avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ce drepturi am cand sunt oprit de politia rutiera cand ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ce drepturi am cand sunt oprit de politia rutiera cand nu am incalcat nici o lege ?

Ma intrebam ce as putea face daca ar fi sa ma opreasca politia conducand, fara sa fi incalcat vreo lege? #-o (de exemplu un filtru de politie)
Exista vreo metoda de a refuza sa predau actele mele si ale masinii?
Sa refuz testul cu alcol ?
Este posibil sa refuz orice inspectie in interioru masinii fara acceptul meu?
Daca as fi fost oprit pentru incalcarea legii, am dreptul sa refuz orice incercare de a perchezitiona vehicolul meu de catre politie?
As dori sa confrunt politia data viitoare, cateodata mi se pare rasist sa ma opresca fara nici un fel de motiv.
=D> Multumesc anticipat! :justcuz: =D>
Cel mai recent răspuns: Marios , utilizator 11:08, 16 Decembrie 2013
t_yahia a scris:

Ma intrebam ce as putea face daca ar fi sa ma opreasca politia conducand, fara sa fi incalcat vreo lege? #-o (de exemplu un filtru de politie)
Exista vreo metoda de a refuza sa predau actele mele si ale masinii?
Sa refuz testul cu alcol ?
Este posibil sa refuz orice inspectie in interioru masinii fara acceptul meu?
Daca as fi fost oprit pentru incalcarea legii, am dreptul sa refuz orice incercare de a perchezitiona vehicolul meu de catre politie?
As dori sa confrunt politia data viitoare, cateodata mi se pare rasist sa ma opresca fara nici un fel de motiv.
=D> Multumesc anticipat! :justcuz: =D>

Stimate domn,

Sper ca nu ai implinit inca 20 de ani, ca altfel cazul ar fi grav.

Politia rutiera are ca scop asigurarea sigurantei traficului, deci este aliatul principal al conducatorilor auto. In atingerea acestui scop, agentii de circulatie au niste drepturi, acelea citate de mai multi forumusti. Felul in care si le exercita este detaliat in procedurile interne ale politiei, care descriu modul in care politia actioneaza la filtru, control individual, etc.

Personal, in 40 de ani de sofat, nu am fost victima nici unui abuz din partea agentilor, din contra, am fost tratat cu bunavointa, chiar daca am fost amendat. Dar, nota bene, nu mi-am propus niciodata "sa confrunt politia".

Asadar, daca nu te vei situa pe pozitie de "confruntare", te vei conforma solicitarii agentilor, ai dreptul ulterior sa faci o plngere contra lor si sa mergi pana in instanta. Eu am primit odata acasa o amenda, aiurea - nota bene, fara contact direct cu agentul, facuta pe baza de film -. Am anulat-o in instanta, am facut un memoriu catre MAI, am refuzat sa negociez, si agentul a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu.

Daca refuzi sa prezinti actele la control, pe motiv ca nu este filtru organizat, refuzi sa deschizi portbagajul, pe motiv ca nu are mandat, este okay. Agentul de circulatie, care este si politist, te va retine, te va duce la sectie, unde are la dispozitie 24 de ore sa se ocupe de tine, sa ceara mandat, si in final, daca refuzi recoltarea de probe bilogice in vederea stabilirii alcoolemiei, desi n-ai baut de 3 luni, o sa te trezesti si cu dosar penal. Iar daca te-ai fi nascut in "tara tututror posibilitatilor", si ai fi "confruntat politia" s-ar putea ca familia sa se pregateasca sa-ti faca de 40 de zile.

Ai inteles? Acum du-te "sa confrunti politia". BTW, probabil ai vrut sa spui "sa infrunti politia". Nu prea am inteles folosirea termenului de rasist: esti cumva de alta etnie decat cea a agentului?

Hotu Mattua
PT t_yahia
un sfat ... mergi pe jos ...ca nu ia ce sa predai nu iti poate controla nimic .:(( Asta asa ca ideee cunoscind nivelul de respect si civilizatie demonstrat de 99,999% dintre soferi . :hammer: In congo nu se cer acte ... pt ca nu au politisti .
Intrebarea mea serioasa este : atunci cind ati urmat cursurile scoli de soferi .. nu ati participat la orele de legislatie ??? atunci aflati ca ORICE CONDUCATOR AUTO ESTE OBLIGAT SA PREDEA ACTELE LA CONTROL SI SA SE SUPUNA VERIFICARILOR LUCRATORILOR DE LA RUTIERA SAU POLITIEI CU OCAZA FORMARI DE FILTRE ORDONATE ......
ynocentta a scris:

Refuzul testului etilotest constitue contraventie

Conform legii, fapta nu prea e contravenţie, ci constituie infracţiune.

Art.87. - (5) Refuzul, împotrivirea sau sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legala oprirea unui autovehicul in vederea testarii alcoolemiei? micael108 micael108 Astazi am fost oprit in trafic de catre un echipaj de politie care dupa ce mi-au cerut actele la control, au cerut sa suflu in testerul respectiv. Stiam ca ... (vezi toată discuția)
Control rar payty payty Buna ziua, As dori sa stiu care sunt drepturile pe care le am in cazul in care sunt oprit de un control facut de laboratorul mobil RAR. Sunt posesorul ... (vezi toată discuția)
Oprire in trafic fara motiv + contestare proces verbal t-balt t-balt Am fost oprit in trafic fara nici un motiv de un agent al politiei rutiere. Acesta s-a legitimat si a cerut actele la control. L-am intrebat motivul opriri ... (vezi toată discuția)