avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA norma de venit sau sistem real
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA norma de venit sau sistem real

sunt pfa din 2009 inpozitat in sistem real , in agricultura in anu 2012 am realizat total venituri peste 10000 eur. in data de 16.12.2013 am fost la finante pentu a cere o declaratie si angajatu de acolo mi a reprosat ca nu am depus dec 221 pentru a fi inpozitat la norma de venit . eu am depus in mai dec 200 si 220. acum finatele sustin ca trebuie sa platesc la norma de venit.
Din codul fiscal art. 71 definirea veniturilor
(1) Veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea;
c) creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
..........
(4) Veniturile obţinute din valorificarea produselor prevăzute la alin. (1) în altă modalitate decât în stare naturală reprezintă venituri din activităţi independente şi se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.
(5) Veniturile definite la alin. (1) pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile şi se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activităţi independente", venitul net anual fiind determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real.

Deci sunt unele activitati care se impoziteaza pe norme de venit si altele pe venit real.
Situatia la inceputul acestui an a fost ca pana cand s-a modificat codul fiscal (parca prin februarie 2013) se platea pe declaratia 220 iar dupa, daca va incadrati la alin (1) depuneati 221 sau daca va incadrati la alin (4) mergeati in continuare pe declaratia 220.
Dar toate aceste discutii se aplica pentru veniturile anului 2013. Ce a fost in 2012 nu e afectat.
terenurile pe care cultiv sunt in arenda ,obtin grau porumb si floare pe care le comercializez direct cate diverse firme cu care am contracte. in 2009 . la infiintare in 2009 am optat pentru sitem real si acum ma obliga sa platesc la norma de venit. nu m i se pare in regula sa schimbe sitemul de impozitare.
Am dat în arendă 1,2h teren arabil cu 500 euro pe an. Cine plătește impozitul pe venit eu ca propietar (menționez că eu plătesc impozitul pe teren) sau Arendașul care este P.F.A.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit in domeniul agricol Palelisabeta Palelisabeta Va rog sa raspundeti la urmatoarea intrebare> Intreprindere Familială care se ocupă cu agricultura, platitoare de TVA, Inregistrată al Registrul ... (vezi toată discuția)
Impozit venituri din activitati agricole mariana_en mariana_en O PFA care a optat pentru impozitare in sistem real va fi obligata, dupa modificarile C.fiscal, sa plateasca impozit conform noilor norme de venit? Domeniul ... (vezi toată discuția)
Declaratii fiscale pentru activitatea de arendare teren zanionel zanionel am luat in arenda de la persoane din comuna pamant pe care l-am cultivat cu griu si fl.soarelui aprox.7 ha ,eu sant pers.fizica neautorizata am tractor ,plug ... (vezi toată discuția)