Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 6190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Este legala o astfel de aplicatie Android?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Este legala o astfel de aplicatie Android?

Buna seara.
Am o intrebare la care sper ca ii voi gasi raspunsul cu ajutorul dumneavoastra. Eu sunt dezvoltator de aplicatii Android (incepator, ce-i drept) si de-a lungul timpului am avut mai multe aplicatii publicate in magazinul Play.
Una dintre aplicatiile create de mine a fost o aplicatie in care utilizatorul putea viziona cateva posturi de televiziune direct pe terminalul Android.
Doresc sa va explic cum functiona aceasta aplicatie. Eu, cautand pe internet, am gasit mai multe link-uri catre niste live stream-uri. Astfel, am adunat aceste link-uri si le-am integrat intr-o aplicatie cu o interfata cat mai usoara pentru utilizator. Utilizatorul accesa aplicatia, selecta postul de televiziune si era trimis intr-un player video care reda adresa serverului de streaming. Mai exact, aplicatia mea era un simplu intermediar intre utilizator si serverul de streaming (care nu era al meu, nu eu faceam acel streaming, nu eu ofeream acces la vizionarea posturilor TV).
Aplicatia s-a bucurat de mult succes. Din pacate, la scurt timp am primit un report DMCA din partea unei firme de televiziune din Romania care m-a acuzat ca eu eram cel care detine acel server de streaming si astfel aplicatia mea a fost stearsa din magazinul Play.
In acel moment m-am speriat si nu am stiut daca ceea ce am facut a fost legal sau nu.
Deci, este legala o astfel de aplicatie, un intermediar intre utilizator si un continut (fie el legal sau nu deoarece nu poti stii daca detinatorul serverului de streaming are drepturile necesare)?
Din punctul meu de vedere ar trebui sa fie perfect legala, un exemplu ar fi YouTube-ul care contine atat materiale legale cat si ilegale. De ce sa fie tras la raspundere cel care face trimitere printr-un link catre un video pe YouTube tinand cont ca el nu poate stii daca uploaderul a avut drepturi la incarcarea materialului?
Un alt exemplu ar fi aplicatia SopCast si nenumaratele site-uri care ofera adrese pentru accesarea diferitelor posturi TV in intermediul aplicatiei. Nici aici nu poti stii cine face streaming-ul si daca are sau nu drepturi.
Astept raspunsul dumneavoastra!
Pentru Google nu e asa de relevanta legislatia Romaniei, ei se ghideaza dupa legislatia americana (DMCA), plus ca politicile de publicare a aplicatiilor pot fi mult mai restrictive decat legile americane. Publicarea de catre Google a unei aplicatii este un favor, nu un drept, fiind la latitudinea Google sa elimine orice aplicatii le considera nepotrivite cu politicile sale. Neexistand un drept la a publica aplicatii prin Android Market, Google nu poate fi silit sa accepte publicarea acestora.

Mai multe despre cine poate fi considerat intermediar al pirateriei pe [ link extern ]
Daca adresele de streaming sunt facute publice de catre televiziunile respective este perfect legal.
Stima !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa fac un post de tv prin internet (broadcast-non profit) ! Flexy Flexy Buna seara! Vreau sa-mi fac un post de televiziune (mai bine zis broadcast) pe internet prin intermediul studiourilor virtuale livestream. Nu stiu ce fel de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doresc sa fac o aplicatie pentru android in care sa ... 1Cosmin 1Cosmin Buna ziua, doresc sa fac o aplicatie pentru android in care sa adaug toate posturile de radio din Romania. Intrebarea mea este urmatoarea: Este legal sa ... (vezi toată discuția)
Drept la root masayoshi masayoshi \"root\" este numele de utilizator sau contul care are acces la toate comenzile si fisierele dintr-un sistem de operare de tip Unix. Unele dispozitive ... (vezi toată discuția)