avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Persoana fara venit si fara asigurare medicala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Persoana fara venit si fara asigurare medicala

Cunosc o persoana fara venit mama unui copil de 1 an si 10 luni care nu are asigurare medicala.
Joi a trebuit sa se interneze de urgenta deoarece are pb de sanatate......... cum ar trebui sa procedeze cu Casa de Asigurari de Sanatate???
exista vreo posibilitate care sa ii justifice neplata contributiei???
va multumesc
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 08:51, 16 Decembrie 2013
Daca s-a internat "de urgenta" si nu are asigurare, atunci poate aduce sotul adeverinta de la angajatorul sau, din care sa rezulte calitatea de co-asigurat a sotiei. Daca nu are sot asigurat, aceasta ar putea incheia o asigurare la Casa de sanatate judeteana sau a Mun Bucuresti, cu plata contributiei restante pe ultimele 6 luni....Din pacate legislatia din tara noastra nu ii scuteste de plata acestei obligatii pe cei fara venituri, acordand asistenta medicala doar pentru rezolvarea medicala a urgentelor.Dupa internarea pe sectie trebuie sa prezinti dovada calitatii de asigurat sau sa platesti serviciile medicale prestate de unitatea spitaliceasca....
Soţia, soţul sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate medical, pot beneficia de toate facilităţile pe care le oferă o asigurare medicală, în calitate de coasiguraţi.

Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Va multumesc pt raspunsuri!
persoana respectiva nu are sot sau parinti, deci singura optiune este de a merge la CNAS si sa platesca pt cele 6 luni anterioare.
Da, dar trebuie sa mearga cineva sa o asigure, eventual sa aiba o procura notariala speciala, intrucat spitalul nu o va externa fara sa ii prezinte nota de plata emisa de contabilitate, iar asigurarea ulterioara la CASS nu o scuteste de plata serviciilor medicale deja prestate. E ceva firesc pana la urma. Atata timp cat legea iti face niste facilitati, iar tu nici macar nu actionezi diligent, cu prevedere....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta pentru casmb dani dani dani dani buna seara va rog frumos daca puteti sa-mi spuneti eu neavand un loc de muna daca pot beneficia de asigurare medicala pe baza adeverintei de salariat a ... (vezi toată discuția)
Calitatea de coasigurat VeronicaMaier VeronicaMaier Buna ziua! sunt intr-un mare impas si a-si avea nevoie de ajutor. Din 2008 sunt in pensie de boala, inainte am fost salariata cu carte de munca. Sotul meu nu ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala ( înscriere la medic de familie ) rupa rupa buna ziua - va rog sa -mi dati un sfat ! nu lucrez , nu am serviciu , nu sint pensionar si am avut nevoie de o trimitere medicala pt. internare si nu am ... (vezi toată discuția)