avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum putem verifica angajatorul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum putem verifica angajatorul?

Am o intrebare :cum pot verifica daca angajatorul achita darile la stat pt pensie conform salariului? Ma intereseaza pt ca am 35 ani de munca si poate mai apuc si eu pensia. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:18, 31 Decembrie 2013
Pai foarte simpli. Mergeti la casa de pensii de care apartineti in judetul dvs cu Buletinul, la biroul Stagii de cotizare si solicitati o adever4inta cu stagiul de cotizare unde va apare perioada si salariul brut.
Asa verificati angajatorul.

O adeverinta pe an este gratuita, daca solicitati mai multe intr-un an celelalte le platiti.
1. In certificat apare stagiu de cotizare realizat - care nu are nicio legatura cu plata contributiilor - , nu si daca s-au platit darile la stat.
Conform art.3 alin.1 din Legea nr.263/2010, in înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
.....
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
......

2. Potrivit art.27 alin.1 din OUG nr.86/2003, incepând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.

Asadar, puteti sesiza ANAF-ul - Directia Antifrauda Fiscala.


@freelis:

Omul intreaba cum poate sa verifice, pentru a se asigura. Din cite inteleg, nu se pune problema ca angajatorul nu a platit.

De ce asmutiti omul sa mearga direct la Directia Antifrauda?!

Asta ar devein necesar doar daca s-ar constata ca angajatorul nu si-a platit obligatiile.

Sigur, sunt multe cazuri in care angajatorii nu platesc, lucru pentru care merita toate sanctiunile posibile.

Dar sa plecam de la premiza ca toti angajatorii sunt de rea credinta si mai ales sa intaritam oamenii sa recurga la mijloace extreme, pentru o simpla verificare, nu este o solutie!


@veronica 56: v-ati gindit sa mergeti sa intrebati angajatorul si eventual sa ii cereti o dovada?

Un an bun tuturor!

Ultima modificare: Marți, 31 Decembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
In mesajul initial se precizeaza clar : cum pot verifica daca angajatorul achita darile la stat , nu se refera la stagiu de cotizare.

Stagiul de cotizare exista si fara sa se faca plata contributiei . Vedeti textul de lege citat mai sus.

Neplata contributiilor sociale de catre un angajator poate sa faca obiectul unei sesizari si/sau al unei actiuni in instanta.
Ultima modificare: Marți, 31 Decembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificare plati cas maria1415 maria1415 Unde pot verifica daca patronii au facut platile pentru contributia la pensie? (vezi toată discuția)
Pensia (daca nu este platita contributia legala) Radu Victorita Aura Nicoleta Radu Victorita Aura Nicoleta Buna,am o nedumerire,daca firma la care lucrez eu nu plateste darile la stat,e vreo sansa sa nu-mi intre la vechime acea perioda?Firma fiind in faliment pentru ... (vezi toată discuția)
Pensionare- angajat la o firma in insolventa Nicoleta02 Nicoleta02 Buna ziua, Doresc sa va intreb in ce masura poatea afecta un angajat al unei societati in insolventa, care mai are 3 ani pana la pensionare, avand in vedere ... (vezi toată discuția)