avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de boala

Buna ziua.Va rog daca se poate sa ma ajutati intr-o problema, este mai exact problema cumnatei mele care urmeaza sa se pensioneze(pensie de boala-de handicap mai exact, nu mai vede cu un ochi). In data de 8 decembrie ea a implinit cele 180 zile de concediu medical,si-a facut actele,toate documentele cu concediile de boala de la firma au fost in regula,iar in data de 8 decembrie cand a fost la policlinica din oras,la medicul la care a dus toate actele, acesta i-a zis ca dupa data de 15 ianuarie sa mearga la policlinica ca mai trebuie sa faca cateva acte pentru a depune dosarul la comisie,din cauza ca vin sarbatorile si ei 'nu o sa prea' lucreze in acea perioada. Intrebarea ei este urmatoarea: din data de 8 decembrie pana in 15 ianuarie cand ea va merge la policlinica,ea este descoperita medical?Cine ii acopera asigurarea medicala?Va fii trecuta la firma unde a lucrat? Trebuie sa isi ia concediu normal?Din cate zice cumnata mea, concediul de odihna o sa-i afecteze la dosarul de pensionare. Va rog mult daca se poate sa ne lamuriti.Va multumim anticipat si va doresc o zi cat mai placuta
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:43, 14 Decembrie 2013
Totusi nu m-am lamurit cu acea perioada...intre 8 decembrie si 15 ianuarie. Ea ramane descoperita?
Din Ordinul CNAS 617/2007:

Art. 2.

(1) Calitatea de asigurat o au toti cetatenii romani cu domiciliul în tara, precum şi cetatenii straini şi apatrizii care au solicitat şi au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul în România şi fac dovada platii contributiei la fond, în conditiile legii şi ale prezentelor norme metodologice.

(2) Calitatea de asigurat inceteaza odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau de sedere în Romania, cu decesul sau cu declararea judecatoreasca a mortii asiguratului.

(3) Drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de invaliditate darianna darianna Buna ziua .Am inteles ca in caz de cancer de col uterin am drept de pensie de invaliditate.As dori sa stiu daca pot depune dosarul pentru pensie de invalidate ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala - peste 120 de zile de concediu medical Qran Qran Buna ziua, As dori sa stiu daca tatal meu in varsta de 56 de ani se poate pensiona pe caz de boala. Are acumulate urmatoarele: - a acumulat 128 de zile ... (vezi toată discuția)
Conditii pensionare - persoane cu dizabilitati - 2016 florintb florintb Bun gasit, Sunt o persoana cu dizabilitati gradul 2, accentuat (din nastere) si am 39 ani. Sunt angajat din anul 2006, in domeniul IT. In acelasi timp, ... (vezi toată discuția)