avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna seara.
Va rog sa-mi spuneti in ce conditii poate beneficia de concediu de paternitate o persoana, asociat unic si in acelasi timp angajat cu contract de munca in propria firma. Mentionez ca in ultimele 12luni a beneficiat de 30zile concediu fara plata.
Copilul s-a nascut la 30 oct.2013.
Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: mi_re_la68 , utilizator 16:19, 13 Decembrie 2013
Poate va referiti la concediu de maternitate(126 de zile pre/post natal)?Sau poate la indemnizatia pentru cresterea copilului(2 ani)?
1. Banuiec ca va referiti la concediul pebntru crestere copil (CCC) solicitat de tatal copilului si la indemnizatia aferenta acestui concediu.

2. Pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, conecdii medicale etc.)

3. Deoarece copilul este nascut in octombrie 2013 cele 12 luni eligibile sunt noiembrie 2012 - octombrie 2013.

4. - Daca in aceste 12 luni a avut o luna intreaga (de la 1 la 31) de conecdiu fara plat atunci nu poate beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Daca cele 30 de zile de concediu fara plata se intind pe doua luni atunci poate beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece sunt admise si fractiunile de luna.

5. Pe timpul CCC isi poate pastra calitatea de asociat unic dar trebuie sa-si suspende contractul individual de munca (CIM).

6. Daca mama copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci tatal copilului poate intra in CCC dupa terminarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
Multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate si crestere copil salomieanca salomieanca daca ai fost 1- 2 luni in concediu fara plata,dupa care ai aflat ca esti gravida si nu ai sa ai 12 luni lucrate(pana la nastere)mai beneficiezi de indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Despre indemnizatie crestere copil ciocolata09 ciocolata09 Daca am lucrat din iunie 2014 pana in februarie 2015 apoi am faut pauza si am iceput iar in 11.05.2015 pana in 01.07.2015 apoi din 09.07.2015 pana in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil niqoleta niqoleta buna ziua. As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie crestere copil in urmatoarea situatie. data probabila a nasterii sfarsitul lunii octombrie ... (vezi toată discuția)