avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum anunt angajatorul de a doua sarcina daca sunt in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum anunt angajatorul de a doua sarcina daca sunt in CCC? este obligat sa ma primeasca la munca?

Buna ziua,
Ar trebui sa incep munca pe 16.02.2014 dupa un CCC de 2 ani, si sunt insarcinata din nou urmand a naste in jurul datei de 24.06.2014.
Intrebarile sunt:
-cum anunt angajatorul de cea de-a doua sarcina?
-angajatorul este obligat sa ma primeasca la munca?

Va intreb asta deoarece OUG 111/2010 Art 25 omite,intentionat sau nu, daca angajatorul este obligat sa primeasca inapoi la munca angajatii care opteaza pentru CCC de 2 ani.
Imi pun problema aceasta deoarece angajatorul meu nu vrea sa mai primeasca la munca un coleg care ar trebui sa inceapa activitatea pe 03.01.2014 si nu as vrea sa am intrerupere de venit pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru cel de-al doilea copil.

(Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap; )

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013
dobosanca, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 09:56, 10 Ianuarie 2014
Buna ziua,

In momentul in care va intoarceti la locul de munca, contractul dvs de munca se reia dupa suspendare. Trebuie sa anuntati angajatorul despre noua sarcina, inainte ca acesta sa emita o decizie de concediere. Din momentul in care ati anuntat ca sunteti insarcinata angajatorul nu va mai poate concedia.
Interdictiile prevazute de OUG 111/2010 se refera la situatia in care va aflati la momentul concedierii in concediu de crestere copil sau in plata stimulentului de insertie.
Interdictiile prevazute de Codul muncii in ceea ce priveste concedierea dvs se refera la situatia in care ati anunta angajatorul de noua sarcina inainte ca acesta sa emita decizia de concediere.

In ceea ce priveste art 25 din OUG 111/2010 sunt urmatoarele prevederi:
(1)Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei/salariatului care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
a)salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
Art. 2 alin. 1 al aceleasi ordonante se refera la persoanele care, se afla in
a)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
(b)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
1. In ziua in care reluati activitatea dupa CCC prezentati angajatorului si o scrisoare in care aratati ca sunteti gravida (anexati si o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste starea de graviditate).


2. Art. 25 din OUG 111/2010 citat de dvs. este o varianta mai veche, acest articol arata, acum, astfel:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


3. Daca angajatorul refuza sa respecte legea va adresati ITM.
Va multumesc mult pentru raspunsuri! In legatura cu anuntarea angajatorului despre sarcina, pot face acest lucru in prima zi in care imi incep activitatea sau il pot anunta in scris cu numar de inregistrare si inainte de a se termina CCC?
O zi frumoasa!
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013
dobosanca, utilizator
1. Puteti sa-l anuntati si mai inainte de a reveni din CCC1.

2. Dar sa aveti un numar de inregistrare ca i s-a adus la cunostinta ca sunteti gravida.
Multumesc mult pentru lamuriri!

Alte discuții în legătură

Diminuare salariu dupa intoarcerea din concediu de crestere copil crisal crisal [a incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului ... (vezi toată discuția)
Detalii concediu paternal si concediu crestere copil andrei_i_p andrei_i_p Buna ziua, Stiu ca era in discutie modificarea legii referitoare la concediul paternal. Imi puteti spune va rog cate zile de concediu sunt acordate tatalui ... (vezi toată discuția)
Concediu de cresterea copilului adaniela82 adaniela82 Buna ziua! Ma aflu in concediu prenatal iar pe 28 sept. trebuie sa nasc. Ma intereseaza daca poate intra sotul in concediu de cresterea copilului de pana la ... (vezi toată discuția)