avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare medicala ( înscriere la medic de familie )
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare medicala ( înscriere la medic de familie )

buna ziua - va rog sa -mi dati un sfat ! nu lucrez , nu am serviciu , nu sint pensionar si am avut nevoie de o trimitere medicala pt. internare si nu am obtinut-o pentru ca nu mai sînt înscris la medic .( am lucrat 37 ani , am ramas fara loc de munca în urma restructurari bugetare si pe unde am lucrat , nu am avut contract de munca , momentan nu mai pot lucra , avînd probleme de sanatate ) întrebare - cum pot sa ma înscriu la un medic de familie ? VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:38, 19 Aprilie 2015
Puteti deveni coasigurat al sotiei dvs.

Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
direct la medicul de familie al sotiei , s-au se fac alte demersuri , spre exemplu la CNAS ? multumesc .
Ordinul nr.617/2005:
ART. 20
(1) Dovada calitãţii de asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã printr-un document justificativ - adeverinţã, eliberat de CAS, potrivit fiecãrei categorii de persoane, pe baza urmãtoarelor documente:
.....
d) pentru soţul, soţia şi pãrinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care sã ateste relaţia de rudenie sau cãsãtoria cu persoana asiguratã, declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria rãspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declarã cã are în întreţinere persoana respectivã;

ART. 27
(1) Persoanele asigurate în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege, respectiv soţul, soţia şi pãrinţii fãrã venituri proprii, aflate în întreţinerea unei persoane asigurate, denumite în continuare coasiguraţi, îşi pãstreazã calitatea de asigurat şi drepturile care decurg din aceasta numai în perioada în care persoana în a cãrei întreţinere se aflã are calitatea de asigurat.
(2) Coasiguraţii nu pot avea la rândul lor coasiguraţi în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege.


Sotia este salariata sau ce statut are ?
sotia mea este pensionara , dar este pensionata pe caz de boala , nu la limita de vîrsta . Multumesc1
Si in aceasta situatie puteti fi coasiguratul sotiei dvs.

Alte discuții în legătură

Cum obtin calitatea de coasigurat sanatate paulini_iolanda paulini_iolanda Sunt pensionara, iar mama mea nu are niciun venit, eu o intretin, dar nu locuim la aceeasi adresa. Pot sa o fac coasigurat? Ce acte sunt necesare? Multumesc (vezi toată discuția)
Asigurare medicala kiyosaki kiyosaki Eu sunt angajat. Sotia nu lucreaza si vrea sa beneficieze de servicii medicale. Care sunt caile de a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat? (vezi toată discuția)
Calitatea de coasigurat VeronicaMaier VeronicaMaier Buna ziua! sunt intr-un mare impas si a-si avea nevoie de ajutor. Din 2008 sunt in pensie de boala, inainte am fost salariata cu carte de munca. Sotul meu nu ... (vezi toată discuția)