avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hartuirea morala la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hartuirea morala la locul de munca

Buna ziua, va scriu pentru ca in ultimii 2 ani de zile traiesc o situatie de cosmar cu sefa mea care ma “vaneaza” efectiv si si-a fixat ca obiectiv personal sa ma dea afara...sau, nu stiu exact care este obiectivul ei personal.

Astfel, in urma hartuirii si agresiunilor ei repetate de ordin moral (deobicei desfasurate fie doar cand eram doar eu cu ea, fie in scris mascate sub forma unor raspunsuri mai agresive la e-mailurile mele), am decis sa ma transfer intr-un alt departament si am primit si OK-ul celor din departamentul in care urma sa ma transfer. I-am comunicat acest lucru, incercand sa nu fiu foarte agresiva, ascuzand motivele reale sub ideea ca imi doresc o schimbare in cariera si mai mult timp pentru viata mea personala, care pana la acest moment a fost egala cu zero deoarece jobul presupune sa calatoresc foarte mult. Am incercat sa fiu cat mai diplomata, iar ea a spus ca nu va sta in calea fericirii mele dar nici nu mi-a dat un raspuns ferm, incercand totusi sa-mi explice faptul ca noul job nu este pe masura abilitatilor si educatiei mele. Acelasi joc l-a aplicat si fata de cei din departamentul in care doream transferul, care ma cereau de la ea cu un angajament ferm, acestia stiind situatia in care ma aflam. Din momentul in care am decis aceasta mutare si pana in prezent, viata mea a devenit un cosmar plin de tot felul de situatii care mai de care mai agresiva si mai umilitoare: incepand de la nechemarea mea la trainguri sau activitati ale echipei din care fac (inca) parte, dar fixarea unor targeturi suplimentare fata de cele fixate la inceputul anului (greu de atins si care speculau punctele mele slabe pe care i le indicasem eu in discutia avuta despre transfer), instructarea oamenilor din echipa mea sa actioneze fara informarea mea, nechemarea mea la teambuidling, sanctionarea mea cu avertisment extragand anumite lucruri din context, agresarea mea la evaluarea de jumatate de an pana la a ma da afara din birou si apoi a reveni cu un e-mail in limba engleza catre mine in care imi spunea ca deplange reactia ei pentru care eu sunt vinovata, contactarea clientilor de care sunt responsabila fara informarea mea si apoi tragerea mea la raspundere pentru lucruri care nu s-au realizat desi eu nu aveam stiinta de lucrurile respective, incercarea permanenta de a ma discredita atat in fata clientilor mei, dar si a colegilor mei, faptul ca eu am parte de 3 evaluari profesionale/an fiind un “caz special”, fata de colegii mei care eu numai 2, faptul ca mi s-a refuzat tacit concediul, nesemnandu-mi-se nota de concediu (nota pe care a pastrat-o la ea) fara nicio explicatie si multe alte intamplari de acest gen.
Intr-un final, a acceptat sa ma transfer la noul job incepand cu 1.03.2014, urmand intre 01.12.2013 si 01.03.2014 sa aiba loc transferul atributiilor mele catre cel care imi va lua locul. Totusi, actiunile ei impotriva mea au devenit si mai puternice, in acest moment, directoarea de resurse umane sunand diversi colegi si membri ai managementului companiei pentru a cere relatii despre mine. Sunt alertata de toti colegii mei ca se intampla lucruri pe care nu le merit ca om si ca profesionist, ca li se cere sa completeze chestionare despre mine si sunt interogati in ceea ce ma priveste, iar situatia este foarte tensionata, desi ma aflu in perioada in care transfer activitati pentru a ma putea alatura noii echipe.

Intrebarile mele sunt:
- Poate sa-mi dea un nou avertisment sau vreo sanctiune in aceasta perioada si daca da, ce impact ar putea avea dat fiind ca mai exista un avertisment din iunie pe care nu l-am contestat deoarece, la acel moment, mi se spusese ca la 1.09.2013 ma voi putea transfera si, deci, m-am gandit sa nu expun compania unui proces
- In avertismentul anterior, functia mea este trecuta gresit; mai este valabil?
- Cum as putea sa ma apar in acest moment, deoarece situatia a scapat de sub control si, din cate stiu, hartuirea morala/mobbing nu este sanctionata de legea romaneasca
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2013
Mika05, utilizator
Cel mai recent răspuns: codulmuncii , utilizator 09:34, 19 Decembrie 2013
buna seara. incerc sa raspund atat persoanei care a deschis topic-ul cat si celei care a sugerat site-ul on-line al companiei. daca s-a ajuns ca sa ti se creeze neplaceri in cadrul companiei, atunci nu ai de facut decat 2 lucruri: te lupti (ceea ce presupuneffffff multa uzura si sanse relative de castig) sau pleci pur si simplu de a 2 -a zi si lasi un gol fantastic in locul tau (fara preaviz, pur si simpu nu te mai duci, ei sunt obligati sa-ti desfaca contractual de m-ca, dak te intreaba de ce , le spui ca vrei sa stai, e alegerea ta ). mai prost este ca nu vei pute sti cum sa ''lucrezi'' cu lingaii care fac c... palnie de argint sefilor pe seama ta. de fapt ei sunt dusmanii , sefa este unealta. cat despre site-ul companiei unde poti sa-ti ''deschizi'' chipurile inima, tot ce spui se va intoarce in timp impotriva ta fiindca aceste sesizari sunt ''solutionate'' tot de sefii locali , poate chiar de sefa ta. cualte cuvinte , ti-ai mai dat inca odata cu tesla. sfatul cu probe ajuta dar unde, cand si cum? va trebui sa intrii intr-un ''dans'' gen judecata , cu termene, cu avocati, cu tot ''alaiul'' de martori si tot ''dosarul'' de incompetnte profesionale beton facut de reprezentantii legali ai firmei. piesri bani,ani de tinerete, timp de ascensiune profesionala. nu uita, pe tot parcursul ''horei'' tu tot acolo vei lucra - ceea ce I opinia mea este cel mai naspa !!!! sfatul meu : PLEACA !!! esti in cuib de viespi. cu timpul vei vedea ca si cei car te sustineau vor fi ''vopsiti''. ceva similar am trait si eu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata doamna

Regret cele spuse patite de dvs. Ca si GM nu tolerez nici 1 sec astfel de incidente.
Va sugerez citeva optiuni disponibile. Firmele nu agreaza procesele si conflictele in interiorul lor
Sa va adresati sefului cel mai mare din firma, insa veti avea nevoie de o multime de acte , dovezi, martori , emailuri .... compromitatoare despre incidentele petrecute cu sefuletza dvs . Aveti mare grija ce fel de documente prezentati pt ca unele pot fi documente sensibile/sensitive case .Nu o sa aveti un cistig de cauza maxim , va veti asuma un risc ce se poate solda cu concedierea dvs chiar si de la noul departament
Sa va adresati unei Instante de judecata dar iarasi aveti nevoie de dovezi in favoarea dvs si stati la mana judecatoarei/judecatorului + ca firma nu va vedea cu ochi buni actiunea dvs . O sa fiti dezamagita de rezultat pt ca nu va veti avea o rezolvare completa a situatiei pt dvs, se inseala amarnic cei ce-si cauta dreptatea in Instantele din RO - discutia e lunga -

Daca va mutati la alt departament, sfatul meu este sa lucrati perioada ramasa ignorind-o pe individa si sa nu-i oferiti motive pt alta penalizare, sinteti inca legal in subordinea ei (verificati-va fisa postului) , mi se pare mare perioada de predare -primire de 90 de zile . Lucrati normal orelede program - by the book - si evitati conflictele .
Mai puteti vorbi amical cu managerul de la noul departament sa cereti o sugestie, un sfat despre cum sa procedati in continuare si/sau sa il rugati sa va urgenteze transferul .

Cea mai indicata solutie pe care v-o recomand este sa va schimbati locul de munca la o alta firma , insa nu va divulgati numele noii firme chiar si dupa ce ati plecat o perioada . Scapati cu totul de nebuni, stres...etc .

Mult succes :D
Buna seara,

As fi intru totul de acord cu cele scrise mai sus de catre ceilalti respondenti de pe Forum ca cea mai buna solutie in cazul dvs este sa va gasiti un alt loc de munca in alta firma daca...
intr-adevar ar fi UNICA, dar nu este!

Am trecut si eu din pacate printr-o experienta asemanatoare cu o multinationala, si pana la urma nu s-a rezolvat nimic... Sefa mea vroia sa impuna o alta persoana in locul meu, pe care a si adus-o la 2 saptamani dupa ce am plecat desi toata lumea era in concediu. A facut aranjamente cu HR-ul si asta a fost tot.

Pe de alta parte trebuie sa facem ceva ca sa ne ridicam impotriva abuzatorilor/angajatorilor de acest fel.

Oameni buni, nu ii mai tolerati!!! Avem instrumente, avem Internet unde putem sa publicam informatii, putem merge in instanta, pana la urma Dumnezeu ne va ajuta sa gasim solutia cea mai buna, insa nu trebuie sa fim coplesiti, nu avem dreptul daca vrem sa schimbam ceva in mentalitatea si in legislatia actuala!

De ceva vreme Romania si angajatii romani au ajuns sclavi pe plantatiile altora! Suntem buni atata vreme cat facem vanzari, car depasim targeturile, dar la cea mai mica greseala, ni se spune ca mai stau inca 10 la usa dornici sa ne ia locul.....E INTOLERABIL ASA CEVA si e INCREDIBIL unde s-a ajuns!

Codul Muncii ingaduie din pacate o prea mare lejeritate angajatorului la acest moment, ca sa va dau un alt exemplu sugestiv, in ziua de azi nu mai ai voie nici sa iti prezinti "demisia", angajatorul vede acest lucru este un act de "nesupunere", o nesimtire, o chestie intolerabila venita din partea unui "scalv" care se revolta... si incearca sa faca presiuni ca sa semnezi o altfel la incheiere prin care vezi doamne tu esti cel care a facut greseala ..E UN CAZ REAL! Si povesti din astea am auzit din ce in ce mai mult in ultima perioada.

Ar trebui sa iesim in strada asa cum se intampla in toate tarile civilizate cand auzim de disponibilizari, de dat afara si de legislatia muncii! Daca nu vom lua atitudine nu se va rezolva nimic, criza a amplificat acest sistem in care Angajatorii au forta de a lua decizii.. iar angajatii raman mai cu nimic.

Ca sfat personal pentru doamna de mai sus: nici nu stiti de cand v-a pus gand rau sefa dvs, sau vreun coleg(a) nou venit(a) cu o recomandare binevoitoare, cu o barfa spusa la momentul potrivit,nu puteti sti niciodata de la ce vi se trage.

Parerea mea este sa mergeti mai departe si daca se fac presiuni in continuare sa inregistrati discutiile dvs cu sefa, sa pastrati toate emailurile, probele ... si daca vedeti ca nu o scoateti la capat da mergeti in instanta.

Nu sustin parerea GM-ului de mai sus, prin care pur si simplu sa va dati demisia. Aceasta este cea mai buna solutie si cea mai convenabila pentru firma sa scape de dvs.... dar, am si eu o intrebare... de ce nu sunt facute anchete si in cazul sefei dvs>? Este cuvantul ei contra cuvantului dvs. Invatati sa va luati partea, strangeti probe si iar probe, chiar si in cazul greselilor sefei (trebuie sa fie si alti colegi indignati de acest comportament descris mai sus).

Doamne Ajuta sa iesiti cat mai repede din acest cerc si sa vi se va solutioneze problema! Va tin pumnii !!!!
Putina manipulare e necesara! Acea "sefutza" are creierii naclaitzi de aburii sefiei. Deci e predispusa sa greseasca fatal. Iata o strategie : Mergi la seful cel mare, ia fatza aia de miloaga, si zi asa "Domnule director.Cred ca in curand imi voi depune demisia, deoarece nu imi place cum se poarta d-na X cu angajatii.Nu vreau sa astept sa imi dea ocazia sa ajungem la cine stie ce litigii la ITM, proces....etc... Si atat. Urmarile vor fi 2 la numar. Daca sefu e in combinatie cu sefutza, nu se va implica.In acest caz , fati demisia si dai drumu de acolo.Daca nu e in combinatie, ceea ce inclin sa cred, atunci acea sefutza va fi intrebata , despre strategiile ei de a conduce departamentul. ceea ce nu o sa-i mai dea timp de trilulilu. Hai...succes. Si tine minte. Actiunile unui om sunt manate intotdeauna de un motiv.Cauta acel motiv, si distruge-l. Ca sa gasesti acel motiv trebuie sa gandesti efectiv ca si persoana respectiva. Aici e partea mai grea.Gandeste ca ea, dar nu filtra prin constiinta ta.O sa fii uimita, cat de repede iti vei da seama care este mobilul actiunilor sale.
Buna seara, va multumesc tuturor pentru raspunsuri, din pacate, managementul nostru superior nu se afla in Romania si nu avem acces la el, ea avand grija sa ne izoleze pe toti de management si sa ajunga numai parerea ei mai departe. Din nefericire, la evaluarea profesionala pe acest an, mi-a dat (din nou) un rating foarte prost, negandu-mi toate realizarile si scotand in evidenta asa-zisele non-compliance, extragand lucruri din context. Cei la HR au inceput o ancheta (eram un angajat cu ratinguri exceptionale inainte sa vina ea) si au pus cateva intrebari printre colegii mei, inclusiv la fostul meu sef realizand despre ce este vorba dar...in urma cu cateva zile organizatia noastra a suferit niste modificari fundamentale, iar acum nu mai avem HR si ea ar putea deveni parte din managementul superior, avand cea mai inalta pozitie din organizatia recent implementata.
In noua mea functie ar urma sa ii fiu direct subordonata in acest scenariu, din nou, desi de asta fugeam...
Din pacate, in Romania, inregistrarile nu sunt admise ca proba in instanta si, recunosc, nu mi-a dat niciodata prin cap sa inregistrez nimic pentru ca, in primul rand, mi se parea ireal ceea ce mi se intampla si, in al doilea rand, se intampla din senin...exista mailuri agresive, dar ar putea fi justificate de ea prin prisma ratingului prost pe care mi l-a dat...
Probabil, in instanta as putea folosi faptul ca nu am fost chemata la traininguri, nu am fost chemata la teambuildinguri, nu mi s-a cascadat strategia, dar am fost chemata la tot felul de interogatorii si am fost supusa la felurite agresiuni psihologice. Probabil ca si faptul ca am ajuns in spital aproape moarta in urma unor atacuri de panica si marturiile psihologului la care am apelat in urma acestor experiente ar ajuta, dar asta ar putea avea repercursiuni asupra mea la locul de munca.
E adevarat ca pot sa-mi dau demisia, dar piata muncii nu este prea generoasa in acest moment, deci nu este chiar atat de usor sa gasesc un job la nivelul meu de pregatire si experienta si in domeniul meu, care este unul cam de nisa...
Ceea ce este mai incredibil este ca probabil nu sunt singura in situatia asta, dar nu exista niciun mecanism legal de a stopa astfel de actiuni.

Alte discuții în legătură

Demisie fortata cu amenintari si intimidari marius16 marius16 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la urmatoarea situatie. Voi folosi cat mai multe detalii astfel incat sa se inteleaga cat mai ... (vezi toată discuția)
Nu mai suport atitudinea sefului meu! boneroxana boneroxana Lucrez intr/o multinationala si de ceva vreme nu mai reusesc sa ma inteleg cu seful , care este de fapt o femeie, nimik din ce fac nu este bine, eu fac toata ... (vezi toată discuția)
Hartuire morala la locul de munca. Cosmyn82 Cosmyn82 As vrea sa stiu si eu daca pot solicita daune morale in instanta pentru hartuirea morala la locul de munca. Mentionez ca sunt acte si gesturi facute de 2 ... (vezi toată discuția)