avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prescriptia unei datorii
Discuție deschisă în Executare silită

Prescriptia unei datorii

La data de 16.01.2009 conducand, am lovit o masina parcata. Am mers la politie cu masina si am declarat accidentul ulterior vazand ca asigurarea imi expirase de 2 zile. Dupa ce am platit amenda si mi-am facut asigurare am primit de la o societate de asigurari devizul pentru a plati reparatiile masinii pe care o lovisem. Suma era de 7242 lei. Nu am avut de unde sa dau banii acestia deoarece aveam 18 ani si nu lucram. Pe data de 09.08.2011 societarea de asigurari a depus o cerere de chemare in instanta. Pe acea data aveam un examen la facultate si nu am putut sa ajung, dar am trimis o cerere prin care am spus ca imi recunosc vina si ca o sa platesc. Nu am platit nici pana acum vreun ban, iar pe 05.09.2013 am primit acasa o instiintare in care mi se aducea la cunostinta ca s-a inceput executarea silita. Intrebarea mea este daca datoria s-a prescris pana la inceperea executarii silite avand in vedere ca accidentul s-a produs pe 16.01.2009? Daca este de la pronuntarea primei instante din data de 08.09.2011, pot sa mai astept cateva luni pana anul viitor sa se prescrie, sau nu se mai prescrie deoarece a inceput executarea silita in data de 05.09.2013? Daca s-a prescris inseamna ca executarea silita nu este justificata si va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac in cazul acesta.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 14:33, 27 Decembrie 2013
Nici vorba de prescriptie, termenul incepe sa curga de la data cand hotararea poate fi pusa in executare, undeva pe la sfarsitul lui 2011, ori dvs ziceti ca au primit icuviintarept a va executa in sept 2013, ei sunt in termen si dvs sunteti bun de plata.
Datoria nu s-a prescris, intrucat prescriptia a fost intrerupta datorita promovarii litigiului.

In acest caz, poate interveni prescriptia dreptului de a solicita executarea silita. Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Va multumesc! Craciun fericit!
Societatea de asigurare v-a dat in judecata in termenul de 3 ani de la producerea evenimentului si a pornit si executarea silita in mai putin de 3 ani de la data pronuntarii hotararii, deci nu s-a prescris nici dr de creanta si nici dr de a cere executarea silita.

Astfel ca executarea va continua, vizand bunurile pe care de detineti sau veniturile realizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita bogdanvl83 bogdanvl83 Buna seara. Am primit acasa o executare silita care are ca data 2013. Intrebarea e nu s-a prescris dupa 3 ani? Va multumec!! (vezi toată discuția)
In cat timp se poate executa o hotarare? dmdc dmdc Am o hotarare definitiva si irevocabila( impotriva unei firme de asigurari) din ianuarie 2009.Investirea cu titlu executoriu a fost facuta in iunie 2011.Cand ... (vezi toată discuția)
Prescriptie executare silita george10 george10 Va multumesc!! Totul a inceput de la o factura connex neplatita in jurul a 5 milioane,care intr-un final a ajuns la 200 milioane,(penalitati,etc),a urmat ... (vezi toată discuția)