avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... bonurile de masa se opresc din salariu ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

bonurile de masa se opresc din salariu ?

Buna seara , am o foarte mare dilema , eu primesc un salariu net de 700 ron ceea ce cred ca inseamna 1185 brut , ei bine problema e asa din cei 700 primesc 250 ron pe 30 ale lunii insemnand deduceri personale cred eu , iar pe 15 ar trebuii sa mai primesc restul de 450, la mine se intampla asa, pe 15 mai primesc doar 250 ron si 21 bonuri de masa in valoare de 9,35 ron , e legal ca angajatorul sa imi opreasca bani din salariu in schimbul bonurilor ? ar trebuii sa imi dea bonurile peste cei 450 respectiv totalul net de 700 ??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:24, 18 Decembrie 2013
Fluturas noiembrie 2013
21 zile lucrate = 985 (acesta ar fi salariul brut pentru un net de 700 lei)
CAS 10,5% = 985 x 10,5% = 103
CASS 5,5% = 985 x 5,5% = 54
somaj 0,5% = 985 x 0,5% = 5
baza de calcul impozit = 985 - 103 - 54 - 5 - 250 + 196 = 769
unde
deducerea personala = 250
tichete de masa = 21 x 9,35 = 196

impozit 16% = 769 x 16 % = 123
Salariu net = 985 - 103 - 54 - 5 - 123 = 700
Avans = 250
Rest de plata = 450, plus 21 bonuri de masa care au fost impozitate

Puteti sa faceti reclamatie la ITM ca nu primiti bonurile impozitate, ca nu vi se da la semnat statul de plata si nu aveti CIM semnat, ca nu vi se aproba concediul de odihna si nu vi se platesc orele suplimentare efectuate.

Codul muncii:
ART. 260
(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte:
e) primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
f) prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;
...
i) nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;
....
p) încălcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amendă de la 1.500 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de muncă.
(3) Contravenţiilor prevăzute la alin. (1) li se aplică dispoziţiile legislaţiei în vigoare.

ART. 16
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.
Ultima modificare: Duminică, 15 Decembrie 2013
ana-cer, moderator
va multumesc din suflet pt raspunsuri si pt sfaturile primite , am fost astazi si am cerut o copie de contract pe care desigur l-am primit acum dupa 6 luni de la angajare , aparent la itm este inregistrat dar desigur ca de mine nu este semnat , m-au pus sa il semnez ,la fel si statele de plata dar am raspuns in felul urmator " am fost sfatuit ca din acest moment sa nu semnez absolut nimic , dupa ce am plecat de la sediul firmei au tot incercat sa ma contacteze telefonic
insa nu am raspuns la niciun apel , tinand cont ca au nevoie de mine pt a intemeia un contract de colaborare cu o firma franceza nu cred ca era necesar sa se caliceasca la 200 de lei
RimbetAlexandru a scris:

va multumesc din suflet pt raspunsuri si pt sfaturile primite , am fost astazi si am cerut o copie de contract pe care desigur l-am primit acum dupa 6 luni de la angajare , aparent la itm este inregistrat dar desigur ca de mine nu este semnat , m-au pus sa il semnez ,la fel si statele de plata dar am raspuns in felul urmator " am fost sfatuit ca din acest moment sa nu semnez absolut nimic , dupa ce am plecat de la sediul firmei au tot incercat sa ma contacteze telefonic
insa nu am raspuns la niciun apel , tinand cont ca au nevoie de mine pt a intemeia un contract de colaborare cu o firma franceza nu cred ca era necesar sa se caliceasca la 200 de lei

Contractele individuale de munca nu mai sunt vizate de ITM de la 1 ianuarie 2013.
Referitor la afirmatia :

Contractele individuale de munca nu mai sunt vizate de ITM de la 1 ianuarie 2013.

Incepand cu data de 01.01.2011 nu se mai inregistreaza la inspectoratele teritoriale de munca, contracte individuale de munca si nu se mai depun acte privind executarea, modificarea, suspendarea si executarea acestora. Acestea se transmit in format electronic, n registrul general de evidenta a salariatilor, conform HG nr.500/2011, modificata si completata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala beta88 beta88 Buna ziua!Eu lucrez la 2 firme cu cate 4 ore la fiecare la o firma de aprox 5 ani,iar la cealalta de aprox 3 ani,nu pot beneficia de deducere personale?pentru ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu net GYOGYO GYOGYO Buna seara .Salariu meu brut este de 549 ron+103 ron bonuri de masa,adica 652ron.Avans am primit 150 ron,bonuri in valoare de 103 ron si am primit salar 18 ... (vezi toată discuția)
Calcul venit lunar bambi.2010 bambi.2010 va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza un bonus lunar acordat de angajator si de asemenea deducerea personala, intrucat am 2 copii in intretinere, si in ce mod ... (vezi toată discuția)