avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Medicul de familie nu imi da concediu maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Medicul de familie nu imi da concediu maternal

sunt insarcinata in 29-30 saptamani, urmeaza sa nasc la inceputul lui iunie 2014, medicul ginecolog mi-a zis sa las munca, nu mai am voie sa stau in picioare mai mult de 3-4 ore consecutiv, mi-a crescut si tensiunea, insa nu mi-a dat in acest sens ceva la mana ptr medicul de familie. medicul de familie a zis ca pana nu ii aduc dovada in acest sens nu imi scoate maternalul. m-am reintors la ginecolog sa imi dea in scris ca nu am voie la munca, insa mi-a zis ca el nu are nici o obligatie sa dea o recomandare prin care eu sa beneficiez de un drept de al meu, adica eu pot opta chiar si ptr 84 din cele 126 de zile din maternal, iar medicul de familie mi-a zis ca am voie doar cu o luna jumate inainte de nastere. si uite asa eu nu stiu ce sa ma fac... sanatatea mea si a copilului e in joc. ce fac? ce medic sa schimb?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:58, 1 Aprilie 2014
OUG 158 / 2005

"Concediul şi indemnizaţia de maternitate
Art. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice."



Se pare ca aveti nevoie si de recomandarea medicului. Daca medicul de familie nu considera ca trebuie sa va acorde mai mult de cele 63 de zile inainte, incercati sa schimbati ginecologul.
Dumneavoastra decideti .
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
ANDA CRETU, Contabil
Medicul de specialitate trebuie sa va dea o scrisoare medicala, in care se mentioneaza indicatiile prescrise. Aceasta scrisoare o prezentati medicului de familie, care va poate elibera certificat medical conform recomandarii specialistului.
Aveti mai jos prevederile legale pentru medicii specialisti care au incheiat contract cu casa de sanatate.
Si daca mergeti la un cabinet privat trebuie sa primiti scrisoare medicala in urma consultarii.


NORME METODOLOGICE din 29 martie 2013 de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014

ANEXA 12

ART. 7
Furnizorul de servicii medicale are următoarele obligaţii:
... 25. să informeze medicul de familie, prin scrisoare medicală expediată direct sau prin intermediul asiguratului, cu privire la diagnosticul şi tratamentele efectuate şt recomandate; să finalizeze actul medical efectuat, inclusiv prin eliberarea prescripţiei medicale pentru medicamente cu sau fără contribuţie personală, după caz, a biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice, a certificatului de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, după caz, în situaţia în care concluziile examenului medical impun acest lucru; scrisoarea medicală este un document tipizat, care se întocmeşte în două exemplare, din care un exemplar rămâne la medicul de specialitate, iar un exemplar este transmis medicului de familie, direct sau prin intermediul asiguratului; scrisoarea medicală conţine obligatoriu numărul contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale şi se utilizează numai de către medicii care desfăşoară activitate în baza acestui contract; modelul de scrisoare medicală este prevăzut în Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. ............ pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2013 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 - 2014.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau concediu de maternitate alessia32 alessia32 buna ziua, am o nelamurire si nu gasesc un raspuns clar la aceasta problema......sunt insarcinata in opt luni ,fiind cadru didactic..dupa incheiere anului ... (vezi toată discuția)
Retete compensate - transcriere reteta de la medicul specialist URIAS URIAS Buna ziua, Va rog un raspuns pentru următoarea problema care ma duce la exasperare: Am fost la medicul specialist si mi-a scris o reteta normala cu mai ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie ContSters175780 ContSters175780 Buna ziua, Intrebarea se refera la cele 126 de concediu de sarcina si lauzie. Sunt la a 2-a sarcina si medicul de familie care imi elibereaza concediul ... (vezi toată discuția)