avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntare repartitoare caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntare repartitoare caldura

Buna ziua,
Pentru a renunta la repartitoarele de caldura este nevoie de acordul locatarilor din bloc?Este vorba despre un apartament situate la ultimul etaj, iar cheltuiele ajung chiar la 600 lei/luna, desi nu se asigura un ambient acceptabil.Este un apart. cu 2 camere.Daca este posibil, va rog sa-mi spuneti care sunt reglementarile legale in vigoare, si cum va fi calculat consumul fara repartitoare.
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 19:16, 23 Decembrie 2013
Nu e nevoie de acordul vecinilor pentru renuntare.

Nu este posibila folosirea indicatiilor afisate de un repartitor pentru a stabili consumul de căldura intr-un alt apartament, unde nu sunt montate repartitoare. Si specialistii in instalatii recunosc aceasta.
La art. 17 din Ordinul ANRSC 343/2010 se indica mai multe metode alternative de calcul. Există o eroare prezumata. La al. 2, lit. a si b, se foloseste ca bază de calcul, sistem de referinta, Rmax - valoarea cea mai mare a raportului dintre numarul de unitati de consum inregistrate de un repartitor de costuri. Pe fondul neefectuarii echilibrarii hidraulice a instalatiei de incalzire, nici a retelei de distributie, exista prezumtia erorilor repartitoarelor. Din moment ce baza de calcul, sistemul de referinţă este o eroare, rezultatul formulei va fi tot o eroare.
Traducerea acelor metode de calcul este in fapt "cea mai mare eroare produsă în cazul unui proprietar care are montate repartitoare plus 10% sau plus 35%". Majorarea este abuziva.
stelach a scris:
Pentru a renunta la repartitoarele de caldura este nevoie de acordul locatarilor din bloc?

Nu, nu este nevoie de acordul vecinilor. Aduceti la cunostinta presedintelui asociatiei ca incepand de luna urmatoare nu mai folositi repartitoarele si sa vi se repartizeze costul energiei termice ca si cum nu ar exista aceste repartitoare.


Carturarul a scris:

Problema este cum a fost incheiat contractul cu firma care face calculele si in ce conditii poate fi reziliat.

Legea 230/2007 a Asociatiilor de propietari prevede ca hotararile se iau de catre Adunarea generala cu o majoritate de 50 % + 1 din numarul membrilor Asociatiei.
Atentie insa la urmatorul aspect la care trebuie sa ne gandim cu totii atunci cand folosim sintagma 50% +1.
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 26. - Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.

Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica :
Art. 29. – (1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.
(2) Repartitoarele de costuri fac parte integrantă din instalaţiile de utilizare aferente proprietăţii.

Sunt doua aspecte aici:
- ar fi o hotarare impotriva unei legi;
- ar fi o hotarare care atinge interesele individuale ale celor din minoritate care au si vor sa se foloseasca de instalatia lor asa cum repartitoarele sunt definite ca fiind individuale.

Daca cei din minoritate accepta hotararea majoritatii, asta e, se renunta total la acest calcul, dar daca un singur proprietar se simte lezat el poate contesta aceasta hotarare si poate avea castig de cauza pe doua argumente, nu numai pe unul singur.
Faptul ca vei fi singura care a renuntat la repartitoare firma pentru a descuraja si altii sa faca acest lucru o sa va umfle facturile .
Acest lucru am patit si eu un an de zile , pana i-am convins sa renunte toata asociatia la repartitoare .
Art. 29 din legea 325/2006 nu a fost aplicat niciodata, la fel ca si asigurarea contra dezastrelor: cine a vrut, bine, cine nu nu si asta pentru ca amandoua sunt necinstite si oamenii ar fi protestat daca se aplicau.

Cat priveste interesul propietarilor acesta este sa nu accepte un sistem lipsit de orice control.
Eu am solicitat o expertiza tehnica in procesul contra Asociatiei si am aflat ca nu exista experti autorizati.
Desigur ca aceasta lipsa se datoreste faptului ca sistemul repartitoarelor e atat de perfect incat nu are nevoie de verificare.#-o

Alte discuții în legătură

Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)
De cand se aplica utilizarea repartitoarelor de caldura. locuiesc ... mihail_cojocaru@yahoo.com mihail_cojocaru@yahoo.com De cand se aplica utilizarea repartitoarelor de caldura. Locuiesc intr-un imobil ( bloc ) 4 etaje iar asociatia de proprietari se opune aplicarii legii. ... (vezi toată discuția)
Contorizarea individuala a apartamentului aradora2 aradora2 Buna ziua! As avea o intrebare. Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o ... (vezi toată discuția)