avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA, activitate taxi, amortizarea masinii
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA, activitate taxi, amortizarea masinii

Buna seara,

Intrebarile mele:
1.pentru un PFA, taximetrist, amortizarea masinii este cheltuiala deductibila?
2.cum se calculeaza amortizarea masinii
3.ce documente tebuie sa prezint pentru aceasta cheltuiala?

Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 12:31, 24 Decembrie 2013
1.- Da,daca autoturismul este achizitionat pe PFA si daca venitul net este determinat pe baza contabilitatii in partida simpla(art.48 din Codul fiscal).
2-3.- Amortizarea fiscala,fiind cheltuiala efectuata in interesul direct al activitatii,se calculeaza incepand cu luna urmatoare achizitiei,in baza "Fisei pentru operatiuni diverse",unde se va evidentia lunar,fiind stabilita in functie de valoarea de intrare a autoturismului si durata de folosinta(intre 3-5 ani ,conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe,anexa la HG 2139/2004).
La data achizitiei se intocmeste si PROCES-VERBAL DE RECEPTIE(cod14-2-5)prevazut la ANEXA nr.1 din OMEF nr.3512/2008 privind documentele financiar-contabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare autoturism cdi75 cdi75 Sunt PFA si am achizitionat un autoturism secand hand. L-am inregistrat in registrul inventar si am trecut plata in registrul de incasari si plati. In afara de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile la un pfa la venit real it popaica popaica Buna ziua Sunt un pfa la venit real cu activitate in IT. Ma intereseaza daca cumpararea unui laptop ( este un MAC necesar desfasurarii activitatii ) pe PFA ... (vezi toată discuția)
Amortizare liniara mijloc fix facut in regie proprie pfa sorinnelupop sorinnelupop Buna, Am un magazin pe PFA si doresc sa construiesc un chiosc (valoare 10000ron) cum operez aceasta cheltuiala in registru jurnal? As fi vrut sa fac o ... (vezi toată discuția)