Buna ziua,
Pentru a renunta la repartitoarele de caldura este nevoie de acordul locatarilor din bloc?Este vorba despre un apartament situate la ultimul etaj, iar cheltuiele ajung chiar la 600 lei/luna, desi nu se asigura un ambient acceptabil.Este un apart. cu 2 camere.Daca este posibil, va rog sa-mi spuneti care sunt reglementarile legale in vigoare, si cum va fi calculat consumul fara repartitoare.
Va multumesc .
Sintagma art 26 din legea 230/2007, "Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari" se refera si la incalcarea legislatiei in constructii care prevede conditiile de montare a repartitoarelor (efectuarea echilibrarii hidraulice a instalatei, cu scop de minimizare a erorilor repartitoarelor).
Sintagma "ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor," se refera si la
prejudiciile financiare si de confort termic aduse proprietarilor cu facturi umflate in urma incalcariii legislatiei in constructii.
Nu pot fi mentinute repartitoarele doar pentru a aduce economii la un nivel nereal unor proprietari, economii realizate, in parte prin umflarea facrurilor celor care se incalzesc.
Serviciul de încălzire înseamnă căldura furnizată pt a asigura necesarul de căldură şi temperaturi interioare conf. Standardului SR 1907-1:1997, stabilite la proiectarea instalaţiilor de încălzire. Acest necesar de căldură se furnizează în condiţii standaed de proiectare (temperatură, debit şi presiune), obligatorii pe întreaga durata de existentă a construcţiilor. Condițiile sunt stabilite prin reglementările tehnice şi Contractul de furnizare a energiei termice încheiat între CET și Asociația de proprietari. Aceleasi conditii sunt prevazute si in standardul european EN 834/1994 privind repartitoarele. Acele conditii se modifica dramatic daca nu se face echilibrarea hidraulica (montarea de regulatoare de presiune).
Corect, cel care renunta la repartitoare ar trebui sa plateasca mai putin decat pt un apartament similar dintr-un bloc fara repartitoare, din cauza pierderii de caldura catre veciniii care inchid caloriferele.
Legea nr. 325/2006 prevede la art. 31: “Calendarul de respectare a termenelor asumate pentru finalizarea … şi montarea repartitoarelor de costuri pentru consumatorii de energie termică individuali, condiţiile de derulare şi sancţiunile în caz de nerespectare a dispoziţiilor pentru finalizarea … contorizărilor individuale şi repartizarea costurilor, … se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.” (hotărâre care nu există).!!!
Carturarul
Exprtul tehnic este cel in instalatii in constructii. Si in lipsa lui, In domeniile strict specializate, in care nu exista experti autorizati, din oficiu sau la cererea oricareia dintre parti judecatorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalitati ori specialisti din domeniul respectiv. Doctrina si jurisprudenta au stabilit ca se poate apela la personalitati chiar daca ar exista experti tehnici.