t_yahia a scris:
Ma intrebam ce as putea face daca ar fi sa ma opreasca politia conducand, fara sa fi incalcat vreo lege? #-o (de exemplu un filtru de politie)
Exista vreo metoda de a refuza sa predau actele mele si ale masinii?
Sa refuz testul cu alcol ?
Este posibil sa refuz orice inspectie in interioru masinii fara acceptul meu?
Daca as fi fost oprit pentru incalcarea legii, am dreptul sa refuz orice incercare de a perchezitiona vehicolul meu de catre politie?
As dori sa confrunt politia data viitoare, cateodata mi se pare rasist sa ma opresca fara nici un fel de motiv.
=D> Multumesc anticipat! :justcuz: =D>
Stimate domn,
Sper ca nu ai implinit inca 20 de ani, ca altfel cazul ar fi grav.
Politia rutiera are ca scop asigurarea sigurantei traficului, deci este aliatul principal al conducatorilor auto. In atingerea acestui scop, agentii de circulatie au niste drepturi, acelea citate de mai multi forumusti. Felul in care si le exercita este detaliat in procedurile interne ale politiei, care descriu modul in care politia actioneaza la filtru, control individual, etc.
Personal, in 40 de ani de sofat, nu am fost victima nici unui abuz din partea agentilor, din contra, am fost tratat cu bunavointa, chiar daca am fost amendat. Dar, nota bene, nu mi-am propus niciodata "sa confrunt politia".
Asadar, daca nu te vei situa pe pozitie de "confruntare", te vei conforma solicitarii agentilor, ai dreptul ulterior sa faci o plngere contra lor si sa mergi pana in instanta. Eu am primit odata acasa o amenda, aiurea - nota bene, fara contact direct cu agentul, facuta pe baza de film -. Am anulat-o in instanta, am facut un memoriu catre MAI, am refuzat sa negociez, si agentul a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu.
Daca refuzi sa prezinti actele la control, pe motiv ca nu este filtru organizat, refuzi sa deschizi portbagajul, pe motiv ca nu are mandat, este okay. Agentul de circulatie, care este si politist, te va retine, te va duce la sectie, unde are la dispozitie 24 de ore sa se ocupe de tine, sa ceara mandat, si in final, daca refuzi recoltarea de probe bilogice in vederea stabilirii alcoolemiei, desi n-ai baut de 3 luni, o sa te trezesti si cu dosar penal. Iar daca te-ai fi nascut in "tara tututror posibilitatilor", si ai fi "confruntat politia" s-ar putea ca familia sa se pregateasca sa-ti faca de 40 de zile.
Ai inteles? Acum du-te "sa confrunti politia". BTW, probabil ai vrut sa spui "sa infrunti politia". Nu prea am inteles folosirea termenului de rasist: esti cumva de alta etnie decat cea a agentului?
Hotu Mattua