Buna ziua, va scriu pentru ca in ultimii 2 ani de zile traiesc o situatie de cosmar cu sefa mea care ma “vaneaza” efectiv si si-a fixat ca obiectiv personal sa ma dea afara...sau, nu stiu exact care este obiectivul ei personal.
Astfel, in urma hartuirii si agresiunilor ei repetate de ordin moral (deobicei desfasurate fie doar cand eram doar eu cu ea, fie in scris mascate sub forma unor raspunsuri mai agresive la e-mailurile mele), am decis sa ma transfer intr-un alt departament si am primit si OK-ul celor din departamentul in care urma sa ma transfer. I-am comunicat acest lucru, incercand sa nu fiu foarte agresiva, ascuzand motivele reale sub ideea ca imi doresc o schimbare in cariera si mai mult timp pentru viata mea personala, care pana la acest moment a fost egala cu zero deoarece jobul presupune sa calatoresc foarte mult. Am incercat sa fiu cat mai diplomata, iar ea a spus ca nu va sta in calea fericirii mele dar nici nu mi-a dat un raspuns ferm, incercand totusi sa-mi explice faptul ca noul job nu este pe masura abilitatilor si educatiei mele. Acelasi joc l-a aplicat si fata de cei din departamentul in care doream transferul, care ma cereau de la ea cu un angajament ferm, acestia stiind situatia in care ma aflam. Din momentul in care am decis aceasta mutare si pana in prezent, viata mea a devenit un cosmar plin de tot felul de situatii care mai de care mai agresiva si mai umilitoare: incepand de la nechemarea mea la trainguri sau activitati ale echipei din care fac (inca) parte, dar fixarea unor targeturi suplimentare fata de cele fixate la inceputul anului (greu de atins si care speculau punctele mele slabe pe care i le indicasem eu in discutia avuta despre transfer), instructarea oamenilor din echipa mea sa actioneze fara informarea mea, nechemarea mea la teambuidling, sanctionarea mea cu avertisment extragand anumite lucruri din context, agresarea mea la evaluarea de jumatate de an pana la a ma da afara din birou si apoi a reveni cu un e-mail in limba engleza catre mine in care imi spunea ca deplange reactia ei pentru care eu sunt vinovata, contactarea clientilor de care sunt responsabila fara informarea mea si apoi tragerea mea la raspundere pentru lucruri care nu s-au realizat desi eu nu aveam stiinta de lucrurile respective, incercarea permanenta de a ma discredita atat in fata clientilor mei, dar si a colegilor mei, faptul ca eu am parte de 3 evaluari profesionale/an fiind un “caz special”, fata de colegii mei care eu numai 2, faptul ca mi s-a refuzat tacit concediul, nesemnandu-mi-se nota de concediu (nota pe care a pastrat-o la ea) fara nicio explicatie si multe alte intamplari de acest gen.
Intr-un final, a acceptat sa ma transfer la noul job incepand cu 1.03.2014, urmand intre 01.12.2013 si 01.03.2014 sa aiba loc transferul atributiilor mele catre cel care imi va lua locul. Totusi, actiunile ei impotriva mea au devenit si mai puternice, in acest moment, directoarea de resurse umane sunand diversi colegi si membri ai managementului companiei pentru a cere relatii despre mine. Sunt alertata de toti colegii mei ca se intampla lucruri pe care nu le merit ca om si ca profesionist, ca li se cere sa completeze chestionare despre mine si sunt interogati in ceea ce ma priveste, iar situatia este foarte tensionata, desi ma aflu in perioada in care transfer activitati pentru a ma putea alatura noii echipe.
Intrebarile mele sunt:
- Poate sa-mi dea un nou avertisment sau vreo sanctiune in aceasta perioada si daca da, ce impact ar putea avea dat fiind ca mai exista un avertisment din iunie pe care nu l-am contestat deoarece, la acel moment, mi se spusese ca la 1.09.2013 ma voi putea transfera si, deci, m-am gandit sa nu expun compania unui proces
- In avertismentul anterior, functia mea este trecuta gresit; mai este valabil?
- Cum as putea sa ma apar in acest moment, deoarece situatia a scapat de sub control si, din cate stiu, hartuirea morala/mobbing nu este sanctionata de legea romaneasca
draga Mica05, in primul rand te rog sa te gandesti la asta: nu esti singura in aceasta situatie si, ceea ce este mai important-zic eu, nu esti singura in a dezbate astfel de subiecte. dupa cum vezi, anonimi cu inimi deschise n-au stat la gand si ti-au raspuns, asa cum au crezut ei mai bine. asta tre sa fie ptr tine ceva de genul - NU MA LAS CAND VANTUL BATE. sa nu crezi ca va fi prima sau ultima ta exparienta. viata merge si TREBUIE sa mergi cu ea asa cum e ea. intaraste-te , lasa atacurile de panica - normale dealtfel I astfel de situatii chiar si ptr cei mai tari - si STAI DREPT. impotriva sistemului te poti lupta dar nu-l poti rapune. in schimb ai libera alegere asupra ta, alegere pe care nimeni nu o poate influenta ptr ca este a TA. dupa cum ai scris si deja simti, ''procesul'' standard a inceput. fabricare de date, fapte, intamplari, realizari ,nearealizari, neperformanta , etc..... se numeste dosar al companiei ptr tine. sincer , chiar nu stiu cat mai poti duce asta, nu renunta la lupta dar, nu uita - apropo' de site-ul companiei : la sfarsit tre sa fie un endinterviu. daca lucrurile vor merge prost - ceea ce sincer nu doresc nimanui - acolo, la end interviu poti face tot ce doresti pe site-ul companiei , apoi sa informezi compania. va fi ''fff bine ''' ptr ei mai ales daca te lasi dispusa la eventuale comentarii, chiar daca tu ai plecat. cum am mai spus, situatie aproape similara ca a ta am avut si eu. nu uita, TU esti cea care alegi si TU contezi, indifferent ce s-ar intampla!
Eu nu faceam referire la site-ul companiei, ci la un nr de telefon al celor de afara unde poti spune ce te doare!
Majoritatea au asa ceva si crede-ma, functioneaza!. Daca nu exista telverde, si nici alta solutie externa, it's up to you, vorba lor. Dar, intareste-te, cauta-ti resurse, si in functie de ce interese personale ai, decizi!
Hartuirea morala la locul de munca a salariatului are un efect negativ deosebit de grav asupra acestuia.
Asemeni copilului care nu a avut o copilarie fericita si mai tarziu acest lucru se observa in comportamentul sau social (devine razbunator, nemilos, crud, lipsit de iubire etc.), asa si salariatul nutreste in sinea sa un dispret pentru tot ce inseamna angajator, comportament care nu este tocmai unul social.
Vina o poarta lipsa unei legislatii care sa confere salariatului instrumente eficiente pentru combaterea si sanctionarea drastica a acestei forme de conflict de munca.