avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Drepturi salariale conditii deosebite de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Drepturi salariale conditii deosebite de munca

Buna ziua! Lucrez ca registrator medical la Laboratorul de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti, in urma ocuparii prin concurs a acestui post, din data de 01.01.2013. Sunt incadrata in conditii deosebite de munca, cu program de lucru de 6 ore/zi si 10 zile in plus la concediul de odihna. Intrebarea mea este, daca am dreptul sa primesc si sporul de radiologie de 20% pentru categoria a III-a de risc radiologic cum primesc medicii, asistentii medicali si ingrijitoarele din sectie. Medicul sef de sectie mi-a zis ca nu am dreptul sa primesc acest spor de 20% pentru ca nu lucrez in radiatii, desi biroul este in incinta sectiei de radiologie. Intrebarea mea este daca am dreptul la acest spor de 20%, si daca da, conform carei legi? Numai asa as putea sa fiu credibila in privinta solicitarii acestui drept. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: badocSDH10 , utilizator 10:39, 16 Martie 2014
Medicul sef are dreptate din urmatoarele considerente :
- cf art 28 Legea 263/2010 conditiile de munca pot fi normale, deosebite, speciale si alte conditii de munca
- cf art 29 (1) Legea 263/2010 «Sunt incadrate in conditii deosebite locurile de munca stabilite in baza criteriilor si metodologiei prevazute de legislatia in vigoare la data incadrarii acestora. »
Conditiile de munca deosebite sunt cele fata de care beneficiati de reducererea programului de lucru la 6 ore/zi, precum si cele 10 zile de Co in plus .
Dreptul la sporul de radiologie pentru categoria a III-a de risc radiologic, la care au dreptul salariatii care lucreaza cu aparatura / instalatii radiologice, este generat de conditii speciale de munca si nu deosebite ;
Conditiile speciale de munca sunt enumerate in Anexa nr 2 alin 2 Legea 263/2010 (care a abrogat Legea nr. 226/2006 privind incadrarea unor locuri de munca in conditii speciale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 509 din 13 iunie 2006)
Cum in fisa postului de registrator medical nu exista sarcini privind proceduri operationale cu aparatura/ instalatii radiologice, manipularea, verificarea, intretinerea service a aparaturii radiologice etc, ci aveti cu totul alte atributii in munca pe care o desfasurati intr-o alta incapere decat cea in care se afla aparatura/ instalatiile radiologice, nu va aflati in situatia unor conditii speciale de munca
[ inca sunt prin spitalele romanesti aparate fata de care nicio masura de radioprotectie nu mai are eficienta, sunt incalcate grav normele de securitate radiologica, sistemele de ventilatie sunt vai mama lor..exista doar hartii care acopera astfel de nenorociri si niste sporuri care nu vor acoperi niciodata dezastrul care paste personalul medical, sanitar, auxiliar care lucreaza zilnic cu/ pe langa astfel de aparatura]
Numai bine
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2013
integrity, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.Aveti dreptate in ceea ce spuneti..."un spor la salariu nu va acoperi niciodata dezastrul care paste chiar si personalul care isi desfasoara zilnic activitatea pe langa astfel de aparate" ... Eu intru zilnic, de nenumarate ori, in incaperile unde se fac expuneri pentru a lua rezultatele din registre spre a fi introduse in sistemul informatic al spitalului. Nu mai vorbesc de situatiile cand intru la Compartimentul Tomograf si se intampla sa fiu expusa direct la radiatii atunci cand d-nii doctorii "scaneaza"....Dar acestea sunt riscurile meseriei....Ma intreb totusi ce ce sarcini privind proceduri operationale cu instalatiile radiologice au ingrijitoarele sectiei, care primesc acest spor de 20%. Inca o data multumesc pentru raspuns.
nu stiu sa va spun ce prevede fisa postului ingrijitoarei din sectie... cu siguranta nu prevede proceduri operationale, verificari, mentenanta etc in legatura cu aparatura radiologica, dar, probabil ca au sarcini de indeplinit in timpul programului de lucru in incaperea in care se afla aparatura. ... se pare ca e o problema de organizare in legatura cu consultarea registrelor in timp ce aparatura functioneaza; daca e asa, trebuie sa beneficiati de masurile de radioprotectie (echipament specific)... locul dv de munca nu este acolo si posibil ca fisa postului pe care ati semnat-o nici sa nu cuprinda activitatea de a consulta registre in acel loc, de mai mjulte ori pe zi, in timpul cat aparatura functioneaza si nici cu privire la timpul alocat acestei activitati, caz in care ati putea refuza sa faceti asta.... depinde cum va fi vazut refuzul de sefi... si de riscul pe care sunteti capabila sa vi-l asumati in cazul in care "pretentiile" dv nu vor fi vazute cu ochi buni (pentru ca nu veti fi data afara din acest motiv, ci, vi se vor planui alte hibe..)
Sunt patita; am refuzat sa ma duc sa iau tigari medicului sef, am refuzat sa-i fac cafea, am refuzat...pentru ca treaba mea era sa execut determinari biochimice... n-am fost data afara din acest motiv... mi s-a inscenat altceva... am petrecut 3 ani in justitie... angajatorul imi datoreaza aprox 10000 E, pentru care incep executare silita si nu stiu cand si daca o sa-i vad vreodata... dar, cine isi doreste un angajat care s-a judecat? Nimeni... si nimeni nu va spune ca asta-i motivul real. Uite-asa, dupa 20 de ani de munca, stau "pe varza"...dar ma simt impacata cu mine; daca mi s-ar intampla din nou, ca-n "ziua cartitei", as face la fel, pentru ca nu suport nicio nedreptate...
Asadar, trebuie sa alegeti intre a tacea malc si a va supune situatiei cu riscurile asupra sanatatii sau, sa refuzati sa va petreceti din timpul de lucru in acel spatiu, cu alte posibile consecinte.
Cat despre sporul ingrijitoarelor, va asigur ca veti fi mai linistita daca nu va mai ganditi de ce capra vecinului e mai grasa si are parul mai lucios... problema nu este ca ingrijitoarele iau spor, ci ca dv va expuneti radiatiilor, fara spor...la asta sa va ganditi
numai bine!
integrity faceti afirmatii care au la baza doar presupuneri ale dvs. legate de incadrarea in conditii speciale de munca/ conditii deosebite de munca.
Comentariile legate de "patanii" personale nu tin loc de prevederi legislative.

In anexele la Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 sunt nominalizate firmele/ unitatile, respectiv locurile de munca incadrate in conditii speciale de munca.
Nominalizarea lucratorilor din cadrul fiecarei firme/ unitati in conditii speciale de munca, nu este limitat la un numar anume, ca in vechea legislatie, anterioara anului 1990, ci se face pe baza conditiilor efective de lucru (ma refer, in speta, la noxe determinate de catre firme autorizate - CNCAN, la locurile de munca - expunerea lucratorilor, fiecare la postul sau de lucru, din cadrul unui loc de munca, la radiatii peste limita admisa intr-o anume perioada de timp), de catre angajator, pe locuri de munca si posturi de lucru. Meseria/ functia nu este nominalizata in anexele la lege.
Metodologia de incadrare in conditii speciale de munca a fost reglementata prin HG nr.1025/ 28.08.2003 cu modificarile si completarile ulterioare, ultima HG nr. 1273/ 18.12.2012.
Metodologia de incadrare in conditii deosebite de munca a fost reglementata prin HG nr. 261/ 22.02.2001 cu modificarile si compeltarile ulterioare, ultima HG nr. 1280/ 27.12.2011.
Daca in buletinul de determinare noxa - radiatii (determinarile se fac, de regula, anual si dupa caz semestrial), emis de catre CNCAN se regasesc valori determinate peste limita admisa, la postul de lucru al salariatului, iar in dosarul medical individual (unde se fac mentiuni de catre medicul specialist de medicina muncii, anual/ semestrial/ trimestrial), al lucratorului respectiv sunt inregistrate valori crescute, peste limita biologica admisa, ale influentei expunerii la noxa radiatii asupra organismului uman, atunci lucratorul respectiv trebuie nominalizat de catre firma in conditii speciale de lucru.
Nominalizarea lucratorilor in conditii speciale de munca/ conditii deosebite de munca; lista locurilor de munca la care se acorda lucratorilor, zile suplimentare la CO; lista locurilor de munca/ posturilor de lucru la care se acorda sporuri la salariu; sunt anexe la contractul colectiv de munca incheiat la nivelul firmei si beneficiarii au prevederi, in acest sens, in CIM.
Programul de lucru redus, de 7 ore/ 6 ore se acorda personalului incadrat in sistemul medical, fiecarui lucrator, dupa domeniul sau de activitate.
Stimate Domn cu Protectia Muncii, in primul post am spus ca, sunt cazuri in care neregulile sunt acoperite cu hartii; nu am facut nicio referire la legislatie sau practica de dinainte de anii 90, ci la Legea 263/2010, care nominalizeaza in anexa 2 unitatile, iar in anexa 1 activitatile.
In cazul d-nei registrator medical, profesia nu presupune desfasurarea unei activitati dintre cele prevazute in anexa 1.
Aveti dreptate ca nominalizarea lucratorilor din cadrul fiecarei firme/ unitati in conditii speciale de munca, nu este limitat la un numar anume,dar, sunt doua conditii care presupun aplicarea metodologiei si criteriile prev de HG 1025/2003 completata si modificata ulterior :
-prima ca unitatea sa aiba avizul pentru indeplinirea procedurilor si criteriile de incadrare in conditii speciale si deci, sa se afle pe lista din anexa 2 a Legii 263/2010 (il are de vreme ce medicii, asistentii, ingruijitoarele beneficiaza de spor conditii speciale)
- cea de-a doua, ca lucratorul sa desfasoare una dintre activitatile nominalizate de lege in anexa 1
Nenominalizata in fisa postului niciuna dintre activitatile desfasurate in zona cu radiatii, evident ca, legal, d-na registrator medical nu poate beneficia de spor.
Am facut insa referiri la situatia reala care se petrece «in teren», pentru ca d-na registrator, in realitate, se expune radiatiilor, asa cum dumneaei a precizat ca, o parte din timpul de lucru si-l petrece in zona cu radiatii, astfel ca , potrivit realitatii, doamna are dreptul la spor.
Loc de munca inseamna parte din suprafata unei unitati in care salariatul isi defasoara activitatea; in «hartii», d-na registrator medical lucreaza in birou, unde nu exista aparatura radiologica, nu desfasoara nicio activitate in zona cu radiatii; realitatea dansei tine de organizare, pentru ca, domnia-sa, practic, e obligata sa-si desfasoare parte din timpul de lucru in acesta zona.
In acest caz, d-na registrator are posibilitatea sa refuze sa se mai expuna radiatiilor, sau sa ceara ca, potrivit realitatii organizatorice sa solicite sa se recunoasca realitatea si in acte cu privire la activitatea, locul si timpul pe care trebuie sa-l petreaca in zona cu radiatii, astfel incat proportional cu acestea si rezultatele masuratorilor (facute in zona cu radiatii cu ajutorul normelor legale precizate de dv) sa beneficieze de un spor.
Patania nu tine loc de prevederi legislative, aveti dreptate, dar tine de realitate, realitate care tine de caracterul unora, in cazul doamnei, al celor carora nu le pasa ca d-na registrator trebuie sa se expuna radiatiilor, obligata de acestia sa-si petreaca de mai multe ori pe zi din timpul de lucru, in incaperea in care se afla aparatura radiologica in functiune.
In acest caz, legislatia amintita atat de mine cat si de dumneavostra, n-are nicio finalitate in realitate.
Medicul Sef i-a raspuns ca nu lucreaza in radiatii - potrivit hartiilor (acte, fisa post. profesie, birou) si are dreptate, potrivit hartiilor si legislatiei. Daca medicul Sef are atata tupeu sa nege realitatea in fata, m-am simtit datoare sa-i spun doamnei ca dreptatea la care spera ar putea deranja... am aratat patania , ca sa subliniez ca, fie ca i se va accepta refuzul de a mai lucra acolo, fie ca i se va acorda spor, ar putea suporta consecinte din alte motive care ar masca nemultumirea sefului privind pretentiile d-nei... a raspunde salariatului potrivit actelor si nu potrivit realitatii, insemana nepasare, sfidare,... din partea, paradoxal, chiar a unui om cu profesia de medic, fata de realitatea ca d-na se expune de mai multe ori pe zi radiatiilor, realitate pe care medicul o cunoaste pentru ca acesta faciliteaza, permite, ordona...ca d-na sa se expuna radiatiilor, prin indatorirea de a fi prezenta in timpul programului in zona cu radiatii, de mai multe ori pe zi.
Spuneti-i Dv , in clar, ca sunteti specialist in domeniu, ce sa faca: sa refuze indatorirea care presupune expunerea sa la radiatii, de mai multe ori pe zi , sau taca, sa se expuna in continuare fara spor.
Eu am zis ca are de ales domnia sa (i-am aratat ca orice ar alege, ar putea presupune niste consecinte negative (fie din cauza nemultumirii conducerii in legatura cu pretentiile salariatului – foarte probabila din prisma mea, atata vreme cat seful sfideaza pe fata realitatea, fie din cauza eventualelor consecinte ale expunerii la radiatii, fara compensatie spor)
Multumesc

PS fata de: "Programul de lucru redus, de 7 ore/ 6 ore se acorda personalului incadrat in sistemul medical, fiecarui lucrator, dupa domeniul sau de activitate." asta, daca vb de prevederi legale ; daca vb de ce se intampla in practica, acordarea tine angajator; daca doriti, va trimit pe mail dovada (CIM) ca, desi aveam dreptul la timp redus de munca - loc de munca Laborator analize medicale, programul CIM este 8 ore /zi de la 8-16; apararea angajatorului in instanta, a fost asa am negociat(!!!) Am obtinut in instanta compensare Concediul suplimentar pe ultimii trei ani, dar pentru faptul ca am lucrat 8 ore /zi... a ramas asa, ca n-am declarat nulitatea clauzei...
Ultima modificare: Vineri, 20 Decembrie 2013
integrity, utilizator

Alte discuții în legătură

Norma orara de 7h/zi in medicina lilip lilip Sunt asistenta la un cabinet particular angajata full time 8h/zi. Din discutiile avute cu fosti colegi am inteles ca in mod normal cadrele medicale (asistente ... (vezi toată discuția)