avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general diferentele de curs valutar la un leasing financiar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

diferentele de curs valutar la un leasing financiar

am un contract de leasing financiar la care am inregistrat valoarea in 167 iar acum imi vin facturile de leasing in care am : capital, diferente curs rata, dobanda si diferente curs dobanda
va rog sa-mi spune-ti daca sunt corecte conturile pe care le folosesc:
167 pt. rata ( rata * cursul la care am inregistrat contractul diferenta de curs la rata o duc pe 6588 )
6588 diferente curs rata
666 dobanda
665 diferente curs dobanda
Cel mai recent răspuns: carmenvio , utilizator 10:05, 9 Aprilie 2009
La sfarsitul anului se face reevaluarea la cursul comunicat pentru inchiderea exercitiului financiar.
am depus deja bilantul si nu am facut reevaluarea la leasinguri, este obligatorie?
In baza Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatii Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1752/2005 - in vigoare la data de 1 ianuarie 2006, creantele si datoriile in valuta se inregistreaza in contabilitate atat in lei, la cursul de schimb de la data efectuarii operatiunilor, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, cat si in valuta.
La fiecare data a bilantului, elementele monetare exprimate in valuta (disponibilitati si alte elemente asimilate, cum sunt acreditivele si depozitele bancare, creante si datorii in valuta) trebuie evaluate si raportate utilizand cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data incheierii exercitiului financiar.
Diferentele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, intre cursul de la data inregistrarii creantelor sau datoriilor in valuta, sau cursul la care au fost raportate in situatiile financiare anterioare si cursul de schimb de la data incheierii exercitiului financiar, se inregistreaza la venituri sau cheltuieli financiare, dupa caz.

Din punct de vedere fiscal, veniturile sau cheltuielile din diferente de curs valutar sunt luate in calcul la determinarea venitului impozabil, potrivit prevederilor din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare. Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile.

Exemple de elemente similare veniturilor:

- diferentele favorabile de curs valutar, rezultate in urma evaluarii creantelor si datoriilor in valuta, inregistrate in evidenta contabila in rezultatul reportat, ca urmare a retratarii sau transpunerii;

- rezervele din reevaluare la casarea sau cedarea activelor, in situatia in care au fost deductibile din profitul impozabil.

Exemple de elemente similare cheltuielilor:

- diferentele nefavorabile de curs valutar, rezultate in urma evaluarii creantelor si datoriilor in valuta, inregistrate in evidenta contabila in rezultatul reportat, ca urmare a retratarii sau transpunerii;

- cheltuiala cu valoarea neamortizata a cheltuielilor de cercetare si dezvoltare si a mijloacelor fixe de natura obiectelor de inventar care a fost inregistrata in rezultatul reportat. In acest caz, cheltuiala este deductibila fiscal pe perioada ramasa de amortizat a acestor imobilizari, respectiv durata initiala stabilita conform legii, mai putin perioada pentru care s-a calculat amortizarea. In mod similar se va proceda si in cazul obiectelor de inventar, baracamentelor si amenajarilor provizorii trecute in rezultatul reportat cu ocazia retratarii situatiilor financiare anuale.

Veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin .

In cazul in care contribuabilul constata ca dupa depunerea declaratiei anuale un element de venit sau de cheltuiala a fost omis ori a fost inregistrat eronat, contribuabilul este obligat sa depuna declaratia rectificativa pentru anul fiscal respectiv. Daca in urma efectuarii acestei corectii rezulta o suma suplimentara de plata a impozitului pe profit, atunci pentru aceasta suma se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere conform legislatiei in vigoare.

Este obligatorie, dar avand in vedere ca diferenta de curs la 31.12.2008 era negativa, adica presupune o cheltuiala, nu ati suparat fiscul in eventualitatea unui impozit pe profit, in schimb,rezultatul societatii la 31.12. nu reprezinta realitatea.
In 2009 facturile dv mentioneaza cursul contract care este de 3.9852 lei/euro si cursul de la data facturarii si de asemeni este calculata si diferenta de curs atat la rata principal cat si la dobanda si sunt mentionate pe factura.
In concluzie la 31.12.2008 contul 167 ar fi reprezentat diferenta de rata capital de platit in euro X 3,9852/lei /euro = suma X.
De asemeni un schimb de extrase de cont la sf anului 2008, v-ar fi clarificat situatia, pt ca in evidentele soc. de leasing atat rata principal cat si dobanda apare la cursul de 3,9852lei/euro, pentru valoarea in lei .
Avand in vedere ca leasingurile sunt foarte costisitoare, nu ezitati sa solicitati extrase de cont, e bine sa stiti cum stati cat mai datorati.
In 2009 aveti posibilitatea sa mergeti pe rezultatul reportat daca suma este semnificativa, dar va trebui sa consemnati in note explicative, daca nu este semnificativa, o corectati pe cheltuielile anului 2009. Succes


Da, este obligatoriu.

Conform OMF 1752:

59. - (1) La fiecare data a bilantului:
a) Elementele monetare exprimate in valuta (disponibilitati si alte elemente asimilate, cum sunt acreditivele si depozitele bancare, creante si datorii in valuta) trebuie evaluate si raportate utilizand cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data incheierii exercitiului financiar. Diferentele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, intre cursul de la data inregistrarii creantelor sau datoriilor in valuta sau cursul la care au fost raportate in situatiile financiare anterioare si cursul de schimb de la data incheierii exercitiului financiar, se inregistreaza, la venituri sau cheltuieli financiare, dupa caz.
b) Pentru creantele si datoriile, exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, eventualele diferente favorabile sau nefavorabile, care rezulta din evaluarea acestora se inregistreaza la venituri sau cheltuieli financiare, dupa caz. Determinarea diferentelor de valoare se efectueaza similar prevederilor lit. a).
c) Elementele nemonetare achizitionate cu plata in valuta si inregistrate la cost istoric (imobilizari, stocuri) trebuie raportate utilizand cursul de schimb de la data efectuarii tranzactiei.
d) Elementele nemonetare achizitionate cu plata in valuta si inregistrate la valoarea justa trebuie raportate utilizand cursul de schimb existent la data determinarii valorilor respective.
(2) Prin elemente monetare se intelege disponibilitatile banesti si activele/datoriile de primit/ de platit in sume fixe sau determinabile.

Trebuie facuta o precizare la monografia contabila a leasingului.
Diferentele de curs pentru contractele de leasing extern se inregistreaza in contul 668/768, iar cele aferente unui contract de leasing intern cu referire in valuta, in contul 665/765.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monografie leasing auto lu_mar lu_mar ma poate ajuta cineva cu o monografie pt leasing? (vezi toată discuția)
Leasing financiar xinom xinom 4m un leasing financiar pentru un autoturism. Scadentarul cuprinde: col.1 - rata leasing= 272.93 euro; col.2 - capital=192.69 euro; col.3 - ... (vezi toată discuția)
Inregistrare corecta leasing financiar alina_ti alina_ti s a achizitionat un auto in leasing fin. capital 213.03 167 48.815.23 dob. la cap. 471 168.07 ... (vezi toată discuția)