatile SOCIALISTE (Nu stiati, nu e asa? - De acolo vine procedura concilierii. Unii au constat ca nu-i buna de nimic si au scos-o prin 93, iar altii au reintrodus-o sub semnul "idealului care trebuie sa stea la baza oricarui efort legislativ in materie" - dupa cum scria prin nota de fundamentare de la vremea reintroducerii ei. Efortul fiind, de altfel, facut cu copy-paste ).

Cui foloseste procedura asta?
Pai, ne lamureste Curtea Constitutionala.
"Curtea a statuat că prin instituirea procedurii prealabile de conciliere legiuitorul a urmărit să transpună în practică principiul celerităţii soluţionării litigiilor dintre părţi - mai pregnant în materie comercială - şi să degreveze activitatea instanţelor de judecată". (Dec. 807/2008 - una din deciziile luate l-a intamplare din multele pe care le-a dat curtea ...cam toate la fel).

Adica, bai fraiere, ia nu-mi mai incurca mie activitatea de judecata pentru ca eu, stat, sunt cam neputincios sa-ti judec tie cererea pentru plata unei amarate de facturi:
- n-am judecatori bine platiti
- n-am fonduri (ba chiar le mai si tai judecatorilor din leafă si din sporuri)
- n-am sedii suficiente pentru instante
- etc. etc.
- asa ca mai plimba tu ursu de-aiurea prin proceduri de conciliere (cică de dragul celeritatii - adica al rapiditatii, pentru cine nu e prea familiarizat cu termenii), ca poate cine stie, s-ar putea ca de-atata efort chiar sa-ti treaca sa-ti mai ceri vreun drept...

Scuze pentru SILA cu care-am scris mesajul asta.

Ce va face sa credeti ca cel caruia i s-a dat cu flit la o invitatie (obligatorie) la conciliere are sa mai fie atat de dispus sa mai faca si una la mediere? Ce-l face sa creada ca s-ar prezenta cineva la mediere dupa ce nu s-a prezentat la conciliere? Vreun bolnav de prea mult optimism.

Si daca a vazut guvernantu' ca nu i-a mers cu comerciantu' s-a gandit la Gheorghe. Si i-a ars niste taxe de timbru in materie de succesiune si partaj de sa se mai gandeasca bine daca astea sunt vremuri in care sa mori si sa-ti lasi mostenitorii gata datori cu vreo 3% + 3% din averea ta daca au tupeul de a deschide gura in instanta ca sa zica: sa constatati deschisa succesiunea defunctului si sa stabiliti ca masa succesorala se compune din ... + partaj

Vorba lui Paler - Dumenezeu sa-l ierte - care zicea cam asa: cea mai buna stare a vremurilor pe care le traim e fii mort, si mort mai demult ca sa nu mai poti fi dezgropat.
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conciliere sau mediere? lolo0112 lolo0112 pot sa introduc o actiune in pretentii impotriva administratorului societatii debitoare (administrator care,conform contractului dintre societati garanteaza cu ... (vezi toată discuția)
Procedura medierii gabrieladina gabrieladina am introdus o cerere de chemare in judecata, 2 saptamani mai tarziu am primit citatia. In citatie este aratat locul si ora judecatii precum si\"CU MENTIUNEA ... (vezi toată discuția)
Proces comercial vad vad Vreau sa intentez un proces comercial unui partener de afaceri,neserios si din cate stiu la procesele comerciale,ca mai am unul pe rol inceput anul ... (vezi toată discuția)