avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare de sanatate

Daca o persoana s-a inbolnavit, necesita spitalizare, operatie, dar nu lucreaza, nu este nici asigurat, nici coasigurat, trebuie sa plateasca toate cheltuielile de spitalizare sau exista cai legale prin care poate sa-si plateasca asiguararile de sanatate.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:07, 27 Decembrie 2013
Se poate crea calitatea de asigurat chiar daca nu lucrati niciunde. Trebuie sa mergeti la CJAS a judetului in care locuiti si sa faceti un contract cu aceasta. Acum depinde de numarul de ani in care nu ati avut calitatea de asigurat. Puteti plati retroactiv o suma minima, la care probabil se vor calcula si penalizari. Trebuie sa mergeti si sa intrebati la ei, ca sa puteti alege varianta optima - adica plata retroactiva a asigurarii de sanatate (de obicei, se verifica ultimii 5 ani) sau sa va internati, in urgenta cate 3 zile.....Mai intrebati si medicul de familie referitor la internarea in regim de urgenta.
1. Potrivit dispozitiilor Legii nr.95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (800 lei), iar contributia lunara de plata este de 5,5% din venitul asigurat.

In prezent, daca venitul asigurat este egal cu salariul minim pe economie, atunci se va plati o contributie este de 44 lei pe luna.

2. In 2014 cotele contributiilor sociale se vor pastra la aceeasi valoare ca in 2013, potrivit bugetului asigurarilor sociale pentru anul viitor, aprobat prin Legea nr. 340/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 776 din 12 decembrie.

Ceea ce se modifica este :
- salariul mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale care va fi 2298 lei.

- salariul minim brut pe economie 850 lei, de la 01.01.2014 si 900 lei de la 01.07.2014.

In acest caz , se va plati pentru sanatate , minim 46,75 lei.
Ultima modificare: Vineri, 27 Decembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pentru pensie, somaj si sanatate magdalena1957 magdalena1957 As dori sa stiu cum as putea plati asigurarile la sanatate,somaj si pensie daca nu am carte de munca la nici o firma.Se pot plati toate intr-un singur loc si ... (vezi toată discuția)
Asigurari de pensie, sanatate? mari_vio mari_vio Buna ziua.Am si eu urmatoarea intrebare: o persoana are un pfa - serv.contabilitate din 2010.Nu a avut activitate.Intrebare: ce trebuie sa faca pentru a ... (vezi toată discuția)
Plata datoriilor catre stat ca angajat mirelam_d mirelam_d Buna ziua, As dori sa stiu daca in conditiile in care nu lucrez, imi pot plati datoriile catre stat ca si cum le-ar plati un angajat normal ? Unde ma pot ... (vezi toată discuția)